Politika

Surlić: Ne treba prekidati dijalog Beograda i Prištine, nastaviti sa traženjem rešenja

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

12:00

Surlić: Ne treba prekidati dijalog Beograda i Prištine, nastaviti sa traženjem rešenja
Surlić: Ne treba prekidati dijalog Beograda i Prištine, nastaviti sa traženjem rešenja - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić izjavio je danas da, iako nije bilo uspeha na poslednjem sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ne bi bilo nikakvih pozitivnih aspekata ukoliko bi se dijalog prekinuo, i ocenio da je jedina moguća politika - poruka mira, razumevanja i poruka da se mora iznaći rešenje u interesu građana koji žive u AP KiM a koja dolazi sa srpske strane.

On je za Tanjug ocenio da, iako jedna strana u dijalogu uopšte ne sarađuje i da se do sada ovaj dijalog može nazvati razgovorom između Beograd i Brisela, Beograd ništa ne bi dobio time što bi zvanično rekao da neće više učestvovati u tom procesu.

Surlić dodaje da ne smatra da bi bilo kakav radikalan rez mogao doneti rezultat kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu.

Na pitanje da li će Kfor i NATO održati svoju reč da neće dozvoliti otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici bez dijaloga i bez dogovora sa Srbima, Surlić je odgovorio da do izbora u pokrajini, koji su zakazani za februar, "nećemo svedočiti takvoj situaciji", ali da se može očekivati da će se nakon izbora insistirati na tome, s obzirom na to da je "najavljivano da kad tad taj most mora da se otvori".

"Na žalost međunarodni akteri su do sada propustili priliku da sankcionišu Prištinu. Možda je ovaj put ipak poslata mnogo jasnija i konkretnija poruka, i da u narednom periodu neće biti otvaranja mosta", ocenio je on.

Surlić smatra da je manevarski prostor Beograda da nešto promeni i olakša život Srbima na severu AP KiM jako mali, s obzirom na to da većina zemalja EU i SAD priznaju nezavisnost tzv. Kosova, podržavaju je i "nisu protiv svih mera koje preduzima" premijer privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti, već govore "u kontekstu da nije vreme za njih" i da "treba sačekati da to bude plod dijaloga".

"Sve što je u stvari učinjeno pre svega na severu Kosova je nešto što međunarodni akteri podržavaju, i s toga to je za Srbiju jedan veoma mali diplomatski prostor da pre svega utiče i zahteva bolji status i zaštitu prava Srba, što jeste nacionalni interes", poručio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija