Zdravlje

SZO: Od alkohola, duvana i prerađene hrane u Evropi godišnje umre 2,7 miliona ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2024

-

10:49

SZO: Od alkohola, duvana i prerađene hrane u Evropi godišnje umre 2,7 miliona ljudi
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas vlade da nametnu strožu regulaciju proizvoda štetnih po zdravlje, jer su istraživanja pokazala da od duvana, alkohola, prerađene hrane i fosilnih goriva godišnje umre oko 2,7 miliona ljudi u Evropi.

Kako piše Guardian, u svom izveštaju SZO navodi da industrije duvana, alkohola, prerađene hrane štetno utiču na zdravlje i povezuju se sa preranom smrti, usled potencijalno fatalnih stanja kao što su rak, bolesti srca i dijabetes.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Henri Kluge rekao je da marketinške taktike tih industrija, kojima podrivaju nastojanja država da se izbore sa zdravstvenim problemima ljudi, uključuju obmanjivanje potrošača i lažne tvrdnje o prednostima njihovih proizvoda ili njihovim ekološkim akreditivima.

Novi izveštaj pokazuje da su duvan, fosilna goriva i alkohol odgovorni za više od 7.400 smrtnih slučajeva koji se svakodnevno dogode u 53 evropske države.

profimedia

 

"Uprkos zdravstvenim rizicima, samo mali deo evropskih zemalja je zabranio pušenje na javnim mestima, dok napori da se štetni proizvodi učine manje privlačnim putem obične ambalaže, oporezivanja alkohola i obeležavanja hrane takođe nisu sprovedeni u većini zemalja", navedeno je u izveštaju SZO.

SZO procenjuje da duvan uzrokuje više od milion smrtnih slučajeva godišnje, 10 odsto svih smrtnih slučajeva u Evropi. 

Alkohol uzrokuje više od 400.000 smrtnih slučajeva godišnje i više od 350.000 ljudi godišnje umre od konzumiranja previše prerađenog mesa, slatkih pića i masne i slane hrane.

Unsplash

 

Svetski fond za istraživanje raka pozvao je ljude da češće konzumiraju vegetarijansku hranu i ograniče piće kako bi smanjili rizik od dobijanja bolesti.

"Istraživanja pokazuju da su konzumacija raznovrsne biljne hrane, integralnih žitarica, voća i mahunarki, kao i ograničavanje konzumacije alkohola, efikasni načini za smanjenje rizika od raka", rekla je menadžerka za politiku i javne poslove Svetskog fonda za istraživanje raka Kendra Čou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin