Društvo

Titula najjačeg jajeta na svetu i ove godine ostala u Mokrinu, pobedio Stevan Prodanov

Komentari
Titula najjačeg jajeta na svetu i ove godine ostala u Mokrinu, pobedio Stevan Prodanov
Titula najjačeg jajeta na svetu i ove godine ostala u Mokrinu, pobedio Stevan Prodanov - Copyright TANJUG/ALEKSANDRA ORLIĆ

Autor: Tanjug

20/04/2025

-

15:41

veličina teksta

Aa Aa

Titula najjačeg jajeta na svetu i ove godine ostala je u Mokrinu, pošto je na tradicionalnom Svetskom takmičenju u kucanju farbanim uskršnjim jajima pobedio Stevan Prodanov iz tog vojvođanskog mesta.

Već 35. put selo Mokrin, kraj Kikinde, bilo je mesto okupljanja oko dve stotine učesnika iz Srbije, Portugala, Švedske, Švajcarske i regiona, koji su se nadmetali u tome čije je jaje najjače na svetu.

Prodanov, član jedne od najtrofejnijih porodica kada je reč o ovom nadmetanju, kaže da se odgovarajuće jaje traži mesecima – od Nove godine do Uskrsa.

"To radimo porodično – brat, tata i ja. Pobedničko jaje je iz našeg domaćinstva. Tajna je u genetici – to su koke koje su genetski selektovane da nose jaka jaja“, rekao je Prodanov.

Takmičenje se, po tradiciji, odvijalo u dve selekcije – od najmlađih do onih sa dugogodišnjim iskustvom u kucanju uskršnjim jajima.

Među najmlađima, najjače jaje imala je osmogodišnja Mokrinčanka Dunja Golić.

"Nije mi prvi put da učestvujem – jednom sam bila druga, jednom treća, a sada po drugi put osvajam prvo mesto. Osećaj je jako dobar. Deda mi je izabrao jaje, a mama ga je farbala“, kaže ovogodišnja svetska šampionka u tucanju uskršnjim jajima u juniorskoj konkurenciji.

Da bi izabrali jaje koje će ih "čvrsto“ predstavljati na Tucanijadi, neki takmičari mesecima unazad kuckaju jaja o zube i isprobavaju na hiljade komada, kako bi po zvuku odabrali najjače.

"Jaja kuckamo o zube – ono koje proizvodi viši ton, to je jače jaje. Dakle, na osnovu sluha i osećaja koji se prenosi preko zvuka i vilične kosti – tako biramo jaje. Potrebno je jedno kokošije, tvrdo kuvano i ofarbano jaje. I naravno, treba i malo sreće“, kaže predsednik takmičarske komisije Živica Terzić.

Objasnio je i da sudije postoje kako bi sprečile pokušaje takmičara da ubace jaje koje nije kokošije – kao što su guščije, ćureće ili pačije.

Pre konačnog proglašenja šampiona, pobedničko jaje se preseca mačetom na pola – jednu polovinu pojede pobednik, a drugu sudija.

Ako oboje ostanu na nogama – takmičenje je zvanično završeno.

AI Preporuka

Komentari (0)

Srbija