Tehnologija

Google u ugovoru ucenio influensere da pozitivno ocenjuju njihov Pixel telefon: "Pogrešili smo prilikom izbora reči"

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2024

-

12:20

Google u ugovoru ucenio influensere da pozitivno ocenjuju njihov Pixel telefon: "Pogrešili smo prilikom izbora reči"
Google u ugovoru ucenio influensere da pozitivno ocenjuju njihov Pixel telefon: "Pogrešili smo prilikom izbora reči" - Copyright Tanjug/AP/Juliana Yamada

veličina teksta

Aa Aa

Američka tehnološka korporacija Google je zahtevala od tehnoloških influensera da pozitivno pišu o njihovoj novoj seriji pametnih telefona Pixel, piše portal Verge.

Kako se navodi, kompanija je od članova takozvanog Tima Pixel, grupe influensera koji među prvima imaju pristup njihovim tehnološkim proizvodima, očekivala da u svojim recenzijama daju prednost Google Pixel telefonima u odnosu na konkurentske proizvode, 

Ako učesnici budu više naglašavali prednosti drugih brendova, "moraćemo da prekinemo odnos između brenda i kreatora sadržaja", navodi se u tekstu Google-ovog ugovora sa influenserima koji je naljutio mnoge učesnike ove zajednice.

"Zvanično se povlačim iz Tima Pixel. Bilo je lepo, ali ovaj program više nije u skladu sa mojim etičkim uverenjima niti u najboljem interesu mog kanala i sadržaja koji pružam gledaocima. Poslao sam im mejl danas i dao otkaz", objavio je influenser Adam Metlok, kreator na YouTube kanalu TechOdyssey.

Google-ova menadžerka za komunikacije Kajla Gejer izjavila je da je tehnološka kompanija "pogrešila prilikom izbora reči" za ugovor sa infuenserima i da je obrazac ugovora u međuvremenu uklonjen sa sajta.

Kompanija Google predstavila je prošle nedelje novu seriju pametnih telefona Pixel.

Osnovni model Pixel 9 ima čip Tensor G4, 12 gigabajta radne memorije (RAM) i mnoštvo funkcija koje pokreće veštačka inteligencija. Početna cena osnovnog modela je 800 dolara.

Ovo je jedan u nizu skandala koji poslednjih nedelja potresaju moćnu kompaniju. Rukovodstvo Google-a je pretprošle nedelje na sudu u SAD proglašeno krivim za kršenja antimonopolskih zakona, jer su svesno radili na tome da svoj pretraživač učine najuticajnijim na svetu. Presuda je bila prva velika pobeda federalnih vlasti u borbi protiv dominacije velikih tehnoloških kompanija.

Jedna opcija u rešavanju ovog problema bila bi i primoravanje Google-a da podeli svoje podatke sa konkurencijom i uvođenje mera koje bi kompaniju sprečile da ima nepoštenu prednost kada je reč o proizvodima zasnovanim na veštačkoj inteligenciji.

Međutim, kao mogućnost se i navodi "razbijanje" kompanije, a najviše se diskutovalo o potencijalnom izdvajanju odseka za operativni sistem Android.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin