Evropa

RAT U UKRAJINI Kremlj: Rusija nije izdala nikakva upozorenja o povećanoj radijaciji u atmosferi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

18/09/2024

-

08:16

RAT U UKRAJINI Kremlj: Rusija nije izdala nikakva upozorenja o povećanoj radijaciji u atmosferi
RAT U UKRAJINI Kremlj: Rusija nije izdala nikakva upozorenja o povećanoj radijaciji u atmosferi - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka/Ukrainian Presidential Press Office/Efrem Lukatsky/Iryna Rybakova

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 937 dana. Predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku da se poveća broj pripadnika oružanih snaga zbog pretnji po bezbednost zemlje, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Ako Ukrajina padne, na red bi mogla da dođe Moldavija, upozorila je nemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok. Ove crne prognoze, Berbok je iznela u moldavskoj prestonici, Kišinjevu, gde prisustvuje Moldavskoj partnerskoj platformi zajedno sa predstavnicima Francuske i Rumunije. Od dešavanja na ratištu, izdvajamo da je ruska pešadija pokušala da probije odbrambene granice u Časovom Jaru duž kanala "Severski Donjec – Donbas", dok su u napadu navođenim avio-bombama na Harkov povređeni spasioci koji su gasili požar, izvestile su lokalne vlasti.

Ključni događaji:

  • Berbok: Ako Ukrajina padne, Moldavija bi mogla da bude sledeća
  • Peskov: Rusija povećala broj pripadnika Oružanih snaga zbog pretnji po zemlju
  • Berlin obećao još sto miliona evra pomoći Kijevu
  • Lukašenko upozorio protivnike da bi napad na Belorusiju značio treći svetski rat

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.   

                  Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.22 Zelenski: Ukrajinski plan pobede u potpunosti je pripremljen

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da je Ukrajina  već u potpunosti pripremila svoj plan pobede, a sada je najvažnija odlučnost da ga sprovede.

"Danas već možemo da kažemo da je naš Plan pobede u potpunosti pripremljen – identifikovane su sve ključne tačke, potrebni prilozi sa detaljima Plana. Sve je razrađeno. Sada je najvažnija rešenost da ga sprovedemo. Ne postoji i ne može biti alternative miru, nema zamrzavanja rata ili bilo kakvih drugih manipulacija koje će jednostavno prebaciti rusku agresiju u drugu fazu", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform. 

On je napomenuo da se trenutno pripremaju sastanci sa partnerima i pregovori, gde prioritet nije samo realizacija svega što je dogovoreno i što je trenutno u zastoju u logističkoj fazi, već i više strateških stvari.

19.51 Napad ukrajinskog drona na rusko skladište oružja izazvao manji potres

Napad ukrajinske bespilotne letelice na veliko skladište oružja u ruskom mestu Toropec izazvao je eksploziju, a stanice za praćenje zemljotresa zabeležile su manji potres, prenosi Guardian.

Kako se navodi, ovo je jedan od najvećih napada na ruski vojni arsenal od početka rata, a ukrajinske snage koristile su dron domaće proizvodnje za udar na Toropec, koji se nalazi oko 485 kilometara od Moskve.

Video-snimci i slike na društvenim mrežama prikazuju veliki plamen, a u pozadini se čuju detonacije.

Ovaj napad je deo šire ukrajinske kampanje bespilotnih letelica koje ciljaju ruske rafinerije nafte, elektrane, aerodrome i vojne fabrike, i naglašava poboljšane sposobnosti Kijeva za dronove dugog dometa, piše britanski list.

Ukrajinska Pravda javila je da je operaciju izvela ukrajinska služba bezbednosti zajedno sa Odbrambenim obaveštajnim službama Ukrajine i Snagama za specijalne operacije.

Tanjug/AP

 

18.53 Zaharova: Stoltenbergove izjave o crvenim linijama sa Rusijom - "demencija i hrabrost"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da se izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da dozvola za lansiranje raketnih udara dugog dometa duboko u Rusiju neće biti crvena linija u eskalaciji odnosa NATO-a i Rusije, može nazvati "slaboumnom i hrabrom".

"Postoji izraz: 'demencija i hrabrost'. Problem, zaista, nisu ozloglašene crvene linije i druge obojene linije. To je pitanje zdravog razuma", navela je ona u izjavi novinaru Pavelu Zarubinu, objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.

Stoltenberg je u ponedeljak izjavio da Severnoatlantska alijansa neće postati deo sukoba ako zemlje NATO-a dozvole Ukrajini da izvrši udare svojim oružjem na rusku teritoriju.

18.23 Zelenski: Za godinu dana izvezeno više od 70 miliona tone robe ukrajinskim koridorom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je za godinu dana rada ukrajinskog izvoznog morskog koridora već prevezeno 70 miliona tona tereta.

"Uprkos ratu i ruskom teroru, Ukrajina nastavlja da bude donator globalne bezbednosti hrane za desetine zemalja širom sveta. I gradimo svoje sposobnosti. Za više od godinu dana rada našeg izvoznog pomorskog koridora već je prevezeno 70 miliona tona robe. Više od 2.500 brodova napustilo je ukrajinske luke", naveo je Zelenski na Telegramu.

18.03 Kyodo: Plan Zelenskog za pobedu uključuje vojne resurse od značaja za poraz Rusije

Plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za pobedu u ratu uključiće detaljnu listu vojnih resursa od vitalnog značaja za poraz Rusije, zajedno sa zahtevom za dozvolu da napadne rusku teritoriju korišćenjem raketa dugog dometa, rekao je danas visoki vladin zvaničnik.

Plan, čiji je nacrt otkriven prvi put, takođe će naglasiti neophodnost ulaganja u jačanje kapaciteta ukrajinske domaće proizvodnje oružja. Biće predstavljen tokom samita sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom kasnije ovog meseca, navodi japanska agencija Kyodo.

Kako se rat, koji je pokrenut u februaru 2022, odugovlači, Ukrajina ima za cilj da preuzme vodeću ulogu u mirovnim naporima predlažući konkretne mere da izvrši vojni, ekonomski, politički i diplomatski pritisak na Rusiju, navodi japanska agencija, pozivajući se na izjavu zvaničnika.

Očekuje se da će Zelenski prisustvovati Generalnoj skupštini UN u Njujorku krajem septembra i predstaviti svoj plan pobede Bajdenu i dvojici kandidata na američkim predsedničkim izborima 5. novembra, potpredsednici Kamali Haris i republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

Na vojnom frontu, plan će odrediti potrebnu količinu i tipove naoružanja, uključujući rakete dugog dometa koje su obezbedile Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, kao i rokove njihove isporuke i očekivani uticaj na bojnom polju.

Ukazujući na uspeh ukrajinskog napada na rusku zapadnu oblast Kursk, plan će takođe sugerisati da će pojačani napadi na rusko tlo biti efikasni u stvaranju socijalnih nemira u zemlji koju predvodi predsednik Vladimir Putin, navodi Kyodo.

Što se tiče ekonomskih mera, plan će pozvati saveznike na ulaganja u proširenje ukrajinske proizvodnje oružja poput bespilotnih letelica i projektila, dok će se zahtevati primena novih sankcija kako bi se oslabila sposobnost Rusije da nastavi rat.

Politički potezi će uključivati traženje prevremenog članstva Ukrajine u NATO-u. Diplomatski, biće naglašena potreba za jačanjem odnosa sa zemljama u usponu globalnog juga, od kojih Rusija zavisi od trgovine, kako bi se maksimizirao pritisak na Moskvu, prenosi japanska agencija.

Andreas Arnold/dpa via AP

 

12.41 Kremlj: Rusija nije izdala nikakva upozorenja o povećanoj radijaciji u atmosferi

Kremlj je danas saopštio da ruske službe nisu izdale nikakva upozorenja o visokim nivoima radijacije u atmosferi nakon što je to saopštila Norveška, koja je detektovala povišen nivo radioaktivnog cezijuma u blizini arktičke granice sa Rusijom. Norveška uprava za radijaciju i nuklearnu sigurnost saopštila je juče da je izmerila "veoma niske" nivoe radioaktivnog cezijuma u ​​Svanhovdu i Viksjoefjelu u blizini arktičke granica sa Rusijom.

11.07 Ukrajinski bokser Aleksandar Usik nakratko priveden u Poljskoj

Ukrajinski bokser Aleksandar Usik priveden je u utorak uveče na aerodromu u Krakovu, ali je ubrzo pušten, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi da poljska policija privodi Usika.

Ukrajinski bokser je potom pušten iz pritvora, a na Instagramu je napisao da je u pitanju bio nesporazum koji je brzo rešen.

Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Aleksandar Usik

"Prijatelji, sve je u redu. Došlo je do nesporazuma, koji je brzo rešen. Hvala svima koji su bili zabrinuti. Poštovanje za poljske snage reda, koje obavljaju svoje dužnosti bez obzira na visinu, težinu i titule", naveo je Usik.

11.01 Ukrajina: Vojska presrela 46 ruskih dronova-kamikaza tokom noći

Ukrajinske snage protivvazdušne odbrane oborile su jutros 46 od 52 jednosmerna drona, saopštila Komanda vazduhoplovstva ukrajinske vojske, prenosi Ukrinform. Prema saopštenju, tri vođene vazdušne rakete lansirane su iz vazdušnog prostora Hersonske oblasti, a 52 udarne bespilotne letelice iz ruskih oblasti Kursk i Jejsk. Takođe, sistemi elektronskog ratovanja naveli su pet bespilotnih letelica da se nekontrolisano sruše, a jedan dron da odleti nazad u Rusiju, dodaje se u saopštenju.

Protivvazdušna odbrana je bila aktivna u Mikolajvskoj, Hersonskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Kijevskoj, Vinjičkoj, Sumskoj i Poltavskoj oblasti. Kako je ranije preneo Ukrinform, ruske bespilotne letelice su napale Ukrajinu tokom cele noći i jutra, izazivajući uzbunu za vazdušni napad u više regiona. Ukrajinska agencija Ukrinform tvrdi, pozivajući se na Volcanodiscovery da je u ruskoj oblasti Tver zabeleženo 18 zemljotresa nakon što je ukrajinski dron pogodio skladište municije, izazvavši masovne detonacije.

09.40 Ruski dronovi napali Sumi

Ruske bespilotne letelice napale su energetske objekte u gradu Sumi na severoistoku Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti. Prema preliminarnim informacijama, niko nije povređen u napadu, ali su ponovljeni udari na energetska postrojenja u regionu opteretili sistem, navodi se u saopštenju na Telegramu. Regionalne vlasti saopštile su da je protivvazdušna odbrana oborila 16 dronova iznad Sumske oblasti tokom noćnog napada.

09.03 Kontraverzna ukrajinska poslanica Marijana Bezuglaja podnela ostavku

Ukrajinska poslanica Marijana Bezuglaja, koja se istakla oštrim kritikama na račun vojnog vrha svoje zemlje, podnela je ostavku na mesto zamenice predsednice Odbora za odbranu Vrhovne rade.

Poslanica je na Fejsbuku objavila elektronsku verziju svoje ostavke i navela da želi da bude premeštena u Odbor za spoljnu politiku.

Kako pišu ukrajinski mediji 4. septembra je postalo poznato da Rada ne može da smeni Bezuglaju. mogla da smeni Marijanu Bezuljiju sa mesta zamenika predsednika odbora za nacionalnu bezbednost.

08.57 Ruski dronovi napali energetske objekte u Sumiju

Ruske bespilotne letelice napale su energetske objekte u Sumiju na severoistoku Ukrajine, saopštile su jutros regionalne vlasti.

Prema preliminarnim informacijama, niko nije povređen u napadu u tom ukrajinskom gradu, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na Telegramu i dodaje se da je u regionu aktivirana PVO i da je u Sumiju odjeknulo nekoliko eksplozija, prenosi Ukrinform.

Regionalne vlasti saopštile su da je protivvazdušna odbrana oborila 16 dronova iznad Sumske oblasti tokom noćnog napada.

Lokalni zvaničnici juče su saopštili da je Rusija ispalila rakete na energetsku infrastrukturu u Sumiju nakon što je preko noći napad dronom na region smanjio snagu u nekim oblastima i primorao vlasti da koriste rezervne sisteme napajanja.

Ukrajinsko ministarstvo energetike saopštilo je da su jučerašnji ruski napadi izazvali požar na trafostanici u regionu Sumi i prekinuli struju za više od 281.000 potrošača.
Struja je kasnije delimično obnovljena, navodi se.

08.15 Rusko Ministarstvo odbrane: Tokom noći u pet regiona uništena 54 ukrajinska drona

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je tokom protekle noći 54 ukrajinske bespilotne letelice u pet regiona, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Protekle noći je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na objekte na teritoriji Ruske Federacije", navodi se u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti. Dežurni sistemi PVO uništili su 27 letelica iznad Kurska, 16 iznad Brjanska, sedam iznad Smolenska, tri iznad Belgorodske i jednu iznad Orilske oblasti, dodaje se u saopštenju.

