Politika

"Zatvorena crna rupa u regionu": EU ukinula vize za Srbe sa KiM - Beograd zadovoljan, Priština razočarana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kosovo online, Kossev

23/07/2024

-

20:57

"Zatvorena crna rupa u regionu": EU ukinula vize za Srbe sa KiM - Beograd zadovoljan, Priština razočarana
"Zatvorena crna rupa u regionu": EU ukinula vize za Srbe sa KiM - Beograd zadovoljan, Priština razočarana - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kada je Srbija 2009. godine dobila viznu liberalizaciju, jedna grupa građana, Srbi koji imaju prebivalište na Kosovu i Metohiji, ostala je uskraćena za putovanja bez viza. Taj problem postao je još izraženiji nakon što je prošle godine donesena odluka o viznoj liberalizaciji i za Kosovo, a koja nije važila za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije. Međutim, novom odlukom Saveta Evropske unije i Srbi sa KiM dočekaće konačno ukidanje viza.

Naime, kako je saopšteno iz Saveta EU, usvojena je uredba kojom se obezbeđuje da ceo region Zapadnog Balkana podleže istom viznom režimu, ukidanjem isključenja koje je ranije važilo za nosioce srpskih pasoša izdatih od strane Koordinacione uprave Srbije.

Ostaje još poslednji korak pre objave u Službenom listu EU, a to je zvanično potpisivanje akta od strane Saveta EU i Evropskog parlamenta. Pošto uredba stupi na snagu, što će se dogoditi 20. dana nakon što ona bude objavljena u Službenom listu EU, ona će početi da se primenjuje u svim državama članicama Evropske unije.

Evropski parlament je, podsetimo, 23. aprila izglasao viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM na predlog evroparlamentarca Matježa Nemeca, koji je u prethodnom sazivu bio izvestilac za ukidanje tih viza.

"Pozdravljam današnju pozitivnu odluku ministara spoljnih poslova zemalja članica da obezbede bezvizni režim putovanja u EU za poslednju grupu na Zapadnom Balkanu, odnosno nosioce specijalnih srpskih pasoša na Kosovu. Kao glavnom izvestiocu u Evropskom parlamentu za ovo pitanje, ovaj korak je utoliko važniji, jer je ovo kraj zakonodavnog procesa i mi idemo ka cilju da bezvizni režim što pre uvedemo u praksi", naveo je Nemec.

Šta kažu Srbi sa KiM?

Kako navodi dopisnica Euronews Srbija sa Kosova, nepoznato je koliko ima nosilaca pomenutih pasoša, a procene su da ih ima oko 20.000. Kako kaže, građani su se često koristili tehnikom odjavljivanja sa Kosova i prijavljivali samo zbog pasoša negde u gradovima centralne Srbije ili su, kada je Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, bili primorani da uzmu kosovske pasoše.

Euronews

Srbi sa Kosova koje je anketirao Euronews Srbija rekli su sada da im nova odluka mnogo znači jer će moći da putuju kao i svi ostali građani u centralnoj Srbiji. Kako navode, to će učiniti da se osećaju malo slobodnijim. 

"Znači puno, znači da ćemo pre svega moći da putujemo gde želimo i samo mi jedna stvar nije jasna - zašto smo toliko čekali tu odluku do sada. Zašto smo bili građani drugog reda", kaže jedan građanin.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić ocenio je odluku Saveta EU kao "malu ali važnu pobedu za ljudska prava Srba na KiM".

I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da odluka Saveta EU pokazuje da Srbija "ne odustaje od borbe za prava svog naroda na KiM".

Antonijević: Zatvorena jedina crna rupa u regionu

Pravnik Milan Antonijević kaže da je EU odlukom da ukine vize za nosioce srpskih pasoša sa Kosova konačno ukinuta nepravda koja traje godinama i da je na taj način jedina crna rupa u regionu zatvorena.

"Na taj način je konačno ispravljena ta jedna nepravda koja traje godinama, gde imate deo građana srpske nacionalnosti koji ne mogu ostvarivati prava kao i svi drugi u regionu, čim je ta jedina crna rupa u regionu pokrivena. To što će oni moći sada da putuju u zemlje EU bez vize pokazuje šta znače evropske integracije, dobra volja Brisela ali i veliki pritisak iz Srbije, od organizacije do pojedinaca koji su ukazivali na ovu nepravdu", rekao je Antonijević za Kosovo onlajn.

profimedia

 

Antonijević dodaje da Priština pokušava da na svaki mogući način pošalje poruku da je ona jedina koja odlučuje o pravima Srba na Kosovu.

"U ovom slučaju je EU vrlo jasno rekla da ne želi da pravi grupu Srba sa Kosova koji su građani drugog reda već će njihova prava izjednačiti sa pravima svih koji žive sa druge strane Ibra ili sa druge strane Merdara. Mislim da na ovaj način i Priština gubi određene argumente jer ne vidim zašto se boriti protiv prava nekog ko je vaš komšija, ko živi na istoj teritoriji, jer je to jako loša poruka. Ako želite da Srbi ostanu na severu Kosova onda na svaki mogući način morate da se borite i za njihova prava, a ne da pokušavite da umanjite ili da sprečite Brisel da izjednači ta prava", dodao je.

Negativne reakcije u Prištini

I dok se iz Beograda nižu pozitivne reakcije, u Prištini je drugačije. Dok pripadnici vlasti kritikuju potez EU, opozicija kritikuje – vladu Aljbina Kurtija, piše Kossev.

Savetnik za medije kosovske predsednice Vjose Osmani – Bekim Kupina kaže da je odluka pravno neprimenjiva i da Priština ne preuzima nikakvu pravnu i političku odgovornost za nju, ali i da, štaviše, oni koji imaju ove pasoše su "prekršioci" i imaju "nezakonita dokumenta".

I savetnik zamenika kosovskog premijera Kljisman Kadiju kazao je za Teljegrafi da je kosovska vlada razočarana odlukom EU, te da je za njih, srpski pasoš i dalje ostaje nelegalan.

Oglasila se i potpredsednica PDK Vljora Čitaku rekavši da je odluka "politički i diplomatski debakl za Kurtiju vladu".

"Dakle, pasoši izdati od strane paralelnih struktura Srbije, danas su dobili pečat legitimnosti od EU. Kakav politički i diplomatski debakl za vladu Aljbina Kurtija. Evo gde su doveli Kosovo infantilna i avanturistička ponašanja ove vladajuće kaste", napisala je Čitaku na mreži Fejsbuk.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija