Politika

Odluka doneta, ali rampa i dalje spuštena: Građani sa KiM koji imaju srpske pasoše još čekaju na putovanje u EU bez viza

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

21/08/2024

-

19:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iako je iz Evropske unije najavljeno da će građani sa Kosova i Metohije koji su vlasnici pasoša Koordinacione uprave Vlade Republike Srbije do kraja leta moći da putuju u zemlje Šengen zone bez viza, to se još uvek nije dogodilo. Ukoliko ne žele u redove za vize, jedina mesta gde još uvek mogu da putuju van naše zemlje su u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji. 

Evropski savet je 22. jula ove godine, na predlog Evropske komisije doneo odluku da i vlasnici pasoša Koordinacione uprave mogu da putuju bez viza. Građani kojih se ta odluka direktno tiče dočekali su je sa olakšanjem.

"Hvala bogu da su se setili da već jednom puste i za nas taj bezvizni režim. Sada, da li je kasno, to jeste po mom mišljenju kasno već, ali mislim da može makar malo nama da koristi čisto da se maknemo iz ovih sredina i da malo obiđemo svet", rekao je jedan od sagovornika u anketi Euronews Srbija. 

Da li će proces još da se oduži?

Odluku su sa nestrpljenjem čekali naročito mladi, jer im ona olakšava putovanje. Međutim, očekivalo se da odluka stupi na snagu najkasnije za mesec dana, ali evropska administracija, čini se, ne žuri. 

profimedia

 

"Taj proces bi možda mogao da se oduži još malo, čeka se da dokument bude preveden na sve službene jezike Evropske unije, da bude objavljen u Službenom glasniku i dvadeset dana od objavljivanja će ta odluka da stupi na snagu", rekao je Aleksandar Šljuka iz NVO "Nova društvena inicijativa"

Protiv odluke o bezviznom režimu za pasoše Koordinacione uprave su prištinski zvaničnici, koji poručuju da se sa prištinskog aerodroma sa njima neće moći put Evrope.   

"Smatramo to nepravednim, štetnim i obeshrabrujućim za integraciju Srba. Međutim, država Kosovo, naša demokratska i nezavisna republika, ojačala je svoj pasoš kao nikada do sada, ali mi nemamo velike mogućnosti da utičemo na odluke Brisela", naveo je kosovski premijer Aljbin Kurti. 

"Organizacije koje se deklarišu kao borci za slobode ne bi trebalo da se protive takvoj odluci"

Stav političara nije iznenađenje, ali jeste pismo više od 30 albanskih organizacija civilnog društva, upućeno Evropskoj komisiji.

AP/Virginia Mayo

 

"Nas je to iznenadilo jer u suštini to je jedna odluka koja omogućava slobodu kretanja, koja menja tu jednu diskriminaciju koja je postojala u poslednjih petnaest godina. Samim tim, organizacije koje se većinom deklarišu kao takve da se bore za ljudska prava i između ostalog i za ljudske slobode, među kojima jeste sloboda kretanja, ne bi trebao da se protive jednoj takvoj odluci", poručio je Šljuka.

Da bi dobili bezvizne pasoše, veliki deo Srba se odjavio sa Kosova i Metohije i prijavio u nekom od gradova u centralnoj Srbiji. Ne malo njih je uzelo kosovske pasoše. I na jednu i na drugu varijantu su bili primorani.

Komentari (0)

Srbija