Društvo

Postepen pad temperature i kraj toplotnog talasa: Očekuje nas rashlađenje tokom sedmice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2024

-

07:19

Postepen pad temperature i kraj toplotnog talasa: Očekuje nas rashlađenje tokom sedmice
Postepen pad temperature i kraj toplotnog talasa: Očekuje nas rashlađenje tokom sedmice - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Vikend za nama je bio umereno topao i vrlo nestabilan. Na širem podučju Srbije zabeležene su grmljavine, a lokalno je bilo jakih pljuskova praćenih olujnim vetrom i gradom. Samo na teritoriji Gonjeg Milanovca u subotu i u noći na nedelju, pala je količina kiše od 100l/m2 što odgovara kiši koja u proseku padne za dva meseca, rekla je meteorolog Euronews Srbija, Milena Lazarević.

"Atmosfera je i dalje vrlo nestabilna. Velika količina vlage kruži u višim slojevima atmosfere, dok temperature i dalje prelaze 30 stepeni. Vlaga u kombinaciji sa toplotom predstavlja savršenu kombinaciju za nastanak gradonosnih oblaka", rekla je Lazarević.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Oluje se danas očekuju tek kasno uveče  u periodu od 22h do ponoći i to samo na potezu od Loznice do Valjeva. U ostalim predelima ostaje mirno, uz po koju grmljavinu i po koji prolazni pljusak.

"Prolazni letnji pljusak pratiće i nešto jači vetar severnog pravca, mimo toga ostaje mirno. Mi se i dalje nalazimo u toplotnom talasu. To potvrđuju i najnovije temperaturne mape. Maksimalna dnevna i dalje iznad 30 stepeni. Danas od 32 do 34 stepena", navela je ona.

Kako je dodala, u nastavku nedelje očekuje nas postepen pad temperature, kraj ovog toplotnog talasa ali i sve nestabilnija atmosfera.

"Gotovo svakodnevno očekujte kratkotrajne letnje pljuskove, ali će povremeno biti uslova i za oluje. Kada i gde biće poznato taj dan. Pratite izveštaje i upozorenja koje izdaju nadležne službe", zaključila je Lazarević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija