Planeta

Sumanute ideje iz knjige osmunjičenog za atentat na Trampa: Raduje se trećem svetskom ratu i sanja da maršira ka Moskvi

Komentari

Autor: Anti War, Euronews

18/09/2024

-

20:20

Sumanute ideje iz knjige osmunjičenog za atentat na Trampa: Raduje se trećem svetskom ratu i sanja da maršira ka Moskvi
Tanjug/AP/Martin County Sheriff’s Office - Copyright Tanjug/AP/Martin County Sheriff’s Office

veličina teksta

Aa Aa

Rajan Vesli Raut (58), osumnjičeni za novi pokušaj ubistva bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji je uhapšen u nedelju, objavio je knjigu "Ukrajinski rat koji se ne može dobiti" u ferbuaru prošle godine, u kojoj se raduje trećem svetskom ratu i nada se da bi mogao da zapali Kremlj.

"Sanjam o danu kada ćemo preći u Rusiju i marširati prema Moskvi. To je deo ovog trećeg svetskog rata kojem se radujem. Želim da budem taj koji spaljuje Kremlj i svu okrutnost koju on označava“, napisao je Raut u knjizi, piše geopolitički portal Anti War.

U drugom delu knjige, Raut je kritikovao Trampa zbog povlačenja iz Iranskog nuklearnog sporazuma i rekao da mora da deli krivicu zbog glasanja za bivšeg predsednika.

Tanjug AP/Paul Sancya

 

"Moram da preuzmem deo krivice za retardirano dete koje smo izabrali za našeg sledećeg predsednika koje je završilo bez mozga, ali dovoljno sam čovek da kažem da sam pogrešno procenio i napravio užasnu grešku i Iranu se izvinjavam“, napisao je Raut.

Raut je dalje rekao da bi Iran, ako hoće, mogao da ubije i Trampa i njega samog. 

"Slobodni ste da ubijete Trampa kao i mene zbog te greške u proceni“, napisao je on.

U knjizi i u objavama na društvenim mrežama, Raut je više puta izrazio želju da se bori u Ukrajini protiv ruske vojske. On je 2022. otputovao u Ukrajinu, ali je u intervjuu za Newsweek Romania rekao da je prestar da bi se borio. Raut je rekao da je njegov "plan B“ bio da pomogne u regrutovanju ljudi iz celog sveta za Ukrajinsku stranu legiju. 

U intervjuu za portal Semafor 2023. godine, Raut se žalio da Ukrajina ne želi da prihvati avganistanske vojnike. 

"Većina ukrajinskih zvaničnika ne želi ove vojnike. Svake nedelje sam imao sastanke partnera sa (ukrajinskim Ministarstvom odbrane) i još uvek nisam uspeo da ih nateram da pristanu na izdavanje jedne jedine vize“, rekao je on. 

U naknadnom članku objavljenom u nedelju nakon hapšenja, Semafor navodi da je, kada su intervjuisali Rauta, on bio šef grupe koju je sam pokrenuo, pod nazivom "Međunarodni volonterski centar". U članku se citira Ukrajinac koji je bio umešan u regrutovanje stranaca i kaže da je Raut "čak i po standardima tog mahnitog trenutka, malo preterao“.

Međutim, taj Ukrajinac je takođe rekao da je Raut bio zaista uključen u napore da se dovedu strani vojnici. Od njegovog hapšenja, Ukrajinska strana legija se distancirala od Amerikanca.

"Želeli bismo da razjasnimo da Rajan Vesli Raut nikada nije bio deo Legije, niti je povezan sa njom u bilo kom svojstvu“, rekli su predstavnici ove organizacije za Euronews.

Raut se nakratko pojavio u propagandnom videu iz maja 2022. sa Azov brigadom, ozloglašenom zbog nacističkih obeležja, koja pripada Nacionalnoj gardi. 

Kao komentar na taj događaj, Azov brigada je rekla da je to bila demonstracija kojoj je svako mogao da prisustvuje. 

"Želimo zvanično da izjavimo da Rajan Vesli Raut nema nikakve veze sa Azovom i da nikada nije imao nikakve veze sa Azovom“, saopštila je vojna jedinica.

Komentari (0)

Svet