Politika

Vučević sa Parolinonom o odnosima Srbije i Vatikana i situaciji na Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/09/2024

-

14:47

Vučević sa Parolinonom o odnosima Srbije i Vatikana i situaciji na Kosovu
Vučević sa Parolinonom o odnosima Srbije i Vatikana i situaciji na Kosovu - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalnom Pjetrom Parolinom o ključnim temama za jačanje sveukupnih odnosa Srbije i Vatikana i upoznao ga sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

"Srbija veoma ceni principijelnu poziciju Svete Stolice u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, uprokos pritiscima koje trpi zbog takve odluke", naveo je Vučević na svom Instagram nalogu.

On je naveo i da je preneo zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji i istakao da je neophodno izvršiti međunarodni pritisak na Prištinu, kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen i zaustavljen teror nad srpskim narodom.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Razgovarano je i o imovini koja je bila u vlasništvu Rimokatoličke crkve, asada je predmet restitucije, zatim o rekonstrukciji objekata u vlasništvu crkve, vraćanju verske nastave kao izbornog predmeta u školama, kao i o drugim temama od značaja za obe strane.

Kardinal Parolin je izrazio nadu da će dijalogom Beograda i Prištine biti postignuto kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju, uz očuvanje mira i stabilnosti. On je naglasio da se samo dijalogom može doći do rešenja prihvatljivog za sve.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Kako je naveo, Srbija i Sveta Stolica imaju dobre odnose i konstruktivnu saradnju, koja će uz obostrano uvažavanje biti dodatno unapređena.

Državni sekretar Svete Stolice kardinal Parolin zahvalio je premijeru Vučeviću što je, sa državnim vrhom Srbije, prisustvovao obeležavanju stogodišnjice osnivanja Beogradske nadbiskupije.

Vučević je naveo i da je u znak prijateljstva i dobre saradnje uručio Parolinu srebrno kandilo koje je posebno izrađeno za njega.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija