Evropa

Nakon kritika zapadnih zemalja, MMF odložio ekonomske konsultacije sa Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

07:30

Nakon kritika zapadnih zemalja, MMF odložio ekonomske konsultacije sa Rusijom
Kristalina Georgieva - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni monetarni fond saopštio je da je odložio planirane ekonomske konsultacije sa Rusijom koje je trebalo da počnu ove nedelje kako bi se prikupilo više podataka i analiza.

"Konsultacije sa Rusijom su odložene dok ne prikupimo sve potrebne podatke i analize za rigorozne konsultacije", saopšteno je iz MMF-a, prenosi Rojters.

MMF je planirao da sprovede rutinsku procenu ekonomske politike Moskve prvi put otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ali nekoliko evropskih zemalja se usprotivilo ponovnom angažovanju.

U saopštenju se ne navode dodatni detalji o vremenskom okviru za konsultacije, koje su godišnji uslov za članstvo u MMF-u.

Poslednja godišnja misija MMF-a posetila je Rusiju u novembru 2019. godine, pre početka pandemije Kovid19. Ruski direktor u MMF-u Aleksej Možin rekao je ranije da su konsultacije odložene iz tehničkih razloga.

"Uprava Fonda je obavestila rusku stranu i upravni odbor da će rad misije biti odložen na neodređeno vreme. Kao razlog odlaganja misije navedena je tehnička nespremnost misije za obavljanje konsultacija", rekao je on, a preneo je TASS.

Podsetimo, devet evropskih zemalja je nedavno protestovalo zbog namere Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi misiju u Moskvi, ocenivši da bi odluka da nastavi dijalog sa državom koja je napala drugu zemlju narušila ugled MMF.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa