Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage uništile još jedan most u ruskoj Kurskoj oblasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2024

-

08:47

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage uništile još jedan most u ruskoj Kurskoj oblasti
RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage uništile još jedan most u ruskoj Kurskoj oblasti - Copyright Tanjug/Ap/Evgeniy Maloletka /Ukrainian Emergency Service

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 928 dana i beleže se nove civilne žrtve. U ruskom raketiranju Donjecka poginulo je pet osoba, a ranjene su četiri osobe kada su pogođene stambene zgrade i prodavnica u tom regionu. Kijev je upozorio Iran da ne snabdeva više Rusiju balističkim raketama jer če to imati "razorne" posledice, kako po ukrajinko-iranske odnose tako i mnogo šire. CNN prenosi da Ukrajinci koriste "dronove-zmajeve" koji koriste rastopljeni metal i nanose nesagledive posledice po ljudsko telo. Dronovi te vrste koriste takozvani "termit" odnosno rastopljenu mešavinu aluminijumskog praha i oksida gvožđa, koja dostiže temperaturu od 2,2 hiljade stepeni Celzijusa. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je da će Ukrajina početi proizvodnju oružja pod zemljom, jer isporuke saveznika kasne.

Ključni događaji:

  • Pet osoba poginulo u ruskom granatiranju Donjecka u Ukrajini
  • CNN: Ukrajinski "dronovi zmajevi" izbacuju rastopljeni metal, posledice zastrašujuće
  • Budanov: Telegram je pretnja nacionalnoj bezbednosti
  •  Kijev poziva Iran da ne prenosi balističke rakete Rusiji
  •  Zelenski najavio stvaranje podzemnih fabrika oružja u Ukrajini

 

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                    Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.46 Nelegalni izbori na Krimu

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine osudilo je ruske izbore na okupiranom Krimu i istaklo da se radi o kršenju međunarodnog prava.

"Još jednom naglašavamo da su rezultati takozvanih izbora na privremeno okupiranoj teritoriji Autonomne Republike Krim bezvredni, a sami i nelegitimni", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministarstvo je dodalo da će oni koji su uključeni u "pripremanje i održavanje takozvanih izbora biti procesuirani u skladu sa važećim zakonodavstvom Ukrajine".

Od 6. do 8. septembra ruske vlasti su organizovale izbore za krimski parlament, opštinsko zakonodavno telo lučkog grada Sevastopolja i poslanike lokalnih saveta.

 

22.05 Ukrajinske snage uništile još jedan most u ruskoj Kurskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine uništile su još jedan most u Kurskoj oblasti u Rusiji, u blizini sela Kariž, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Snimke napada na most objavila je jedinica ukrajinske 116. mehanizovane brigade, prenela je agencija Unian.

Selo Kariž se nalazi na obalama reke Sejm, sedam kilometara od rusko-ukrajinske granice i 12 kilometara severozapadno od regionalnog centra Gluškova.

Ukrajinske snage prethodno su oštetile tri mosta preko reke Sejm, 18. avgusta u selu Kariž, a prethodno i most u blizini sela Zvanoje, kao i most u blizini okruga Gluškovski.

Ukrajinske snage upale su na teritoriju Kurske oblasti 6. avgusta, a trenutno, prema podacima ukrajinske vojske, drže pod kontrolom više od 1.000 kvadratnih kilometara teritorije, desetine sela i regionalni centar Sudžu.

21.12 Bild: Ukrajina stvara flotu borbenih dronova i već je stigla do poslednje faze

Oružane snage Ukrajine već koriste helikoptere presretače, a na raspolaganju su im i lovci bez posade, koji će leteti stotinama kilometara, piše nemački list "Bild".

Jedan od glavnih aduta ruske vojske u ukrajinskom ratu je prednost u broju vazdušnih napada - aviona, projektila, dronova velikog dometa, navodi nemački list.

Prema pisanju "Bilda", ovo poslednje stvara možda najviše nevolja, ali Ukrajina sada razvija nekoliko novih vrsta oružja protiv bespilotnih letelica kako bi neutralisala prednost Rusa.

Glavni problem Ukrajine sa ruskim šahedima i drugim bespilotnim letelicama je u tome što ih ima previše da bi se trošile dragocene rakete protivvazdušne odbrane, zbog čega je potrebna mnogo jeftinija alternativa, navodi list.

Sada Ukrajina ovde radi u tri pravca, razvija kvadrokoptere presretače, dronove presretače tipa krila i dronove ubice velikog dometa, piše nemački dnevnik.

17.45 Šolc pozvao na obnavljanje napora za postizanje mira u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas na obnavljanje napora da se postigne mir u Ukrajini, navodeći da su se on i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno saglasili o potrebi da bude održana nova mirovna konferenciju na kojoj bi učestvovala i Rusija.

"Verujem da je sada vreme da razgovaramo o tome zaista bržim tempom bude postignuto mirovno rešenje", naveo je Šolc u intervjuu za nemačku televiziju ZDF.  

Tanjug/Rade Prelić

 

13.25 Rumunija protestovala zbog narušavanja vazdušnog prostora ruskim dronom

Bukurešt je danas saopštio da je tokom noći ruska bespilotna letelica povredila vazdušni prostor Rumunije, tokom napada na ciljeve u Ukrajini.

Rumunija je zatražila od Rusije da zaustavi eskalaciju sukoba, javlja AP. Incident se dogodio tokom ruskih napada na ukrajinske civilne ciljeve i luku na Dunavu, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

Kako je saopštilo rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova, to Ministarstvo je izrazilo "snažan protest zbog još jednog kršenja vazdušnog prostora" do kojeg je moglo doći tokom napada ruskih dronova na Ukrajinu, prenela je Evropska pravda.

"Ministarstvo spoljnih poslova kategorički poziva na prekid ponovljenih napada na ukrajinsko stanovništvo i civilnu infrastrukturu, kao i na prekid neodgovorne eskalacije bezbednosne situacije od strane Ruske Federacije, posebno na granici Rumunije i Ukrajine", navodi se u saopštenju. Rumunsko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je o incidentu obavestilo saveznike i strukture NATO i da je u kontaktu sa njima.

10.52 Ruske snage preuzele kontrolu nad mestom Novogorodovka u Donjecku

Ruske snage su danas preuzele kontrolu nad mestom Novogorodovka, u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane za RIA Novosti.

''Kao rezultat aktivnih dejstava jedinica grupe trupa Centar, oslobođeno je naselje Novogorodovka“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ova jedinica je u subotu preuzela kontrolu nad obližnjim selom Kalinovo, dok je u četvrtak zauzeto selo Zavetno. Od početka meseca, ruske snage su zauzele ukupno sedam mesta u Donjecku, u Ukrajini, navodi RIA Novosti.

10.30 Jedna osoba ubijena, devetoro povređenih u ruskom granatiranju Hersonske oblasti

U ruskom granatiranju ukrajinskog grada Hersona i još 18 naselja u istoimenoj oblasti tokom protekla 24 sata ubijena je jedna osoba, a devetoro je povređeno, saopštio je danas vojni guverner te oblasti Oleksandar Prokudin.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

Prema njegovim rečima, ruska vojska je gađala infrastrukturni objekat, medicinske ustanove i jedan punkt, prenosi Ukrinform. Pogođeni su i stambeni objekti u naseljima u regionu, uključujući tri višespratnice i 19 privatnih kuća. Ukrajinska agencija navodi da su u napadu ruskih snaga takođe oštećeni gasovod, komercijalne zgrade, jedan magacin i nekoliko privatnih automobila. Ranije danas, ukrajinske vlasti su izvestile da su, u ruskom napadu na grad Sumi, dve osobe ubijene, dok je četvoro povređeno, uključujući dvoje dece.

Tanjug AP/Dnipropetrovsk Military Administration via AP

 

08.45 Šef CIA Berns: Ne treba strahovati od ruskih pretnji nuklearnom eskalacijom

Šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je da Zapad ne treba da strahuje od ruskih pretnji korišćenjem nuklearnog oružja i najavio je nove predloge o primirju u Pojasu Gaze u narednih nekoliko dana. On je to rekao u subotu, gde je, u pratnji šefa britanskog MI6 Ričarda Mora, prisustvovao događaju koji je organizovao Fajnenšel tajms u Londonu.

Tanjug/AP/Graeme Jennings

 

Odgovarajući na pitanje da li bi se u Vašingtonu i drugim zapadnim prestonicama javila veća zabrinutost od eskalacije rata ukoliko se Ukrajini dozvoli da koristi dugometne rakete unutar ruske teritorije, Berns je istakao da rizik od eskalacije ne treba shvatiti olako, ali da nema razloga za strah.

''Putin je siledžija. On će nastaviti da zvecka oružje, s vremena na vreme. Ne možemo sebi dozvoliti da budemo zastrašeni tim zveckanjem. SAD su pružile ogromnu podršku Ukrajini i siguran sam da će predsednik razmotriti druge načine na koje možemo da ih podržimo'', ocenio je šef CIA.

Berns je izjavio da su SAD ignorisale ruske pretnje o korišćenju nuklearnih bombi na jesen 2022, kada su ruske snage bile primorane da napuste Herson, ali ubrzo nakon toga se formirala linija fronta, prenosi Gardijan. On je rekao da ga je tada američki predsednik Berns je rekao da ga je Džo Bajden poslao da prenese direktno upozorenje na posledice te eskalacije Sergeju Nariškinu, šefu ruske spoljne obaveštajne službe, na sastanku u Turskoj u novembru 2022.

08.23 U ruskom napadu na Sumi ubijeno dvoje, povređeno četvoro, uključujući decu

U ruskom vazdušnom napadu na ukrajinski grad Sumi tokom noći, ubijene su dve osobe, a četvoro je povređeno, uključujući dvoje dece, saopštila je vojna uprava ove oblasti. U saopštenju je dodato da je u napadu oštećeno nekoliko kuća i vozila, prenosi Kijev indipendent. Povređenima je ukazana medicinska pomoć. Lokalne vlasti su apelovale na meštane da ostanu u skloništima tokom vazdušnih napada. Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko je u avgustu saopštio da vlasti planiraju da evakuišu 45.000 ljudi iz Sumske oblasti, a do sada je ovu regiju napustila 21.000 ljudi, uključujući 5.000 dece.

06.58 Zelenski najavio stvaranje podzemnih fabrika oružja u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će zbog kašnjenja zapadnih saveznjika u isporuci vojne pomoći, Ukrajina početi da proizvodi sopstveno oružje pod zemljom.

Andreas Arnold/dpa via AP

 

"Počećemo da proizvodimo oružje pod zemljom kako bi ukrajinski vojnici mogli da se brane čak i kada isporuke od naših partnera kasne", rekao je on.

Zelenski je takođe napomenuo da Ukrajina postepeno prebacuje rat nazad na teritoriju Rusije, tako da, kako je naveo, "ruski predsednik Vladimir Putin oseća pritisak i ipak počinje da traži mir", prenosi Unian.

06.55 Kijev poziva Iran da ne prenosi balističke rakete Rusiji

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine upozorilo je Iran da će ukoliko Teheran nastavi transfer balističkih projektila Rusiji to imati "razorne posledice" po ukrajinsko-iranske odnose.

Ministarstvo ističe da produbljivanje vojne i tehnološke saradnje Rusije i Irana predstavlja ozbiljne bezbednosne pretnje za Ukrajinu, Evropu, Bliski istok i svet.

"Pozivamo svetsku zajednicu da pojača pritisak na Teheran i Moskvu radi zaštite međunarodnog mira i bezbednosti", navodi se u saopštenju, prenosi Kijev post.

06.50 Pet osoba poginulo u ruskom granatiranju Donjecka u Ukrajini

Pet osoba poginulo je juče u ruskom granatiranju Donjecka na istoku Ukrajine, saopštili su zvaničnici. Tri osobe su poginule, a četiri su povređene, od kojih jedna teže, u gradu Konstantinovka, a dve su poginule u granatiranju u blizini grada Torecka koji se nalazi oko 20 kilometara jugoistočno. U napadu na Konstantinovku oštećeni su jedna višespratnica, upravna zgrada i prodavnica, preneo je Rojters.

06.45 Budanov: Telegram je pretnja nacionalnoj bezbednosti

Načelnik Glavne uprave za obaveštajne poslove ukrajinskog Ministarstva odbrane Kirilo Budanov juče je ocenio da je Telegram mesindžer pretnja ukrajinskoj nacionalnoj bezbednosti.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Prema njegovim rečima, Telegram je, prema zvaničnim istraživanjima, postao glavni izvor informacija za društvo.

On je međutim naveo da nije za to da se ovaj društvena mreža u Ukrajini "jednostavno ukine".

"Inače, ovo je prilično teško izvodljivo, ali je moguće. Zalažem se da sve ove Telegram kanale, kako kažu, 'personalizujemo'. Pa, ako želite, da emitujete neku vest, molimo vas da se registrujete kako bi svi znali da je ovaj kanal registrovan na Ivana Ivanoviča, državljanina Ruske Federacije, koji živi u Moskvi. Ili od strane državljanina Ukrajine. I onda čovek ima ličnu odgovornost za ono što tamo plasira", objasnio je Budanov.

06.40 CNN: Ukrajinski "dronovi zmajevi" izbacuju rastopljeni metal, posledice zastrašujuće

Ukrajinska vojska počela je da koristi bespilotne letelice sa rastopljenim metalom, tzv. "termite", čiju tehnologiju je razvila Nemačka krajem 19. veka, i aktivno je koristila u Prvom i Drugom svetskom ratu, prenosi američki televizijski kanal CNN.

Serija video snimaka objavljenih na društvenim mrežama, uključujući i Telegram ukrajinskog Ministarstva odbrane u sredu, pokazuje kako nisko leteće bespilotne letelice bacaju na ruske položaje rastopljenu mešavinu aluminijumskog praha i oksida gvožđa, nazvanu "termit", koja dostiže temperaturu od 2,2 hiljade stepeni Celzijusa.

Organizacija Hjuman rajts voč (HRV) ukazala je na "zastrašujuće" posledice upotrebe "termita".

 

Komentari (0)

Evropa