Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski tvrdi da ukrajinske snage kontrolišu 92 naselja u Kurskoj oblasti i 1.250 kvadratnih kilometara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC

19/08/2024

-

07:44

RAT U UKRAJINI Zelenski tvrdi da ukrajinske snage kontrolišu 92 naselja u Kurskoj oblasti i 1.250 kvadratnih kilometara
RAT U UKRAJINI Zelenski tvrdi da ukrajinske snage kontrolišu 92 naselja u Kurskoj oblasti i 1.250 kvadratnih kilometara - Copyright Tanjug/Ukrainian Armed Force via AP

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukraji traje 908 dana. Ukrajinske vazduhoplovne snage napale su u nedelju još jedan most u ruskoj oblasti Kursk. Snimak objavljen na Telegram kanalu komandanta pokazuje napad na most preko reke Sejm. Ovo je ista reka preko koje je još jedan ključni most uništen ukrajinskim udarima ranije ove nedelje. Veruje se da je ova taktika pokušaj da se ometaju ruske linije snabdevanja i pojačanje trupa. Sa druge strane, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u nedelju da je Ukrajina stacionirala više od 120.000 vojnika na granici sa Belorusijom. Kao odgovor, Minsk je rasporedio skoro trećinu svojih oružanih snaga duž cele granice. 

Ključni događaji:

  • Ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Sviridovka u Donjecku
  • Lukašenko: Trećina beloruske vojske poslata na granicu sa Ukrajinom
  • Putin stigao u dvodnevnu zvaničnu posetu Azerbejdžanu
  • Lukašenko: Eskalacija sukoba sa Rusijom može dovesti do uništenja Ukrajine kao države
  • Ukrajinske vazduhoplovne snage napale su još jedan most u Kurskoj oblasti
  • Zelenski: Operacija u Kursku ima za cilj stvaranje tampon zone

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                             Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

20.27 Zelenski: Ukrajina kontroliše 92 naselja u Kurskoj oblasti i 1.250 kvadratnih kilometara

Oružane snage Ukrajine od danas kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara teritorije i 92 naselja u Kurskoj oblasti Ruske Federacije, saopštio je danas predsednik Volodimir Zelenski na sastanku šefova stranih diplomatskih institucija Ukrajine "Vojna diplomatija: stabilnost, oružje, pobeda".

"Ukrajinski vojnici nastavljaju odbrambenu operaciju u određenim oblastima Kurske oblasti. Danas naše snage kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara neprijateljske teritorije i 92 naselja", istakao je Zelenski, navodi se na sajtu ukrajinskog predsednika.

Prema njegovim rečima ovom operacijom Ukrajina jača pozicije i stabilizuje određena područja i popunjava fond za razmenu.

"Generalno, ova operacija je postala naša najveća investicija u procesu oslobađanja ukrajinskih muškaraca i žena iz ruskog zarobljeništva, već smo uhvatili najveći broj ruskih zarobljenika u jednoj operaciji, a ovo je značajan rezultat. To je jedan od naših ciljeva, a naše akcije se nastavljaju", poručio je predsednik Ukrajine. Opširnije pročitajte OVDE.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

17.55 Danska dala dozvolu Ukrajini da koristi njeno oružje u Kursku

Ministar spoljnih poslova Danske Lars Leke Rasmusen je, komentarišući prodor Oružanih snaga u Kursku oblast, izjavio da Ukrajina može da koristi oružje koje je obezbedila njegova zemlja na teritoriji Ruske Federacije.

Rasmusen je rekao da podržava bilo kakvu upotrebu oružja koje je Danska obezbedila Ukrajini u ofanzivi na rusku pograničnu oblast, napominjući da "ne može biti ograničenja da se oružje može koristiti samo na teritoriji Ukrajine".

"Ne možete reći Ukrajini da ne ide na drugu stranu... i da ne prekida lance snabdevanja oružjem ruske vojske. Ovo je odbrambena operacija koja ima za cilj prekid lanaca snabdevanja ruskim vojnim jedinicama na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji", rekao je on za dansku TV DR. 

Rasmusen je dodao i da Danska snažno podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije, a današnji paket pomoći "biće važan u borbi protiv ruske agresije".

Danska vlada je danas  saopštila da je pripremila novi paket pomoći Ukrajini vredan 783 miliona danskih kruna (115 miliona američkih dolara) kako bi podmirila vojne potrebe Kijeva i kratkoročno i dugoročno

16.31 Peti finski dobrovoljac poginuo u Ukrajini

Peti finski dobrovoljac, Vile Mikenen, poginuo je u borbama u Ukrajini početkom avgusta, saopštilo je finsko udruženje ratnih veterana.

Udruženje je navelo da je Mikenen (26), bivši političar finske partije centra, poginuo u Luganskoj oblasti u Ukrajini. Prema saopštenju njegove porodice, Mikenen je odlučio da se pridruži ukrajinskoj vojsci u kasnu jesen 2023. godine kao borac za mir i slobodu, objavio je finski javni servis Ile.

12.56 Sirski o Kurskoj oblasti: Ostvarujemo svoje ciljeve

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski naveo je u izveštaju predsedniku Volodimiru Zelenskom da Odbrambene snage ostvaruju svoje ciljeve tokom operacije u Kurskoj oblasti.

"Komandant (Sirski) je takođe obavestio o novim detaljima operacije u Kurskoj oblasti. Ostvarujemo svoje ciljeve", napisao je Zelenski na Iksu, prenosi Novinarnia. Sirski je dodao da se vode teške borbe na pravcu Pokrovskog, u odbrani grada Torecka.

12.13 Ukrajinske snage oštetile i treći most preko reke Sejm u Kurskoj oblasti u Rusiji

Ukrajinske snage oštetile su i treći most preko reke Sejm u ruskoj Kurskoj oblasti, saopšteno je iz ruskog Istražnog komiteta.

"Na dan 18. avgusta, kao rezultat ciljanog granatiranja uz upotrebu rakenog i artiljersijkog naoružanja na sambene objekte i civilnu infrastrukturu u selu Kariž, oštećen je i treći most preko reke Sejm", rekao je predstavnik Istražnog komiteta, a njegova video-izjava objavljena je na profilu na Telegramu ruskog ratnog izveštača.

Prethodno su ukrajinske snage, koje su izvršile invaziju na Kursku oblast s ciljem da stvore tampon zonu, uništile most na Sejmu u blitini Zvanoje, kao i most u blizini okruga Gluškovski.

Uticajni proruski vojni bloger rođen u Ukrajini Jurij Podoljaka, rekao je u nedelju da će Ukrajina verovatno pokušati da preuzme kontrolu u narednim danima nad još jednim strateški važnim mostom, preko reke Psjol.

11.58 Rusija: Zarobljeno 19 ukrajinskih diverzanata u Kurskoj oblasti

U Kurskoj oblasti ruski marinci su zarobili grupu od 19 ukrajinskih diverzanata, izjavio je predstavnik ruske agencije za sprovođenje zakona.

On je za RIA Novosti rekao da su marinci 810. brigade Crnomorske flote zarobili diverzantsko izviđačku grupu od 19 ukrajinskih vojnika koji pripadaju 22. posebnoj mehanizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine počele su 6. avgusta napad na Kursku oblast u Rusiji.

11.11 Lebedev: U Oružanim snagama Ukrajine strani plaćenici komanduju mobilisanima

U Oružanim snagama Ukrajine strani plaćenici komanduju mobilisanima, izjavio je danas koordinator proruskog otpora u Nikolajevskoj oblasti u Ukrajini Sergej Lebedev.

Lebedev je rekao za RIA Novosti, pozivajući se na svoje kolege, da je trebalo da  strani plaćenici, koji su bili meta ruskog napada u predgrađu Kijeva, komanduju mobilisanima.

Prema rečima Lebedeva, u Kijevu postoji nekoliko sabirnih punktova za strane plaćenike.

"Oni (strani plaćenici) juče su bili okupljeni u hotelu da bi danas bili poslati na svoje odredište, zapravo su raspoređeni kao podoficiri rulji (mobilisanima)", naveo je Lebedev.

On je ranije rekao da se jedan od sabirnih punktova stranih plaćenika našao pod vatrom. Istakao je da su ruske snage izvršile napad i na skladište municije i artiljerije Oružanih snaga Ukrajine na severu Pavlograda u Dnjepropetrovskoj oblasti.

U Kijevu, Kijevskoj oblasti i još osam regiona Ukrajine tokom prošle noći na snazi je bila uzbuna za vazdušni napad.

profimedia

 

11.00 Rusija: Tokom gašenja požara nakon napada ukrajinskih dronova povređeno 18 osoba

Najmanje 18 osoba povređeno je tokom gašenja požara u industrijskom skladuštu u Rostovskoj oblasti, do koga je došlo nakon napada ukrajinskih dronova u noći između 17. i 18. avgusta.

''Petoro ljudi je u teškom stanju i čeka se da helikopterom budu prebačeni na hitnu hospitalizaciju, dok je za 13 pacijenata ukazana hitna pomoć i oni su u stabilnom stanju'', saopšteno je iz uprave Proletarskog okruga, a prenosi RIA Novosti.

Do požara je došlo nakon napada ukrajinskih dronova u noći između 17. i 18. vazduha, a ostaci oborenih dronova pali su na područje sa industrijskim skladištima, gde se zapalilo dizel gorivo.

Na području Proletarskog okruga uvedeno je vanredno stanje, a gašenje požara i dalje traje.

profimedia

 

08.25 Ukrajinski PVO sistemi tokom noći oborili 11 ruskih dronova

Ukrajinski PVO sistemi odbili su tokom noći vazdušni napad ruske vojske i oborile svih 11 bespilotnih letelica, uključujući i one koje su napale Kijev. Dronovi su oboreni iznad Nikolajevske, Čerkaske, Vinicke, Kijevske, Harkovske, Donjecke i Sumske, a trenutno nema informacija o eventualnoj šteti, prenosi Rojters.

Koordinator proruskih snaga u Nikolajevu Sergej Lebedev izjavio je da su ruske snage izvele naapd na mesto okupljanja stranih plaćenika u predgrađu Kijeva, prenosi RIA Novosti. Dodaje se da su ruske snage takođe gađale skladišta municije na severu Pavlovgrada u Dnjepropetrovskoj oblasti.

07.34 IAEA: Grosi spreman da poseti Kursku nuklearnu elektranu

Moskva očekuje skoru posetu šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija nuklearnoj elektrani Kursk, a agencija je potvrdila njegovu spremnost da stigne u nuklearku, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri ovoj međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"Generalni direktor IAEA Rafael Grosi odmah je odgovorio na poziv Rusije da poseti nuklearnu elektranu Kursk, čija je bezbednost ugrožena zbog nepromišljenih i provokativnih postupaka ukrajinske strane", rekao je Uljanov na svom Telegram nalogu.

06.49 Putin stigao u dvodnevnu zvaničnu posetu Azerbejdžanu

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Azerbejdžanu. Očekuje se da će Putin danas položiti venac na grob bivšeg predsednika Azerbejdžana Hejdara Alijeva, kao i na spomenik Večne vatre, nakon čega će se sastati sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim, prenela je agencija RIA Novosti.

Tanjug AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

06.35 Ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Sviridovka u Donjecku

Ruska vojska preuzela je juče kontrolu nad selom Sviridovka na teritoriji Donjecke Narodne Republike, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Sviridonovku su zauzele jedinice grupe "Centar", prenosi agencija TASS.

Sviridonovka je malo selo severozapadno od Lisičnog, koje su ruske trupe zauzele 12. avgusta.

06.25 Lukašenko: Trećina beloruske vojske poslata na granicu sa Ukrajinom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je gotovo trećina vojske te zemlje poslata na granicu sa Ukrajinom, a da je Kijev rasporedio više od 120.000 svojih vojnika duž granice. On nije precizirao koliko je beloruskih vojnika razmešteno na granici.

06.19 Ukrajinske vazduhoplovne snage napale još jedan most u Kurskoj oblasti

Ukrajinska vojska objavila je snimak koji navodno prikazuje napad na drugi most preko reke Sejm u regionu Kursk.

Ranije ove nedelje je ukrajinski udar uništio most preko iste reke.

Tanjug AP/Ukrainian Defence Ministry Press Office via AP

 

Veruje se da je ova taktika pokušaj da se ometaju ruske linije snabdevanja i pojačanje trupa, prenosi Guardian.

06.10 Zelenski: Operacija u Kursku ima za cilj stvaranje tampon zone

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da operacija u ruskoj Kurskoj oblasti ima za cilj "stvaranje tampon zone".

To je prvi put da je predsednik Ukrajine jasno naveo cilj upada na rusku teritoriju, preneo je Skaj njuz.

Zelenski je ranije rekao da operacija pokrenuta 6. avguista ima za cilj da se zaštite zajednice u pograničnom regionu Sumi od stalnog granatiranja.

"Sada je naš primarni zadatak u odbrambenim operacijama sveukupno - da uništimo što je moguće više ruskog ratnog potencijala i sprovedemo maksimalne kontraofanzivne akcije", rekao je Zelenski.

Komentari (0)

Evropa