Društvo

Mogu li poplave u Evropi da se preliju u reke u Srbiji: "Postoji nekoliko kritičnih tačaka, ali nema mesta panici"

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2024

-

13:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Obilne padavine koje su pogodile centralnu Evropu izazvale su smrtonosne poplave u regionu, u kojima su život izgubile još četiri osobe u Poljskoj, tri u Češkoj i jedna u Rumuniji, čime je ukupan broj poginulih porastao na 16. Stručnjaci navode da je situacija trenutno stabilna, i da su nadležni 

Situacija sa poplavama širom Evrope koje je izazvao ciklon Boris, alarmirala je i nadležne u našoj zemlji nakon čega je održana sednice Republičkog štaba za vanredne situacije

Sednicom je predsedavao premijer Srbije MIloš Vučević koji je nakon sastanka poručio da je procena Srbija Vode i Vojvodina Vode da se u Srbiji očekuje pik vodostaja od 24. do 26. septembra, kao i da ne očekuje veće probleme. 

"Da se podsetim 2013. kada je bio veći vodostaj Dunava, ne govorimo o poplavama 2014. nego 2013. kada je Dunav imao poslednji put, da kažem, viši vodostaj u našoj državi pik je trajao 14 dana. Sada očekujemo da traje sedam dana i to bi trebalo da nam nagovesti da ne očekujemo veće probleme. Nešto veća i izazovnija situacija će biti na prvom delu toka Dunava kroz Republiku Srbiju od Bezdana do Slankamena. Taj deo će biti zahtevan. Od Slankamena pa onda nizvodno prema Beogradu i dole prema Đerdapu ne očekujemo veće probleme", rekao je Vučević.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kada je reč o reci Savi, Vučević je rekao da se očekuje nešto izazovnija situacija kod grada Šapca, ali da će se svakako i tu pratiti vodostaj.

"Nema mesta panici, ne treba da se stvara utisak da će biti kataklizma - neće", rekao je Vučević, koji je dodao da ne očekuje da će Duanav i Sava ugroziti ljudske živote ili imovinu građana.

Ugroženi će ipak biti, kako je dodao, pre svega na Dunavu i to nelegalni objekti.

Milenković: Situacija trenutno stabilna

Pomoćnik načelnika uprave Vatrogasno-spasilačke jedinice Miloš Milenković objašnjava da je trenutno sutiacija sa vodostajima na rekama u Srbiji stabilna, ali da je zbog krizne situacije u zemljama centralne Evrope služba za vanredne situacije u pripravnosti. 

Milenković podseća na to da je na jučerašnjoj sednici donet "niz adekvatnih zaključaka" koji treba da preveniraju odbranu od potencijalnih poplava.

"Osim toga, svi treba da budemo spremni ukoliko bude bilo potrebe da se pruži operativni odgovor u cilju zaštite i spasavanja stanovništva, materijalnih kulturnih dobara, a isto tako određeni deo zaključaka je upućen i ka nivoima okruga, odnosno jedinicama lokalnih samouprava, tačnije okružnim štabovima za vanredne situacije i štabovima za vanredne situacije na nivou opštine i gradova, kako bi oni proverili i pripremili subjekte od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, a sve u cilju bezbednosti naših građana", ističe naš saogovornik.

Euronews Srbija

Miloš Milenković

Milenković ističe da prema trenutnim izveštajima nadležnih - situacija sa vodostajem Dunava je takođe trenutno stabilna.

"Radi se o, kako oni to nazivaju, niskim vodostojima, što je pozitivna činjenica, međutim, rađene su određene procene i sve ide ka tome da će, naravno, doći do porasta vodostaja u narednim danima. Nadležna vodoprivredna preduzeća su stavila u punu pripravnost svoje kapacitete, 24-časovnu pripravnost, kako bi bili spremni da reaguju. Obilaze se i osmatraju kritične tačke. Kada je reč o Dunavu, naglasak je na potezu oko Kalemegdana", dodaje Milenković.

Kada je reč o instrukcijama za građane, on objašnjava da je neophodno da prate informacije nadležnih institucija 

"Iskoristio bih priliku da još jednom podsetim naše građane da od 15. septembra funkcioniše i novi sistem takozvanog hitnog obaveštavanja, što znači da ukoliko dođe do potencijalne opasnosti na nekoj mikro lokaciji u Republici Srbiji, svi građani koji se nalaze na toj teritoriji će dobiti obaveštenje putem SMS poruke i nadležnih operatera, tako što će konkretno Republički hidrometeorološki zavod poslati upozorenje, Ministarstvo unutrašnjih poslova isto to učiniti, Javna vodoprivredna preduzeća, a Ministarstvo unutrašnjih poslova uz pomoć operatora upravo pružiti obaveštenje građanima kako da se ponašaju u ovom slučaju ukoliko dođe do opasnosti od poplava, da slede nadležne informacije nadležnih institucija ukoliko bude bilo potreba za evakuaciju", zaključuje Miloš Milenković. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija