Društvo

Transplantacija mu spasila život: Pacijent koji je dobio novo srce u Institutu Dedinje dobro se oporavlja

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2024

-

15:19

Transplantacija mu spasila život: Pacijent koji je dobio novo srce u Institutu Dedinje dobro se oporavlja
Operacija na otvorenom srcu - Copyright Tanjug/Institut za vaskularne bolesti "Dedinje"/Vesna Veljić

veličina teksta

Aa Aa

Posle gotovo 30 godina u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje (IKVBD) urađena je transplantacija srca, a pacijent koji je dobio srce se dobro oporavlja, rekao je danas načelnik Centra za srčanu slabost te ustanove, kardiohirurg dr Saša Borović. 

"Prvih sedam dana su kritični ili izazovni za sve pacijente koji imaju transplantirane organe, uključujući i srce. Hvala Bogu i zahvaljujući dobroj i pozitivnoj energiji samog pacijenta i zahvaljujući našem radu i trudu, pacijent je sasvim u redu. Prvog dana po operaciji odvojen je od respiratora, diše sam, komunikativan je, uzima hranu, nasmejan je i opušten i sve je kako treba”, rekao je dr Borović za Tanjug.

On je naveo da je u pitanju mlađi muškarac star 34 godine sa dijagnozom srčane slabosti, oboljenja zbog koga je srce polako propadalo. Kako pojašnjava dr Borović, nakon svih metoda lečenja u prethodnih deset godina, jedini lek je bila transplantacija. 

"Njemu je transplantacija zaista spasila život”, istakao je dr Borović. 

U Srbiji otprilike 100 ljudi čeka donorsko srce, a u Institutu Dedinje na listi je 42 pacijenta za tu transplantaciju, rekao je kardiohirurg. Transplantaciju srca u Institutu Dedinje, prvu posle 30 godina, Borović je ocenio kao važnu i veliku vest. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

Kako kaže, time je taj institut ušao u korpus bolnica koje imaju transplantacioni program i timove za pacijente koji čekaju organ. 

Kruna kardiohirurgije

"Transplantacija srca je kruna medicine kardiohirurgije i uopšte kardiovaskularne medicine. Ova vest je mali korak, ali njima daje nadu, a sreća i nada su najjači lekovi. Ovo im daje nadu da će dočekati srce i produžiti sebi život", istakao je on.

Na pitanje koliko je važno podići svest o značaju doniranja organa i jednog "da" koje može da spasi i do osam života, Borović kaže da je uveren da su Srbi human narod.

"To je stvar humanosti, a ja ne prihvatam drugačiju tvrdnju od te da Srbi jesu humani. Samo treba da se veruje sistemu i tome da sve što se radi - radi se dobro, transparentno i pouzdano, a mi dajemo sve garancije i etičke i ljudske da zaista jeste tako", poručio je on.

Ukazao je na to da očekuje promenu u kretanju transplantacionog programa u Srbiji na bolje. 

Tanjug/Institut za vaskularne bolesti "Dedinje"/Vesna Veljić

 

"U to nas je uverio po preuzimanju funkcije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Očigledno je nešto novo doneo, nešto novo i dobro uneo i taj program je krenuo, zaleteli smo se i ja garantujem ispred bolnice u kojoj radim da ćemo uraditi sve da naši pacijenti imaju sve benefite tog programa", rekao je on. 

Inače u Srbiji novi organ čeka više od 2.000 pacijenata, a u poslednje tri nedelje bilo je tri saglasnosti, odnosno tri donora i urađeno je 16 kadaveričnih transplantacija organa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija