Otvorena "Buregdžijada" u Nišu: Posetioci će moći da probaju burek sa slaninom, kulenom, čvarcima, picom, ali i slatki
Komentari22/08/2024
-22:58
Osam domaćih pekara predstavlja se na tradicionalnoj manifestaciji Dani bureka, koja je večeras otvorena u Nišu.
Uz tradicionalne ukuse sira, mesa, pečuraka, posetioci će moći da probaju i burek sa slaninom, kulenom, čvarcima, pica i slatki burek i druge specijalitete.
Predsednik Unije pekara Niša Bratislav Vukadinović kaže da je ovo udruženje, uz pomoć sponzora, obezbedilo svakom učesniku manifestacije 500 kilograma brašna.
On očekuje da Dani bureka, kao i ranijih godina, privuku više hiljada posetilaca.
U Nišu se burek priprema duže od pet vekova. Nezvanično, dnevno ga konzumira više od 20.000 ljudi.
Poslednjih godina pekari se suočavaju sa brojnim problemima, kaže Vukadinović, jer je sve teže naći dobre majstore bureka pošto su mnogi, u potrazi sa boljom zaradom, otišli u zemlje zapadne Evrope. Takođe, dodaje, mladi ljudi se sve manje opredeljuju za pekarski zanat.
Komentari (0)