Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajinske trupe imaju punu kontrolu nad ruskim gradom Sudža u Kurskoj oblasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2024

-

08:19

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajinske trupe imaju punu kontrolu nad ruskim gradom Sudža u Kurskoj oblasti
RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajinske trupe imaju punu kontrolu nad ruskim gradom Sudža u Kurskoj oblasti - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka/Anatoliy Zhdanov

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 904 dana, međutim sada su vojne operacije delimično prebačene i na rusku teritoriju gde je u Kurskoj oblasti Ukrajina formirala jednu vrstu tampon zone. U isto vreme, prema izveštaju agencije Reutres, ukrajinske snage izvele su dosad najjače napade na ruske aerodrome i vazdušne baze Voronjež, Kursk, Savaslejk i Borisoglebsk. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pohvalio je "napredak" snaga u ruskoj oblasti, rekavši da Kijev postiže svoj strateški cilj u toj operaciji, i ponovo apelovao na saveznike da dozvole dalekosežne udare na ciljeve unutar Rusije. U ovim akcijama je, prema ukrajinskim izvorima, oboren jedan ruski borbeni avion SU-34. S druge strane, koordinator proruske oblasti Nikolajevsko Sergej Lebedev, rekao je da je iznad ukrajinskog vojnog aerodroma Kolomija primećen američki lovac F-16.

Ključni događaji:

  • Ukrajina formira tampon zonu u Kurskoj oblasti, obezbeđen pristup MKCK i UN
  • Lebedev: Iznad ukrajinskog vojnog aerodroma Kolomija primećen američki lovac F-16
  • Rojters: Ukrajina izvela najveći napad dronovima na četiri ruska vojna aerodroma
  • Ukrajinska vojska tvrdi da je oborila ruski Su-34 iznad Kurske oblasti
  • Zelenski: Ukrajina postiže svoj strateški cilj operacijom u Kurskoj oblasti

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                       Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.50 Ukrajina uspostavila vojni štab u ruskoj Kurskoj oblasti

Vrhovni komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski saopštio je danas da je Kijev uspostavio vojni štab u okupiranoj ruskoj Kurskoj oblasti, gde ukrajinske trupe i dalje napreduju uprkos pojačanim ruskim napadima na istok Ukrajine.

"Idemo napred u Kurskoj oblasti. Stvorena je vojna komanda koja mora da obezbedi red i sve potrebe lokalnog stanovništva", naveo je Sirski u pisanoj izjavi na svom Telegram kanalu.

On je dodao da će štabom rukovoditi general-major Eduard Moskaljov, prenosi Rojters.

Sirski je obavestio predsednika Volodimira Zelenskog, u video-snimku koji je objavio ukrajinski lider, da su ukrajinske trupe do sada napredovale 35 kilometara u Kursku oblast, zauzevši 82 naselja i površinu od 1.150 kvadratnih kilometara.

20.35 Lukašenko pozvao Rusiju i Ukrajinu na pregovore o okončanju rata

Rusija i Ukrajina treba da pregovaraju o okončanju sukoba kako bi se izbeglo širenje rata na Belorusiju, rekao je predsednik Aleksandar Lukašenko u intervjuu za rusku državnu televiziju.

Lukašenko je intervjuu rekao da samo "visokorangirani ljudi američkog porekla" žele da se rat Ukrajine i Rusije nastavi.

Zapad ohrabruje Kijev da se bori jer želi da Ukrajina i Rusija "unište jedna drugu", navodi se u odlomcima intervjua Lukašenka objavljenog danas na sajtu beloruskog predsednika.

"Hajde da sednemo za pregovarački sto i okončamo ovu svađu. To nije potrebno ni ukrajinskom narodu, ni Rusima, ni Belorusima. To treba njima (Zapadu)", zaključio je on. Opširnije pročitajte OVDE.

Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

 

18.40 Rusija formirala Koordinacioni savet za bezbednost pograničnih regiona

Rusija je formirala Koordinacioni savet za vojnu bezbednost u pograničnim regionima, a prvim sastankom je predsedavao ministar odbrane Andrej Belousov.

"Po mom nalogu, u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije formiran je Koordinacioni savet za vojnu bezbednost pograničnih teritorija - Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti, čiji je cilj povećanje efikasnosti sveobuhvatne podrške trupama koje rešavaju probleme pokrivanja državne granice, zaštite teritorije i stanovništva regiona“, naveo je Belousov, saopštilo Ministarstvo odbrane.

Ključni zadatak tela je da vojnicima obezbedi oružje, prenosi RIA Novosti.

16.10 U ruskim napadima na region Harkova poginule dve, povređeno sedam osoba

U ruskim napadima vođenim bombama u severoistočnom ukrajinskom regionu Harkov danas su poginule najmanje dve osobe, a sedam je povređeno, saopštile su lokalne vlasti. U napadu je pogođeno preduzeće u okrugu Kupijansk, napisao je regionalni guverner Oleh Sinjehubov na Telegram kanalu, preneo je Reuters. On je naveo da je jedan radnik povređen.

Istovremeno, šest osoba, uključujući 12-godišnje dete, ranjeno je u selu Zoločiv kada su ruske snage bacile dve bombe, saopštila je regionalna policija na Telegramu.

15.47 Zelenski: Ukrajinske trupe imaju punu kontrolu nad ruskim gradom Sudža u Kurskoj oblasti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da ukrajinske trupe imaju punu kontrolu nad ruskim gradom Sudža u Kurskoj oblasti. U gradu, najvećem koji je Ukrajina navodno zauzela do sada, pre rata živelo je oko 5.000 ljudi, preneo je AP. Prirodni gas teče iz zapadnosibirskih gasnih polja kroz cevi koje prolaze kroz Sudžu i prelaze ukrajinsku granicu da bi ušle u ukrajinski sistem. Zelenski je rekao da će u Sudži biti uspostavljena kancelarija ukrajinskog vojnog komandanta, ne iznoseći druge detalje. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokrenule su 6. avgusta napad na Kursku oblast u Rusiji.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

15.00 Britanija: Ukrajina može da koristi britansko oružje u operacijama na ruskoj teritoriji

Ukrajinske snage mogu da koriste britansko oružje u operacijama na ruskoj teritoriji, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane, ali ograničenja za upotrebu raketa dugog dometa Storm Šedou ostaju. Portparol britanskog ministarstva odbrane rekao je da Ukrajina ima "jasno pravo na samoodbranu od ruskih ilegalnih napada" i da "to ne isključuje operacije unutar Rusije", preneo je Rojters.

"Jasno stavljamo na znanje tokom procesa poklanjanja da oprema treba da se koristi u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je portparol.

Ova politika znači da britanski tenkovi, protivtenkovske rakete i druga vojna oprema date Ukrajini mogu da se koriste unutar Rusije kao deo odbrane Ukrajine.

14.45 Belousov: Sačinjen je akcioni plan zaštite Belgoroda

Generalštab ruske vojske sačinio je akcioni plan zaštite regiona Belgorod, izjavio je danas ruski ministar odbrane Andrej Belousov na sastanku posvećenom bezbednosti stanovnika i infrastrukture u pograničnim oblastima.

"Govorimo pre svega o jačanju efikasnosti vojne komande i kontrolnog sistema u saradnji sa drugim bezbednosnim agencijama u regionu Belgoroda", kazao je Belouosov, prenela je agencija RIA Novosti. Kako je navedeno, deo plana je i raspoređivanje nadležnih zvaničnika i dodatnih snaga i resursa kako bi se rešili ključni zadaci.

Belousov je istakao da će lično nadgledati primenu razrađenog plana.

U regionu Belgoroda danas je proglašeno vanredno stanje na federalnom nivou, a situacija u toj oblasti ostaje izuzetno teška. Ukrajinske oružane snage svakodnevno bombarduju grad, a civili ginu.

11.31 Podoljak negirao Ukrajine umešanost u raznošenje Severnog toka 2 

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak negirao je umešanost te zemlje u eksplozije koje su oštetile gasovod Severni tok 2 i umesto toga "uperio prstom" na Rusiju.

"Takav čin se može izvesti samo uz velike tehničke i finansijske resurse... a ko je sve to posedovao u vreme bombardovanja? Samo Rusija", rekao je Podoljak za Reuters.

Više milijardi dolara vredni gasovodi Severni tok 1 i 2 koji transportuju gas ispod Baltičkog mora uništeni su serijom eksplozija u septembru 2022. godine, sedam meseci nakon početka rata u Ukrajini.

Poljski tužioci saopštili su juče da je Poljska dobila evropski nalog za hapšenje koji je izdao Berlin u vezi sa napadom, ali je osumnjičeni, Ukrajinac po imenu Volodimir Z, već napustio Poljsku.

10.16 Pogledajte prilog Euronews Srbija o najnovijim dešavanjima na ratištu:

Euronews TV

10.06 U Belgorodskoj oblasti proglašena vanredna situacija na federalnom nivou

U Belgorodskoj oblasti proglašena je vanredna situacija na federalnom nivou, saopštio je danas ruski ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov.

"Predlažem da se vanredna situacija koja je nastala u Belgorodskoj oblasti klasifikuje kao vanredna situacija na saveznom nivou i uspostavi savezni nivo reagovanja", rekao je on.

On je nakon današnje vanredne sednice vladine Komisije za prevenciju i reagovanje u vanrednim situacijama rekao da je predložio da se vanredna situacija u Belgorodskoj oblasti klasifikuje kao vanredna situacija na saveznom nivou i da se uspostavi savezni nivo reagovanja.

Kako je naveo, situacija u regionu ostaje teška i napeta, prenosi Tass. 

08.28 Četiri civila povređena u ukrajinskom napadu dronovima na Belgorodsku oblast

Četiri civila povređena su  u ukrajinskom napadu dronovima na grad Šebekino u ruskoj Belgorodskoj oblasti, saopštio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

"Grad Šebekino napadnut je dronovima ukrajinskih oružanih snaga. Četiri civila su povređena, uključujući dva radnika hitne pomoćni", napisao je on na svom Telegram kanalu, prenosi Tass. 

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ruski PVO sistemi tokom noći i rano jutros oborili dva ukrajinska drona.

08.18 Ukrajina tokom noći oborila svih 29 dronova koje je lansirala Rusija

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su jutros da su oborile svih 29 dronova koje je Rusija lansirala iznad osam ukrajinskih regiona tokom noći, što je prouzrokovalo samo manju štetu.

Rusija je takođe lansirala tri vođene rakete Kh-59 tokom napada, navodi se u saopštenju vazduhoplovnih snaga, prenosi Rojters.

Guverner centralnog regiona Čerkasi rekao je da su krhotine dronova oštetile prozore na privatnom preduzeću, dok su guverneri Kijevske, Poltavske i Kirovogradske oblasti prijavili da nema oštećenja u infrastrukturi niti žrtava.

Guverner južne Mikolajvske oblasti rekao je da su tamošnje vazduhoplovne snage oborile pet dronova, ali nije pominjao da li je u napadu pričinjena neka šteta.

Još osam dronova spušteno je iznad južnog regiona Hersona, rekao je guverner tog regiona. 

U jučerašnjim ruskim napadima na taj regionu tokom proteklog dana jedna osoba je poginula, a 13 je povređeno, rekao je.

07.30 Od početka rata u Ukrajini Finska petostruko povećala proizvodnju municije

Finska je petostruko povećala proizvodnju municije od početka ruske specijalne vojne operacije, izjavio je danas finski premijer Peteri Orpo.

On je pojasnio da se potreba za povećanjem proizvodnje javila nakon početka ruske specijalne vojne operacije i ukazao na potrebu da podrži Ukrajinu "koliko god bude potrebno", prenosi RIA Novosti. Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO u sukob "podstiču igranje s vatrom".

06.55 Doneta odluka o obaveznoj evakuaciji stanovnika Gluškova u Kurskoj obasti

Regionalni štab Kurske oblasti doneo je odluku o obaveznoj evakuaciji stanovnika naselja Gluškovo u Kurskoj oblasti, saopštio je danas vršilac dužnosti guvernera Aleksei Smirnov na svom Telegram kanalu.

"Proces evakuacije lokalnih stanovnika koordinisaće snage reda, vojska, lokalna administracija i članovi Kurskog centra Patriot. Molim sve da se pridržavaju preporuka", napisao je Smirnov, prenosi RIA Novosti.

Ranije u sredu, pres-služba ruskog ministarstva za vanredne situacije je saopštila da je većina stanovnika pograničnih područja prebačena na bezbedna mesta.  

Tanjug/AP

 

06.50 Rojters: Ukrajina izvela najveći napad dronovima na četiri ruska vojna aerodroma

Ukrajina je tokom prošle noći izvela najveći ratni napad dronovima dugog dometa na četiri ruska vojna aerodroma, preneo je Reutress, pozivajući se na neimenovani bezbednosni izvor iz Kijeva.

Napadi su imali za cilj da onemoguće Moskvu da koristi vojne avione za napade na Ukrajinu rekao je izvor, dok je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio napade na ruske vazdušne baze Voronjež, Kursk, Savaslejk i Borisoglebsk.

06.45 Zelenski: Ukrajina postiže svoj strateški cilj operacijom u Kurskoj oblasti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pohvalio je "napredak" snaga u ruskoj Kurskoj oblasti, rekavši da Kijev postiže svoj strateški cilj u toj operaciji.

U svom noćnom obraćanju objavljenom na Telegramu, Zelenski je ponovo apelovao na saveznike da dozvole dalekosežne udare na ciljeve unutar Rusije.

''Što su odluke saveznika hrabrije, to manje Putin može da uradi“, rekao je on.

06.40 Lebedev: Iznad ukrajinskog vojnog aerodroma Kolomija primećen američki lovac F-16 

Američki borbeni avion, lovac F-16 primećen je na nebu iznad ukrajinskog vojnog aerodroma Kolomija u Ivano-Frankovskoj oblasti, izjavio je koordinator proruske oblasti Nikolajevsko Sergej Lebedev pozivajući se na lokalne izvore.

"Iznad aerodroma Kolomija, gde su prebačeni avioni sa vojnog aerodroma u Starokonstantinovu, primećen je borbeni avion F-16", rekao je Lebedev, prenosi RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa