Društvo

Pljuskovi, grmljavina, ponegde i jak vetar: Konačno kraj toplotnog talasa, stižu padavine i osveženje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2024

-

08:28

Pljuskovi, grmljavina, ponegde i jak vetar: Konačno kraj toplotnog talasa, stižu padavine i osveženje
Pljuskovi, grmljavina, ponegde i jak vetar: Konačno kraj toplotnog talasa, stižu padavine i osveženje - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U narednih sat vremena na području Vojvodine i Šumadije, kao i u pojedinim delovima Beograda, očekuje se lokalna pojava kratkotrajne kiše i pljuskova sa grmljavinom, objavio je RHMZ.

Nema sumnje da se bližimo kraju jednog od najintenzivnijih toplotnih talasa od kada postoje meteorološka merenja. Prethodnih dana živa u termometru se u celoj zemlji kretala daleko iznad proseka, a najviša temperatura, od čak 42 stepena, u sredu je zabeležena u Ćupriji. U ostalim gradovima temperatura se kretala malo ispod 40 stepeni. 

Dugo očekivane padavine i zahlađenje stižu nam već danas i to sa severozapada Evrope. U prepodnevnim satima vreme će biti suvo i sunčano, osim u planinskim predelima, međutim poslepodne dolazi do razvoja oblaka koji će širem području naše zemlje doneti osveženje. Priliv hladnog vazduha sa severa uzrokovaće burne atmosferske procese, što znači da dolazi do razvoja grmljavinskih nepogoda. 

"Pljuskovi, grmljavina, ponegde i jak vetar poslepodne se očekuju u Vojvodini i centralnim predelima, a lokalno će pasti i preko 20 litara kiše za svega nekoliko sati. Zajedno sa oblacima stiže nam i zahlađenje pa će se danas temperatura kretati od 32 stepena u Vojvodini i zapadnoj Srbiji pa do 37 koliko se očekuje na istoku", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

U nedelju će se tokom dana smenjivati sunce i oblaci, padavine će biti znatno slabijeg intenziteta, ali će zato u celoj zemlji biti svežije sa temperaturom oko 30 stepeni. Kiša će u nedelju padati uglavnom u južnim predelima i to samo povremeno.

Promenljivo i nestabilno vreme, sa čestim pljuskovima obeležiće i celu narednu nedelju. 

"Maksimalna temperatura će se sve do srede kretati oko i malo iznad 30 stepeni, međutim od srede nam stiže i dodatni pad temperature. Jačanje severnog vetra uzrokovaće da temperatura padne ispod 25.podeljka, što će naznačiti kraj ovog toplotnog talasa. Nakon skoro 20 dana vreline kraj jula nam donosi osveženje", navela je Gojković.

Kraj tropskih noći u gradskim sredinama prognozira se za četvrtak, dok će u manjim gradovima noći biti prijatnije za spavanje već u narednim danima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija