Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija dronovima napala Kijev i Sumsku oblast; Ukrajinska vojna uprava: "Zabeležene su 42 eksplozije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

09/09/2024

-

08:19

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 929 dana. Oružane snage Ukrajine uništile su još jedan most u Kurskoj oblasti u Rusiji, u blizini sela Kariž, dok je Rusija preuzela kontrolu nad mestom Novogorodovka, u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Ukrajinske snage prethodno su oštetile tri mosta preko reke Sejm, 18. avgusta u selu Kariž, most u blizini sela Zvanoje, kao i most u blizini okruga Gluškovski. Ukrajinske snage upale su na teritoriju Kurske oblasti 6. avgusta, a trenutno, prema podacima ukrajinske vojske, drže pod kontrolom više od 1.000 kvadratnih kilometara teritorije, desetine sela i regionalni centar Sudžu. Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na obnavljanje napora da se postigne mir u Ukrajini, navodeći da su se on i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno saglasili o potrebi da bude održana nova mirovna konferenciju na kojoj bi učestvovala i Rusija. 

    Ključni događaji:

  •  Ukrajinske snage uništile još jedan most u ruskoj Kurskoj oblasti
  •  Bild: Ukrajina stvara flotu borbenih dronova i već je stigla do poslednje faze
  •  Nelegalni izbori na Krimu izazvali oštru osudu Kijeva
  • Šolc pozvao na obnavljanje napora za postizanje mira u Ukrajiniž
  • Tramp: Putin je šahista, veoma me uvredio što je podržao Kamalu

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.13 Finska se sprema da se brani, ali ne vidi direktnu pretnju od Rusije

Finska povećava svoje odbrambene sposobnosti i saradnju sa partnerima, ali svoje akcije ne smatra pretnjom bilo kojoj drugoj zemlji, saopštio je komandant finskih odbrambenih snaga Jane Jakola na ceremoniji otvaranja kurseva odbrane zemlje, prenosi finski javni servis Yle.

"Zabrinuti smo za bezbednost. Ne možemo da štedimo na ovome. Odbrambena sposobnost Finske i saradnja sa partnerima nikome ne prete. Spremamo se da branimo svoju zemlju, kao i do sada", naglasio je Jakola.

21.18 MSP Ukrajine pozvalo iranskog diplomatskog predstavnika zbog isporuke raketa Rusiji

Privremeni otpravnik poslova Irana u Ukrajini Šahrijar Amuzegar pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine u vezi sa izveštajima o mogućoj isporuci iranskih balističkih projektila Rusiji, navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Ukrinform.

Napominje se da je Ministarstvo izrazilo "duboku zabrinutost" ukrajinske strane zbog mogućih isporuka raketa Rusiji.

"Odgovarajući komentar Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine od 7. septembra uručen je iranskom diplomati i izrečeno je striktno upozorenje da će potvrda činjenice da Iran isporučuje balističko oružje državi agresoru imati razorne i nepopravljive posledice za ukrajinsko-iranske bilateralne odnose", navodi se u saopštenju.

19.17 Berbok: Demokratske zemlje treba da podrže Ukrajinu, jer i njima Putin preti

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Nemačka i partneri treba da nastave da podržavaju Ukrajinu, jer, kako je navela, cilj ruskog predsednika Vladimira Putina nije samo Ukrajina, već ceo demokratski sistem.

Tanjug/AP/Fabian Sommer

 

"Moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu u njenoj odbrani i da u isto vreme našu sopstvenu zemlju učinimo otpornijom i sposobnijom za odbranu. To uključuje i raspoređivanje oružja na teritoriji Nemačke", poručila je Berbok na otvaranju konferencije šefova nemačkih diplomatskih misija u inostranstvu, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

18.01 Sibiha opozvao predstavnika Kijeva u Gruziji i razrešio svoju zamenicu

Novoimenovani ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha razrešio je danas dužnosti svoju zamenicu Irinu Borovec i opozvao privremenog predstavnika zemlje u Gruziji Mihaila Harišina, zbog, kako je naveo, njihovog "potpunog nerazumevanja realnosti diplomatije države u ratu", prenosi Kijev post.

Detaljnije možete pročitati OVDE

Profimedia

 

17.29 Ruska vojska protivvazdušnim raketama pogodila Sumski okrug, ima žrtava

Ruska vojska je protivvazdušnim raketama pogodila Sumski okrug, a u napadu ima povređenih, saopštila je Sumska oblasna vojna uprava (OVA) na Telegramu. 

"Neprijatelj je danas izveo vazdušni udar na naseljena mesta Sumskog okruga. Hitne službe rade na licu mesta, a posledice napada biće naknadno utvrđene", dodaje se u saopštenju.

U ruskom granatiranju Sumske oblasti tokom proteklog dana  dve osobe su poginule, a četiri su povređene, uključujući dvoje dece, preneo je Ukrinform. 

17.08 Švedska je najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini

Švedska će isporučiti Ukrajini 17. paket vojne pomoći u vrednosti od 4,6 milijardi švedskih kruna (443 miliona dolara), izjavio je danas švedski ministar odbrane Pal Jonson.

On je naveo da će novi paket pomoći uključivati municiju za borbena vozila pešadije, kao i nabavke koje bi omogućile transfer borbenih aviona Gripen u budućnosti, iako odluka o takvom transferu još nije doneta.

profimedia

 

"Želimo da budemo u mogućnosti da prebacimo lovce Gripen u Ukrajinu u kasnijoj fazi", naglasio je Jonson na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

16.47 Porošenko sa gradonačelnikom Varšave razgovarao o jačanju podrške Ukrajini

Lider partije "Evropska solidarnost", ukrajinski narodni poslanik Petro Porošenko razgovarao je danas sa gradonačelnikom Varšave Rafalom Caskovskim o jačanju podrške Ukrajini, energetskoj bezbednosti i zaštiti ukrajinskog vazdušnog prostora po "izraelskom modelu".

"Detaljno sam mu ispričao o bezbednosnoj situaciji u Ukrajini uopšte, o situaciji na frontu, o motivaciji ukrajinske vojske i o hitnim potrebama da se odbije ruska invazija. Vreme je za zajednički odgovor saveznika za drsko granatiranje teritorije Ukrajine, posebno narušavanje vazdušnog prostora NATO-a", rekao je Porošenko, prenosi Interfaks Ukrajina.

16.05 Stano: EU ima dokaze da je Iran isporučio Rusiji balističke rakete

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da EU ima dokaze da je Iran isporučio Rusiji balističke rakete i upozorio Teheran na nove sankcije.

"Brisel je od saveznika dobio verodostojne informacije da je Teheran isporučio Ruskoj Federaciji balističke rakete za upotrebu u Ukrajini. Ovo suštinski predstavlja materijalnu eskalaciju podrške Irana ruskom ilegalnom agresorskom ratu protiv Ukrajine", istakao je Stano, prenosi Dojče vele.

On je upozorio da će Evropska unija odgovoriti brzo i u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, "uključujući nove i značajne restriktivne mere protiv Irana". 

Prinskrin/Youtube/European Commission

 


13.40 Iran demantovao tvrdnje da snabdeva Rusiju raketama

Visoki komandant Iranske revolucionarne garde Fazlolah Nozari demantovao je danas tvrdnje da Iran doprema Rusiji rakete koje bi mogle da budu korišćene u ratu u Ukrajini, navode iranski mediji. Si-En-En (CNN) i Volstrit džurnal (The Wall Street Journal) objavili su prošle nedelje, pozivajući se na neidentifikovane izvore, da je Iran prebacio balističke rakete kratkog dometa Rusiji. Nozari je rekao da nijedan projektil nije poslat Rusiji i da je takva tvrdnja "vrsta psihološkog rata", preneo je Rojters.

"Iran ne podržava nijednu stranu u ukrajinsko-ruskom sukobu", rekao je Nozari.

13.29 Grosi: Sprečavanje nuklearne nesreće tokom ovog užasnog rata je od vitalnog značaja

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grosi izjavio je danas da je situacija u nuklearnoj elektrani u Zaporožju i dalje nesigurna, a eksplozije, napadi dronovima, pucnjave, ponovljeni prekidi spoljnog snabdevanja električnom energijom su samo neki od izazova koji povećavaju rizik od nuklearnog udesa.

Grosi je, na sastanku borda guvernera, ukazao da je 11. avgusta izbio požar unutar jednog od rashladnih tornjeva fabrike, koji su on i njegov tim pregledali tokom putovanja.

To oštećenje može zahtevati rušenje rashladnog tornja. Rashladni tornjevi trenutno nisu potrebni kao deo rashladnog mehanizma, a svih šest reaktorskih jedinica elektrane ostaje u ugašenom hladnom stanju, naglasio je on.

U skladu sa savetom Agencije, dodaje Grosi, podrazumeva se da nijedan reaktor neće biti ponovo pokrenut sve dok sukob nastavlja da ugrožava nuklearnu bezbednost i bezbednost elektrane.

Grosi je rekao da su druge nuklearne elektrane u Ukrajini nastavile da proizvode struju, a vojni napadi nastavili su da ugrožavaju stabilnost mreže, što je dovelo do zatvaranja nekih nuklearnih elektrana u izveštajnom periodu, objavljeno je na sajtu IAEA.

On je preneo i da je, tokom posete Kijevu, sa predsednikom Volodimirom Zelenskim dogovoreno da će IAEA pružiti tehničku podršku i savete o nuklearnoj bezbednosti za planove Ukrajine da kupi opremu za nuklearnu elektranu Hmeljnicki iz prekinutog bugarskog projekta u Belenu.

Grosi je naglasio i da IAEA prati vojne aktivnosti koje se dešavaju u blizini nuklearne elektrane Kursk u Rusiji.

Sprečavanje nuklearne nesreće tokom ovog užasnog rata je od vitalnog značaja, a napad na nuklearnu elektranu je neprihvatljiv, bez obzira na to gde se nalazi. Imperativ je da se obezbedi fizički integritet nuklearne elektrane, bez obzira na to gde se postrojenje nalazi. Apelujem na maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegao nuklearni udes sa potencijalom za ozbiljne radiološke posledice, poručio je Grosi.

Tanjug AP/Vahid Salemi

 

13.08 Kremlj ne odbacuje unapred Šolcov plan za mir u Ukrajini, mora da zna detalje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da trenutno ne postoje realni preduslovi za rešavanje sukoba u Ukrajini mirnim putem a da Moskva ne odbacuje bilo koji plan za rešavanje ukrajinskog pitanja, ali da mora da zna njegove detalje.

Komentarišući navode pojedinih zapadnih medija koji tvrde da nemački kancelar Olaf Šolc priprema plan za mirno rešavanje situacije u Ukrajini, Peskov je rekao da ne zna nikakve detalje.

"Ne znamo ništa više od toga što su saopštili mediji – da je u toku priprema nekakvog plana. Ne znamo o kakvim detaljima se radi. Ne odbacujemo unapred bilo kakve planove, ali treba da vidimo o čemu se radi“, kazao je portparol Kremlja, kako prenosi Sputnjik.

On je dodao da po mišljenju Moskve pravi preduslovi za rešavanje sukoba u Ukrajini mirnim putem još uvek nisu postignuti.

"Čujemo izjave iz raznih evropskih zemalja, ali ne vidimo izjave o tome od zemlje koja orkestrira ceo ovaj proces, orkestrira ceo kolektivni Zapad“, rekao je Peskov.

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je juče na obnavljanje napora da se postigne mir u Ukrajini, navodeći da su se on i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno saglasili o potrebi da bude održana nova mirovna konferenciju na kojoj bi učestvovala i Rusija, prenosi TASS.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u julu da ima za cilj da se do novembra pripremi plan za održavanje drugog međunarodnog mirovnog samita za Ukrajinu kojem bi trebalo da prisustvuju i predstavnici Rusije.

Na globalnom mirovnom samitu za Ukrajinu koji je održan u Švajcarskoj u junu učestvovale su delegacije iz 92 zemlje, bez učešća Rusije.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

10.15 EU ne priznaje izborne rezultate na Krimu i u Sevastopolju

Evropska unija (EU) saopštila je danas da ne priznaje izborne rezultate, ali ni sam izborni proces koji je sprovela Rusija od 6. do 8. septembra na Krimu i u Sevastopolju.

Unija najoštrije osuđuje održavanje takozvanih izbora Rusije na ukrajinskoj teritoriji, koji predstavljaju još jedan akt kršenja međunarodnog prava, Povelje UN i suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine, objavljeno je na sajtu Evropske spoljnopolitičke službe. Više o tome možete pročitati OVDE.

09.15 Rusi tokom noći i jutra 16 puta granatirali Sumsku oblast

Tokom noći i jutra ruske trupe su 16 puta granatirale pogranična područja i naselja Sumske oblasti, saopštava Sumska oblasna vojna uprava.

"Zabeležene su 42 eksplozije", navodi se u objavi, prenosi Ukrinform.

08.18 Rusija dronovima napala Kijev

Ruske snage su tokom noći izvele napade bespilotnim letelicama na Kijev, saopštila je ukrajinska vojska. Svi ruski napadi su odbijeni, javljaju ukrajinski mediji, prenosi Reuters.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštavaju da su oborile šest od osam dronova koje je lansirala Rusija i dve od tri rakete.

07.40 Generalštab Ukrajine: Rusija izgubila 626.410 vojnika od početka rata

Rusija je izgubila 626.410 vojnika od početka svoje potpune invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, izvestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine 9. septembra, prenosi "Kyiv Independent". Ovaj broj uključuje 1.150 žrtava koje su ruske snage pretrpele tokom proteklog dana.

Prema izveštaju, Rusija je takođe izgubila 8.639 tenkova, 16.906 oklopnih borbenih vozila, 24.262 vozila i rezervoara za gorivo, 17.830 artiljerijskih sistema, 1.180 višecevnih raketnih sistema, 942 sistema protivvazdušne odbrane, 368 aviona, 328 helikoptera4,27,89 čamci i jedna podmornica.

Tanjug/AP

 

07.10 Šolc želi brže delovanje kako bi završio rat u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je hitnost rešavanja ruskog rata protiv Ukrajine, navodeći da se on i predsednik Volomidir Zelenski slažu o potrebi uključivanja Rusije u buduće mirovne pregovore, piše ukrajinski "Kyiv Independent".

Kako se rat u Ukrajini proteže u svoju treću godinu, Kijev je rekao da ima za cilj da pozove ruskog predstavnika na drugu konferenciju da predstavi mirovni plan zasnovan na mirovnoj formuli Zelenskog i međunarodnom doprinosu.

"Sigurno će biti još jedne mirovne konferencije, a predsednik i ja se slažemo da ona mora biti jedna sa prisutnom Rusijom", rekao je Šolc tokom intervjua nemačkoj javnoj televiziji ZDF.

Šolc je takođe naglasio važnost ubrzanja napora za okončanje rata:

"Verujem da je sada trenutak kada moramo da razgovaramo o tome kako da izađemo iz ove ratne situacije brže nego što je trenutni utisak", rekao je on.

Ovaj pritisak na diplomatski angažman dolazi u trenutku kada se Šolc suočava sa sve većim političkim izazovima kod kuće, a nedavni državni izbori pokazuju dobitke za populističke partije koje se protive vojnoj podršci Ukrajini, dodajući pritisak na njegovu koalicionu vladu.

Govoreći dan uoči ukrajinskog globalnog mirovnog samita održanog od 15. do 16. juna u Švajcarskoj, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da kao uslov za mirovne pregovore Ukrajina mora u potpunosti da se povuče iz četiri delimično okupirane oblasti koje je Moskva nelegalno anektirala 2022. godine.

Kijev je odbio ovaj zahtev i Zelenski nastavlja da se zalaže za svoj mirovni plan od 10 tačaka, koji poziva na proterivanje svih ruskih snaga sa ukrajinske teritorije i odgovornost za ratne zločine, piše "Kyiv Independent".

Tanjug AP/Michael Probst, Pool

 

06.55 Tramp: Putin je šahista, veoma me uvredio što je podržao Kamalu

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država iz Republikanske partije Donald Tramp prokomentarisao je izjave Rusa Vladimira Putina o podršci kandidaturi Kamale Haris na izborima.

Ranije ove sedmice, Putin je rekao da je njegov favorit na američkim izborima bio Džozef Bajden, ali pošto je on ispao iz trke i podržao Kamalu Haris, Rusija će takođe.

Na to je Tramp rekao da "dobro poznaje Putina", a da ga je izjava o Kamalinoj "podršci" ga je "veoma uvredila".

"Pitam se zašto je podržao Kamalu. Ne, on je šahista. Da li treba da budem kongresmen? Treba li da budem uznemiren zbog toga? A?... Da li je to uradio osmehujući se? Mislim da je to verovatno uradio. Ja ne znam, ko zna, to niko neće saznati, devetnaest koraka ispred nas“, naveo je bivši predsednik na mitingu u Viskonsinu.

Tanjug/AP/Julia Nikhinson

 

06.50 Kijev: Nelegalni izbori na Krimu

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine osudilo je ruske izbore na okupiranom Krimu i istaklo da se radi o kršenju međunarodnog prava.

"Još jednom naglašavamo da su rezultati takozvanih izbora na privremeno okupiranoj teritoriji Autonomne Republike Krim bezvredni, a sami i nelegitimni", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Od 6. do 8. septembra ruske vlasti su organizovale izbore za krimski parlament, opštinsko zakonodavno telo lučkog grada Sevastopolja i poslanike lokalnih saveta.
 
06.45 Ukrajinske snage uništile još jedan most u ruskoj Kurskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine uništile su još jedan most u Kurskoj oblasti u Rusiji, u blizini sela Kariž, saopštila je ukrajinska vojska.

Snimke napada na most objavila je jedinica ukrajinske 116. mehanizovane brigade, prenela je agencija Unian.

Selo Kariž se nalazi na obalama reke Sejm, sedam kilometara od rusko-ukrajinske granice i 12 kilometara severozapadno od regionalnog centra Gluškova.

06.40 Bild: Ukrajina stvara flotu borbenih dronova i već je stigla do poslednje faze

Oružane snage Ukrajine već koriste helikoptere presretače, a na raspolaganju su im i lovci bez posade, koji će leteti stotinama kilometara, piše nemački list "Bild".

Jedan od glavnih aduta ruske vojske u ukrajinskom ratu je prednost u broju vazdušnih napada - aviona, projektila, dronova velikog dometa, navodi nemački list.

Glavni problem Ukrajine sa ruskim šahedima i drugim bespilotnim letelicama je u tome što ih ima previše da bi se trošile dragocene rakete protivvazdušne odbrane, zbog čega je potrebna mnogo jeftinija alternativa, navodi list.

profimedia

 

06.35 Šolc pozvao na obnavljanje napora za postizanje mira u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na obnavljanje napora da se postigne mir u Ukrajini, navodeći da su se on i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno saglasili o potrebi da bude održana nova mirovna konferenciju na kojoj bi učestvovala i Rusija.

"Verujem da je sada vreme da razgovaramo o tome zaista bržim tempom bude postignuto mirovno rešenje", naveo je Šolc u intervjuu za nemačku televiziju ZDF.  

Komentari (0)

Evropa