Zdravlje

Zašto grešimo kada pijemo "šaku" vitamina? Nutricionista otkriva kada i kako se pravilno konzumiraju suplementi

Komentari

Autor: Tila Stanković

29/05/2021

-

12:36 >> 17:53

Zašto grešimo kada pijemo "šaku" vitamina? Nutricionista otkriva kada i kako se pravilno konzumiraju suplementi
Zašto grešimo kada pijemo "šaku" vitamina? Nutricionista otkriva kada i kako se pravilno konzumiraju suplementi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od početka pandemije koronavirusa, konzumiranje vitamina i minerala je postalo svakodnevna navika mnogih.

Ipak, malo je poznato kako se ti suplementi pravilno koriste, u kom periodu dana ih je najbolje piti i kako oni mogu da budu najefikasniji.

"Samo konzumiranje suplemenata ne može u potpunosti zaštititi osobu od kovida 19. Ukoliko se loše hranite, nemate redovnu fizičku aktivnost, malo spavate, ne postoji instant rešenje. Za dobar imunitet ovi nabrojani faktori su od ključnog značaja", objasnila je za Euronews Srbija nutricionista Dušanka Lacmanović.

Ona je naglasila da je izuzetno važno znati koji vitamini smeju da se uzimaju u kombinaciji sa određenim lekovima, te da način i količina suplementacije mogu biti veoma različiti na individualnom nivou.

"Ukoliko još imate i neku pridruženu ili autoimunu bolest koja uzrokuje i slabiju iskorišćenost nutritivnih sastojaka iz hrane koju konzumirate, vaš imuni sistem neće biti sposoban da se na pravi način suprotstavi. Zato se sada češće preporučuje suplementacija", dodala je.

Liposolubilni i hidrosolubilni vitamini

Liposolubilni vitamini se rastvaraju u mastima. Zato ih je važno konzumirati tokom ili posle obroka, bogatog prirodnim mastima. U ovu grupu spadaju vitamini A, D, E i K.

Hidrosolubilni vitamini su rastvorljivi u vodi, zato ih nije neophodno konzumirati uz obrok. Tu se ubrajaju vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C i H.

Vitamin C i D i magnezijum

Nutricionista savetuje da se vitamin D i magnezijum ne konzumiraju rano ujutru. 

Magnezijum se obično preporučuje osobama koje imaju probleme sa spavanjem, manjkom energije, glavoboljom ili grčevima u mišićima, pa je zbog umirujućeg dejstva idealno konzumirati ga uveče.

profimedia

 

"Vitamin D se najbolje absorbuje u kasnim popodnevnim časovima. Ipak, važno je naglasiti da se ovaj vitamin lako dobija na prirodan način, izlaganjem kože sunčevim zracima, te ga samo tokom zimskih meseci treba konzumirati u obliku suplementa, idealno bi bilo kapi direktno u usnu duplju", savetuje nutricionista.

Lacmanovićeva je naglasila da vitamin C, magnezijum i vitamin D ne treba konzumirati u isto vreme, jer oni utiču na iste receptore - zato se preporučuje uzimanje ovih suplemenata u razmaku od nekoliko sati.

Cink, vitamin A i kalijum

"Cink je izuzetno bitan za funkcionisanje čitavog organizma, a kako ga organizam ne sintetiše, moramo ga unositi putem hrane i suplemenata, posebno u zimskom periodu", ističe nutricionista.

Taj mineral doprinosi jačanju imuniteta i otpornosti organizma, smanjuje mogućnost prehlade.

Vitamin A pospešuje resorpciju cinka, a u kombinaciji sa vitaminom C odličan je izbor za prevenciju od prehlada.

Kalijum je mineral koji igra važnu ulogu u brojnim metaboličkim procesima u organizmu, uključujući i pravilno funkcionisanje mozga, srca i mišića. U velikoj meri se nalazi se u bananama, krompiru i drugom ukusnom voću i povrću.

Idealna količina unosa vitamina

Dušanka naglašava da se određeni deo vitamina i minerala unosi i putem ishrane zato bi svako trebalo da se posavetuje sa stručnjakom o tome koje vitamine i minerale treba da konzumira u obliku suplemenata. Na idealnu količinu može da utiče mnogo faktora.

Sveža hrana je bogatija mineralima i vitaminima od konzervirane, a domaće povrće i šumsko voće obično su bogatiji od uzgajanih biljnih namirnica, tvrdi nutricionista i dodaje:

"Neki vitamini se raspadaju pri dužem stajanju prehrambenih namirnica, a posebno sušenjem ili kuvanjem istih. Minerale i vitamine nikako ne treba smatrati zamenom za hranu, jer se mnogi i ne mogu sintetisati  bez unošenja hrane. Osim toga organizmu nisu potrebni samo minerali i vitamini, već i veliki broj drugih materija"

"Želim da naglasim da je uravnotežena racionalna i redovna ishrana ključna stvar. Jedite pametno, i živite zdravo", savetovala je Dušanka Lacmanović.

U kojim namirnicama se nalaze određeni vitamini i minerali, ali koja je poželjna dnevna količina, pročitajte u tabeli američke Uprave za hranu i lekove (FDA)...

Vitamini

Vitamin

Kako pomaže radu organizma?

Gde se nalazi?

Preporučena dnevna doza

Biotin (B7) Skladištenjem energije proteina i ugljenih hidrata Avokado, karfiol, jaja, maline, džigerica, svinjetina, losos integralne žitarice 30 mcg (miktogram)
Holin

Pravilnim radom jetre, nervnog sistema i metabolizma; razvojem mozga; doprinosi transportu lipida (masti);

Pasulj i grašak, žumance, riba, mleko, orašasti plodovi, povrće (npr. brokoli, karfiol, spanać)

550 mg
Folna kiselina (Vitamin B9) 

Pravilnim radom metabolizma; stvaranjem crvenih krvnih zrnaca

Špargla, avokado, pasulj i grašak, žitarice, zeleno lisnato povrće (npr. spanać) i pomorandže 

400 mcg

Niacin (Vitamin B3)

Regulisanjem holesterola i rada nervnog sistema

Pasulj, govedina, žitarice, orašasti plodovi, svinjetina i plodovi mora

16 mg

Pantotenska kiselina (Vitamin B5)

Metabolizmom masti: pravilnim radom hormona i nervnog sistema; stvaranjem crvenih krvnih zrnaca

 

Avokado, pasulj i grašak, brokoli, jaja, mleko, pečurke, plodovi mora, slatki krompir, integralne žitarice, jogurt

5 mg

Vitamin B2

Podsticanjem rasta i razvoja; stvaranjem crvenih krvnih zrnaca

Jaja, žitarice, meso, mleko, pečurke, morski plodovi i spanać

1,3 mg

Vitamin B1

Pravilnim radom nervnog sistema

Pasulj i grašak, orašasti plodovi, svinjetina i suncokret

1,2 mg

Vitamin A

Regulisanjem rasta i razvoja; stvaranjem crvenih krvnih zrnaca; formiranjem kože i kostiju; jačanjem vida

Šargarepa, mlečni proizvodi, jaja, žitarice, zeleno lisnato povrće (npr. spanać i brokoli), bundeva, crvena paprika i krompir

900 mcg

Vitamin B6

Pravilnim radom imunog sistema, nervnog sistema i metabolizma; stvaranjem crvenih krvnih zrnaca

Leblebije, voće (osim citrusa), krompir, losos i tunjevina

1.7 mg

Vitamin B12

Pravilnim radom nervnog sistema; stvaranjem crvenih krvnih zrnaca

Mlečni proizvodi, jaja, žitarice, meso, morski plodovi (npr. školjke, pastrmka, losos, tunjevina)

2,4 mcg

Vitamin C

Obnavljanjem tkiva i zarastanjem rana; pravilnim radom imunog sistema

Voće (dinja, kivi i jagode), sokovi (pomorandže, grejp,i paradajz), povrće (brokoli, paprika i paradajz)

90 mg

Vitamin D

Regulacijom krvnog pritiska; rastom i jačanjem kostiju; pravilnim radom hormona, imunog i nervnog sistema

Jaja, ribe i riblje ulje, mlečni proizvodi, žitarice, pečurke, svinjetina

20 mcg

Vitamin E

 Jačanjem imuniteta

Žitarice, zeleno povrće (npr. spanać i brokoli), orasi i semenke, kikiriki, biljna ulja

15 mg

Vitamin K

Podsticanjem zgrušavanja krvi i jačanjem kostiju

Zeleno povrće (npr. brokoli, kelj, spanać, repa, zelje i blitva)

120 mcg

 

Minerali

Minerali

Kako pomaže organizmu?

U čemu se nalazi?

Preporučena dnevna doza

Kalcijum

Uticajem na formiranje kostiju i zuba, na sužavanje i opuštanje krvnih sudova, na lučenje hormona i na pravilan rad nervnog sistema

Plodovi mora i ribe, mlečni proizvodi, žitarice, zeleno povrće, tofu

1.300 mg

Hlorid

Održavanjem kiselo-bazne ravnoteže i pravilnim radom nervnog sistema

Masline, morske alge, kuhinjska i morska so, povrće (npr. celer, zelena salata i paradajz)

2.300 mg

Hrom

Pravilnim lučenjem insulina i regulisanjem metabolizma

Brokoli, voće (npr. jabuke i banane), meso, začini (npr. beli luk i bosiljak), integralne žitarice

35 mcg

Jod

Podsticanjem rasta i razvoja; pravilnim radom metabolizma i štitne žlezde

Hleb i žitarice, mlečni proizvodi, jodirana sol, krompir, plodovi mora, morske alge

150 mcg

Gvožđe


Pravilnim radom imunog sistema; stvaranjem crvenih krvnih zrnaca

Pasulj, jaja, zeleno povrće (npr. spanać, kelj, brokula i zelje), meso, orašasti plodovi, grašak, ribe, semenke, žitarice

18 mg

Magnezijum

Regulacijom krvnog pritiska, i šećera u krvi, formiranjem kostiju, lučenjem hormona, stvaranjem proteina

Avokado, pasulj i grašak, mlečni proizvodi, voće (npr. banane i suvo grožđe), zeleno lisnato povrće (npr. spanać), krompir, integralne žitarice

420 mg

Selen

Pravilnim radom imuniteta

Jaja, pirinač, meso, orašasti plodovi, integralne žitarice

55 mcg

Natrijum

Održavanjem kiselo-bazne ravnoteže; regulacijom krvnog pritiska; radom nervnog sistema

Hleb i kiflice
Sir
Piletina
Jaja
Brza hrana i grickalice
Supe iz kesice

2.300 mg

Cink

Pravilnim radom imunog i nervnog sistema; regulisanjem rasta i razvoja; stvaranjem proteina

Pasulj i grašak, govedina, mlečni proizvodi, integralne žitarice

11 mg

Komentari (0)

Magazin