07.39 Ukrajinski napad dronom izazvao požar i primorao na evakuaciju u ruskoj oblasti Tver

Ukrajinski napad dronom izazvao je požar i primorao na evakuaciju dela stanovništva u ruskoj oblasti Tver.

"Delovi uništene ukrajinske bespilotne letelice izazvale su požar u gradu Toropecu, u zapadnom delu Tverske oblasti", napisao je guverner regiona severozapadno od Moskve Igor Rudenja na Telegramu, prenosi Rojters.

On je dodao da su vatrogasci pokušavali da obuzdaju vatru, ali nije rekao šta gori. Takođe je rekao da ruske jedinice protivvazdušne odbrane i dalje pokušavaju da odbiju masivni napad dronovima na grad.

Sedam ukrajinskih dronova uništeno je i iznad zapadne Smolenske oblasti, napisao je na Telegramu guverner tog regiona koji se graniči sa Belorusijom, Vasilij Anohin.

Još 14 bespilotnih letelica oboreno je iznad Brjanske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, a još nekoliko je uništeno iznad regiona Oril i Tula, saopštili su guverneri tih regiona.

06.50 Linda Tomas-Grinfild: Plan o okončanju rata Zelenskog može da funkcioniše

Zvaničnici SAD pročitali su plan o okončanju rata u Ukrajini predsednika te zemlje Volodimira Zelenskog i smatraju da on može da funkcioniše, izjavila je stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild.

''Videli smo mirovni plan predsednika Zelenskog. Mislimo da on izlaže strategiju i plan koji može da funkcioniše. Moramo da vidimo kako to možemo da olakšamo razgovorom sa svim šefovima država koji će biti ovde u Njujorku. Dakle, opet se nadamo da ćemo napraviti neki napredak, zbog toga smo ovde'', rekla je ona na konferenciji za medije posvećene početku 79. Generalne skupštine UN, prenosi Glas Amerike.

Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

 

06.45 Pistorijus: Nemačka vlada bi mogla izdvojiti dodatni novac za oružje za Ukrajinu

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus juče je izjavio da se nada da će vlada izdvojiti dodatna sredstva za isporuku oružja Ukrajini.

"Pregovori o povećanju tekućeg budžeta za 2024. od 7,5 milijardi evra su obećavajući i verovatno će biti završeni do kraja nedelje. Onda će biti reči o značajnom iznosu od stotine miliona evra za buduću vojnu pomoć Ukrajini", rekao je Pistorijus tokom posete trupama u Sarluju u nemačkoj saveznoj državi Sarland, prenosi Špigel.

06.35 Berbok: Ako Ukrajina padne, Moldavija bi mogla da bude sledeća

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je juče u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

"Sve što radimo da podržimo Ukrajinu takođe znači podsticanje stabilizacije u Moldaviji. Jasno je šta je najveća briga: ako Ukrajina padne, Moldavija je sledeća zemlja na redu", rekla Berbok prilikom posete Kišinjevu, gde prisustvuje Moldavskoj partnerskoj platformi zajedno sa predstavnicima Francuske i Rumunije, prenosi Rojters.

06.21 Lukašenko: Napad na Belorusiju je treći svetski rat

Napad na Belorusiju značio bi početak trećeg svetskog rata, upozorio je  predsednik Aleksandar Lukašenko.

"Želim da upozorim naše protivnike, naše rivale. I oni koji još ne razumeju. Nema potrebe da se ovo radi. Napad na Belorusiju je treći svetski rat" , rekao je šef države, prenosi BelTa.

Lukašenko je takođe rekao da zemlja ima čime da odgovori na spoljnu agresiju i da će se braniti interesi i vrednosti.

Tanjug/AP/Belarusian Presidential Press Service

 

06.10 Peskov: Rusija povećala broj pripadnika Oružanih snaga zbog pretnji po zemlju

Predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je ukaz o povećanju broja pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije zbog potrebe da se odgovori na aktuelne pretnje zemlji, izjavio je pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov.

"To je uzrokovano brojnim pretnjama koje postoje za našu zemlju na našim granicama. To je uzrokovano izuzetno neprijateljskom situacijom na zapadnim granicama i nestabilnošću na istočnim granicama", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara o razlozima zbog kojih je Putin potpisao ukaz o povećanju brojnosti Oružanih snaga Rusije.

 

Komentari (0)

Evropa