Tehnologija

Novi štrajk glumaca u video igrama: "Studiji zloupotrebljavaju veštačku inteligenciju na našu štetu"

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2024

-

09:41

Novi štrajk glumaca u video igrama: "Studiji zloupotrebljavaju veštačku inteligenciju na našu štetu"
Novi štrajk glumaca u video igrama: "Studiji zloupotrebljavaju veštačku inteligenciju na našu štetu" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glumci koji pozajmljuju svoje likove i glasove u video igrama velikih studija kao što su "Activision", "Warner Bros" i "Walt Disney", pokrenuli su štrajk, jer su te kompanije koristile veštačku inteligenciju prilikom animacije protagonista, bez odgovarajuće naknade glumcima, čije su fizičke osobine oponašali.

Godinu i po dana od pregovora o novom ugovoru između kompanija i sindikata koji predstavlja više od 2.500 glumaca koji rade na izradi video igara, dve strane navode da su se saglasile o nekoliko ključnih pitanja, kao što su plate i bezbednost na poslu, ali da zaštita u vezi sa korišćenjem AI tehnologije ostaje glavna prepreka, objavio je danas BBC.

Na štrajk je pozvalo Udruženje filmskih glumaca-Američka federacija televizijskih i radio umetnika (Sag-Aftra) koje je prošle godine održalo štrajk holivudskih filmskih i televizijskih glumaca.

Glumci su zabrinuti zbog toga što studiji za video igre koriste generativnu veštačku inteligenciju da reprodukuju glasove i fizički izgled glumaca da bi animirali likove video igara, bez obezbeđivanja pravične nadoknade za glumce.

"Nećemo pristati na ugovor koji omogućava kompanijama da zloupotrebe veštačku inteligenciju na štetu naših članova", saopštila je Sag-Aftra.

Međutim, iz studija kažu da su već učinili dovoljno ustupaka zahtevima sindikata.

Televizijski i filmski glumci u SAD prošle godine su dobili povećanje plata i beneficija, a usvojene su i mere zaštite za korišćenje veštačke inteligencije nakon štrajka koji je organizovala Sag-Aftra.

Taj štrajk, koji je trajao 118 dana, bio je najduži u 90-godišnjoj istoriji sindikata glumaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin