Tehnologija

Šta se krilo iza kodnog naziva "Strawberry": OpenAI predstavio nove modele veštačke inteligencije koji imaju "tok misli"

Komentari

Autor: Euronews

13/09/2024

-

20:55

Šta se krilo iza kodnog naziva "Strawberry": OpenAI predstavio nove modele veštačke inteligencije koji imaju "tok misli"
Šta se krilo iza kodnog naziva "Strawberry": OpenAI predstavio nove modele veštačke inteligencije koji imaju "tok misli" - Copyright Tanjug AP/Michael Dwyer, File

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija OpenAi lansirala je novu seriju modela zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, za koje tvrdi da mogu "rešiti i teže probleme" od ranijih GenAI modela.

Kalifornijska kompanija najavila je ranu verziju serije pod nazivom "o1-preview" i "o1-mini" koji su ranije najavljivani u okviru projekta kodnog naziva "Strawberry".

OpenAi navodi da su novi modeli prilikom zahtevnih testiranja na polju fizike, hemije i biologije postigli slične rezultate kao studenti doktorskih studija, a da su bili dobri i u matematici i kodiranju.

Kompanija tvrdi da je testirala model na kvalifikacionom ispitu za Međunarodnu matematičku olimpijadu, što je takmičenje za nadarene srednjoškolce.

Veštačka inteligencija imala je deset sati da reši šest zahtevnih algoritamskih problema, od kojih je "o1" rešio 83 procenta, a GPT-4o samo 13 procenata.

Koji su nedostaci?

Iz kompanije poručuju da novi modeli nemaju osnovne osobine ChatGPT-a, poput sposobnosti pretraživanja interneta i upload-ovanja dokumenata i slika. Takođe ne može da analizira slike, što je onemogućilo dalje testiranje.

Dodatni nedostatak je što je novi model vrlo skup - oko tri puta skuplji od GPT-4o u pogledu inputa, odnosno četiri puta skuplji u pogledu autputa - "o1-preview" tako košta 15 dolara na svaki milion tokena za input, a 60 dolara za milion tokena za autput. (Tokeni predstavljaju sirove podatke, a jedan milion tokena predstavlja oko 750.000 reči).

Tanjug AP/Michael Dwyer, File

 

Zato modeli trenutno nisu besplatni za korisnike, ali kompanija planira da uskoro "o1-mini" učini dostupnim za sve one koji koriste ChatGPT.

OpenAI takođe navodi u tehničkoj dokumentaciji da je prema povratnim informacijama koje su dobili od testera modela o1 skloniji "halucinacijama" odnosno izmišljanju stvari, nego GPT-4o. Takođe retko priznaje da ne zna odgovor na neko pitanje.

Jedan od osnivača i izvršni direktor kompanije Sem Altman navodi u objavi na mreži "X" da "o1 i dalje ima nedostatke i ograničenja i da i dalje deluje impresivnije prilikom prve upotrebe, nego kad više vremena provedete s njim".

"Tok misli"

Open AI navodi da model funkcioniše "slično onome kako ljudi razmišljaju pre nego što daju odgovor na neko teško pitanje", dodajući da "o1 koristi tok misli, dok rešava neki problem".

Oni nisu demonstrirali kako taj "tok misli" funkcioniše, delom zato što kriju informacije od konkurencije, ali jesu pokazali kako "generiše zaključke" iz toka misli.

Rad sa državom

Iz OpenAI kažu da su zbog unapređenja sigurnosti veštačke inteligencije nedavno formalizovali sporazume sa institucijama za bezbednost SAD i Velike Britanije, koji podrazumevaju i to da će državne institucije prve imati pristup modelu, pre njihovog puštanja u javnost. 

Nisu spominjali saradnju sa evropskim vladama.

Komentari (0)

Magazin