Politika

"U moru loših, ovo je jedna dobra vest": U Strazburu potpisana Uredba o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša na KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/09/2024

-

14:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Uredba o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa AP Kosova i Metohije, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, potpisana je danas u Strazburu. Uredbu su potpisali predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola i ministar za evropska pitanja Mađarske Janoš Boka, kao predstavnik zemlje koja predsedava Savetom EU, javlja Tanjug.

Potpisivanju uredbe EP i Saveta EU o izmenama i dopunama Uredbe u pogledu nosilaca srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije prisustvovali su i predsedavajući Odbora EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Havijer Sarsalehos i poslanik EP Matjaž Nemec.

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) iz Slovenije Matjaž Nemec pozdravio je potpisivanje Uredbe o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa AP Kosova i Metohije navodeći da to znači da više neće biti diskriminacije u regionu kada su u pitanju putovanja u EU.

"Drago mi je da sada više nema nikoga ko ne može da putuje u EU, to je za EU stvarno bitno i za Srbe koji žive na Kosovu. U tom smislu nema više diskriminacije u regionu, tako da se danas desilo nešto pozitivno i to je dobro", rekao je za Tanjug Nemec.

Pošto odluku potpišu Savet EU i Evropski parlament, ona će biti objavljena u Službenom listu EU, rekao je ranije poslanik Evropskog parlamenta Matjaž Nemec, koji je u prethodnom sazivu Evropskog parlamenta (EP) bio izvestilac za ukidanje viza za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije. 

Savet EU je 22. jula ove godine doneo odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU, a Evropski parlament je 23. aprila, na predlog Nemeca, izglasao viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM koje izdaje Kordinaciona uprava Srbije.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, Srbi sa KiM su od 2009. godine očekivali da i oni imaju pasoše za koje nisu potrebne vize, a onda ponovo od januara ove godine, kada je ta odluka donesena za kosovske pasoše. 

"Srbi sa Kosova i Metohije više neće biti diskriminisana, odnosno moći će da smanje bespotrebne procedure oko vađenja viza, smanjiće samim tim i troškove i to znači konačno će Srbi sa KiM moći slobodno da putuju", kaže jedna stanovnica.

Inače, kosovski zvaničnici, ali i predstavnici civilnog sektora, osudili su ovu odluku o čak su poslali pisma Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji da je to, kako oni kažu, udar na suverenitet Kosova.

Kako je navela dopisnica Euronews Srbija sa Kosova, nepoznato je koliko ima nosilaca pomenutih pasoša. Kako kaže, građani su se često koristili tehnikom odjavljivanja sa Kosova i prijavljivali samo zbog pasoša negde u gradovima centralne Srbije ili su, kada je Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, bili primorani da uzmu kosovske pasoše.

"Korak napred za Srbe"

Komentarišući za Euronews Srbija, politikolog Ognjen Gogić kaže da je u moru loših i zabrinjavajućih vesti kada je reč o KiM, to jedna dobra vest.

"To je tema koja je prolazila kroz nekoliko instanci i zaista je postojao strah. Iako su dolazili signali da je izvesno da će se desiti, postoji strah da može da se izjalovi u nekom momentu, da neko može da zaustavi. Srećom, pa nije, zato što je to postala jedna diskriminatorna mera", rekao je Gogić.

Pasoši Koordinacione uprave su uvedeni 2009. kada je Srbija dobila viznu liberalizaciju, tada je zapravo uslov za Srbiju bio da se za Kosovo i Metohiju na drugačiji način reši izdavanje pasoša.

"Razlog tome je bio taj što tada EU nije bila spremna da da viznu liberalizaciju za Kosovo, znači za druge građane Kosova. To se vremenom promenilo, dakle, kao što znamo, od 1. januara ove godine je nastupila na snagu vizna liberalizacija za Kosovo i samim tim izdavanje kosovskih pasoša i samim tim je prestala potreba da Srbija na drugačiji način izda pasoše za građane koji žive na Kosovu i Metohiji. Tako da je taj pasoš zapravo postao mera diskriminacije. Neko će reći da Srbi mogu da idu na pasoše Kosova, mnogi i jesu. Tako da je to jedan značajan broj građana zapravo koji je bio uskraćen da slobodno putuje Evropom i ovo jeste konačno jedna mera kojom se uklanjaju ti razlozi diskriminacije", rekao je on.

Kako dodaje, ovo jeste korak napred za Srbe, ali je ovo isto korak nazad za odnose Srba i Albanaca.

"Kosovska strana to ne odobrava, ona je vrlo nezadovoljna tom merom, tako da je to opet jedan problem u odnosima", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija