Tradicionalni specijalitet na francuski način: Da li biste probali burek sa bri sirom i teletinom
Komentari27/03/2025
-18:24
Mnogo je rasprava o tome šta se može smatrati "pravim burekom". I dok jedni tvrde da "burek može biti samo s mesom", a drugi mu dodaju različite nadeve, u jednom restoranu u Beogradu sve je popularniji burek nadahnut francuskim specijalitetima.
Reč je o pravom delikatesu sa nadevom od bri sira, teletine i karamelizovanog luka, koji je osmislio Pavle Gordić.
"Taj spoj nastao je iz ljubavi prema francuskoj i srpskoj kuhinji. Ipak malo akcenat više dajemo na domaćoj kuhinji, ali i te kako poštujemo francusku kuhinju koja je najodgovornija za razvoj i evoluciju svih svetskih kuhinja. Trudimo se da na što moderniji i kreativniji način spojimo te dve kuhinje", kaže Gordić za Euronews Srbija.
On ističe da je burek sa bri sirom najpopularnije jelo na njihovom meniju i peče se po porudžbini, tako da je uvek svež, a bude gotov za maksimalno 18 minuta.

Euronews Srbija
Tepsija njihovog bureka je nešto manja od standardne, a namenjena je za dve osobe. Svaka tura dolazi uz dodatak krem sira i ajvara.
"Ideja je nastala pre nekih pet-šest godina dok sam radio na brodu. I dan danas, stalno razmišljam o kuvanju i šta bi moglo da se iskombinuje, koji ukusi. Hteo sam da napravim taj burek za kolege sa kojima sam radio i napravio taj spoj, samo što je tada bio ramstek u pitanju", priseća se kuvar, koji smatra da bi svako ko se bavi kuvanjem trebalo da razmišlja o svom poslu i razvija kreativnost.
Iako ima onih koji se na društvenim mrežama bune zbog toga što smatraju da su inovacije u pogledu receptura za burek skrnavljenje tradicije, Gordić ističe da se ne opterećuje takvim komentarima.
A kakvog je zapravo ukusa burek sa bri sirom i teletinom, opisala je naša reporterka Mina Nemčević u priloženom videu.
Komentari (0)