Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Nemamo dovoljno PVO sistema; Orban: Ako nema komunikacije, rat je sve gori i gori

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2024

-

07:48

RAT U UKRAJINI Zelenski: Nemamo dovoljno PVO sistema; Orban: Ako nema komunikacije, rat je sve gori i gori
RAT U UKRAJINI Zelenski: Nemamo dovoljno PVO sistema; Orban: Ako nema komunikacije, rat je sve gori i gori - Copyright AP/Evgeniy Maloletka, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 926 dana. Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na grad Poltavu i dalje raste i dostigao je cifru od 55, a još 27 ranjenih ljudi je na intenzivnoj nezi pa se strahuje da ovo nije konačan broj stradalih. Bio je to najsmrtonosniji napad od početka ruske invazije u kome je ranjeno 328 osoba, objavila je hitna služba na Telegramu. Ukrajina je dobila novog šefa diplomatije, i tu će funkciju, posle ostavke Dmitrija Kulebe, obavljati njegov zamenik Andrij Sibiha, a iz Moskve od Marije Zaharove stiže saopštenje da ne postoji osoba u Ukrajini koja bi mogla jasno da objasni ostavke ukrajinskih zvaničnika.

Ključni događaji:

  • Broj poginulih u ruskom napadu na Poltavu u Ukrajini povećao se na 55
  • Ukrajina dobila novog šefa diplomatije
  • Stoltenberg: Ukrajina je postigla "mnogo" u Kursku, razvoj situacije neizvestan
  • Sirski: Upad ukrajinskih snaga u rusku Kursku oblast daje rezultate
  • Zaharova: Niko u Kijevu ne može jasno da objasni ostavke ukrajinskih zvaničnika

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.44 Grosi: IAEA namerava da poveća saradnju sa Rusijom

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) proširiće saradnju sa Rusijom, izjavio je danas generalni direktor Rafael Grosi posle razgovora sa generalnim direktorom Rosatoma Aleksejem Lihačovim.

"Dogovorili smo se da će IAEA u nizu oblasti povećati svoj dijalog i saradnju sa Rusijom", naveo je Grosi, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, spaljivanje rashladnog tornja u nuklearnoj elektrani Zaporožje i novonastala situacija u Kursku su jasni pokazatelji da se ne može smanjiti oprez kada je reč o zaštiti nuklearne bezbednosti.

"Ovde s vremena na vreme može biti frustracija, frustracija ima i u Ukrajini kada je u pitanju ono što imamo da kažemo. Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu onoga što radimo i naš nemilosrdni kompromis sa nuklearnom bezbednošću i to će se nastaviti bez obzira na poteškoće sa kojima se suočavamo", objasnio je on.

Profimedia

 

23.38 Francuska će finansirati vojnu pomoć Ukrajini iz zamrznutih sredstava Rusije

Francuska namerava da deo od 1,4 milijarde evra, koliko su kamate od ruske imovine zaplenjene u EU, iskoristi za finansiranje kupovine vojne opreme za Ukrajinu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Francuske.

"Zajedno sa drugim državama članicama, Ministarstvo će učestvovati u sprovođenju nove mere podrške Ukrajini iz Mirovnog fonda EU", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Reč je o sumi od 300 miliona evra, koja će biti izdvojena tokom 2024. godine. Ova sredstva će, kako navode u Ministarstvu, omogućiti da se poveća tempo rada francuske industrije, koja će raditi na podršci Ukrajini.

22.20 CNN: Iran nedavno isporučio Rusiji balističke rakete kratkog dometa

Iran je nedavno isporučio Rusiji balističke rakete kratkog dometa za korišćenje u ratu protiv Ukrajine, objavio je CNN, pozivajući se na dva dobro obaveštena izvora. Američka televizijska mreža navodi da se ne zna kada su tačno isporučene iranske rakete, ali da se njihov transfer dogodio dok Rusija intenzivira raketne i napade dronovima na ukrajinske gradove.

Zvaničnici su rekli za CNN da su ruski pregovori o nabavci balističkih raketa kratkog dometa od Irana počeli još prošlog septembra kada je tadašnji ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao u Iran da vidi sisteme balističkih raketa.

Rusija takođe dobija rakete i raketne komponente iz Severne Koreje. Vol strit džurnal prvi je objavio da je Iran isporučio projektile Rusiji.

Iran je Rusiji već isporučio stotine dronova koje su ruske snage koristile u ratu protiv Ukrajine, a Rusija je, uz iransku pomoć, gradila fabriku za proizvodnju bespilotnih letelica na svojoj teritoriji, preneo je CNN.

profimedia

 

21.28 Novi ministar spoljnih poslova Ukrajine najavio kadrovske promene

Novoimenovani ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Sibiga najavio je danas kadrovske promene u resoru.

"Ministarstvo spoljnih poslova mora da odgovara novim geopolitičkim realnostima. I institucionalno i kadrovski. I u Ukrajini i u inostranstvu. Na nedavnom sastanku sa ambasadorima kojim je predsedavao predsednik Volodimir Zelenski, najavljene su kadrovske promene i dogovorena lista prioritetnih zemalja i regiona u kojima ćemo otvoriti nove diplomatske institucije - pojaviće se novi ambasadori i generalni konzuli u cilju jačanja sistema", naveo je Sibiga na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, merilo za svakog ukrajinskog diplomatu "biće rezultat, a ne samopromocija i objave na društvenim mrežama".

"Bez obzira na političku konjunkturu u svetu, Ukrajina će naći načina da obezbedi svoj nacionalni interes. Shodno tome, biće revidirana Strategija spoljnopolitičke delatnosti Ukrajine. Na osnovu realnosti ratnog vremena", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

21.00 Orban: Neophodno da se Zelenski i Putin sastanu da bi se okončao rat u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je da je neophodno da se sastanu lideri Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, kako bi se okončao rat između dve zemlje. 

Upitan da li je moguć sastanak Putina i Zelenskog, Orban je na Ambrozeti forumu u gradu Černobio u Italiji rekao da je to "neophodno" i da je osnovno pitanje komunikacija. 

"Ako nema komunikacije, rat je sve gori i gori", istakao je Orban na panel diskusiji, prenosi Politiko.

Na forumu učestvuje i ukrajinski predsednik, sa kojim je Orban rekao da ima "dobre odnose" čak i nakon što se mađarski lider sastao sa Putinom u Moskvi.

U prvim nedeljama šestomesečnog mandata Mađarske kao predsedavajućeg Savetom EU, Orban je pokušao da se predstavi kao "mirotvorac" u ukrajinskom sukobu, iznenadnom posetom Kijevu, a zatim i Moskvi. 

Proteklih nedelja i Putin i Zelenski su tvrdili da bi pozdravili posrednike u diskusiji o okončanju sukoba u Ukrajini, ali ne veruju da je Mađarska opcija za to. 

Govoreći na panel diskusiji na ruskom Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku u četvrtak, Putin je rekao da bi Kina, Brazil ili Indija, potencijalno mogle da pomognu u mirovnim pregovorima.

Zelenski je nakon sastanka sa Orbanom u julu rekao da "mirotvorac" mora ili da ima ekonomiju koja utiče na Rusiju ili moćnu vojsku od koje se Putin boji.

"SAD su takva zemlja, Kina i EU. Ne samo jedna zemlja, već cela Evropska unija", rekao je Zelenski.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

20.30 Zelenski: Ukrajina nema dovoljno sistema PVO da odbije svaki ruski napad

Ukrajina ima sisteme protivvazdušne odbrane, ali oni nisu dovoljni da odbiju svaki ruski napad izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na 50. Međunarodnom forumu Ambrozeti u Italiji.

"Cenimo svaki korak podrške Ukrajini, svaku akciju i svaki iskaz solidarnosti naših partnera širom sveta koji nam pomažu da obnovimo bezbednost i približimo mir. Ukrajinci žele da se ovaj rat završi više nego bilo ko drugi na svetu. Ruska agresija nam ne ostavlja drugog izbora osim da se borimo i branimo svoje živote. Imamo sisteme protivvazdušne odbrane, ali to nije dovoljno da obezbedimo celu našu teritoriju i odbijemo svaki ruski napad", rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Zelenski je ocenio da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da uništi Ukrajinu i da dosledno čini sve da joj oduzme suverenitet.

"Mislim da Putin ne želi da odustane dok nas ne uništi. Njegova jedina misija je da nas uništi. Kako je moguće na ovaj način započeti dijalog? On je ubica", dodao je Zelenski. 

Prema njegovim rečima, Rusija uništava ukrajinsku ekonomiju i primorava Ukrajince da napuštaju zemlju. Takođe, dodao je, napadom na celokupnu energetsku infrastrukturu, Rusija pokušava da Ukrajinu gurne u mrak. 

Andreas Arnold/dpa via AP

 

"Da li je moguće prihvatiti ovo zlo? Naravno da ne. I zato Ukrajinci nastavljaju da se bore za život, za decu, za pravo da živimo na svojoj zemlji, samo da živimo sa svojim porodicama, u svojoj kući, to je sve što želimo", poručio je Zelenski.

On je dodao da Putin pokušava da lansira "više projektila kako bi ubio više dece".

"Pokušavamo da se odbranimo najbolje što možemo, ali oni napadaju i balističkim raketama koje dolaze iz Irana", naglasio je Zelenski.

Kako je naveo, Ukrajina ceni podršku Italije i drugih saveznika.

"Želimo da okončamo rat, ali ne na štetu naše zemlje. Želimo da deca više ne moraju da pate. Želimo da ukrajinsko nasleđe ne unište Rusi", dodao je Zelenski u svom govoru. 

Predsednik Ukrajine doputovao je danas u grad Černobio na severu Italije, gde će učestvovati na Ambrozeti forumu - godišnjoj međunarodnoj ekonomskoj konferenciji na jezeru Komo.

Zelenski će se sutra sastati sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

18.56 Ostin: Rat bi mogao brzo da se završi ako Putin povuče svoje trupe

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine nije bilo reči o mirovnom planu koji ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski namerava da predstavi predsedniku SAD Džozefu Bajdenu. 

On je istakao da bi rat mogao da se završi veoma brzo ako ruski predsednik Vladimir Putin odluči da povuče svoje trupe sa okupiranih teritorija u Ukrajini. 

"Ovo je nešto što Putin može da okonča veoma brzo ako samo donese jednostavnu i ispravnu odluku da poništi ono što je uradio. Što se tiče apsolutne pobede, zaista zavisi kako je definišete. Ukrajina je fokusirana na zaštitu svoje suverene teritorije", naveo je Ostin na konferenciji za novinare nakon sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj. 

Šef Pentagona je izrazio uverenje da će plan pobede Zelenski predstaviti Bajdenu i drugim liderima "prvom prilikom“.

"Imao sam priliku da provedem neko vreme sa predsednikom Zelenskim, a setićete se da je Zelenski izneo svoje planove i ciljeve tokom uvodnih komentara. Ali što se tiče plana za pobedu, o tome nismo razgovarali", rekao je Ostin, prenosi Interfaks Ukrajina.

Tanjug/AP/Kevin Wolf

 

On je ponovio da će partneri, uključujući Sjedinjene Američke Države, nastaviti da čine sve što je moguće da im pomognu u tome.

"Znate koji su ciljevi i zadaci Rusije – mi od samog početka znamo da žele da pripoje Ukrajinu jer ne veruju da je Ukrajina dobronamerna zemlja", dodao je.

Američki ministar odbrane je rekao da misli da će se sukob na kraju rešiti za pregovaračkim stolom, ali da je teško predvideti kada će taj trenutak doći.

"Zbog toga ćemo nastaviti da radimo na tome da Ukrajinu stavimo u najbolju moguću poziciju kada i ako taj dan dođe u budućnosti", zaključio je šef Pentagona.

18.07 U napadu na Pavlograd poginula jedna osoba, povređeno 55

U ruskom raketnom napadu na Pavlograd u Dnjepropetrovskoj oblasti, jedna osoba je poginula, a povređeno je 55, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Jedna osoba je poginula, a 55 je povređeno, uključujući troje dece od četiri, devet i 11 godina. U napadu je oštećena petospratnica. Vatrogasci su ugasili požar i spasili pet osoba", dodaje se u saopštenju, prenosi Kijev post.

Pet balističkih projektila Iskander ispaljeno je sa ruske teritorije na Pavlograd u centralnoj Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. 

Prema rečima načelnika Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Sergeja Lisaka, dvojica hospitalizovanih su u kritičnom stanju. 

"Napad je izazvao nekoliko požara u gradu, uključujući i stan u višespratnici", dodao je Lisak. 

Fotografije ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju teško oštećenu stambenu zgradu, a spasioci evakuišu ljude. Gusti crni dim kulja iz razbijenih prozora.

Rusija često gađa Pavlograd, grad poznat po hemijskoj fabrici koja proizvodi eksploziv. Pavlograd se nalazi na oko 100 km od teških borbi u obližnjoj Donjeckoj oblasti, gde ruske snage napreduju. Pre ruske invazije u februaru 2022. godine, grad je imao oko 100.000 stanovnika, navodi kijevski portal.

17.43 U napadu ruskih snaga na Sumsku oblast jedna osoba poginula, četiri povređene

Jedna osoba je poginula, a četiri su povređene, među kojima i petnaestogodišnja devojčica, nakon što su ruske trupe danas protivtenkovskim projektilima napale selo Krasnopolje u Sumskoj oblasti, saopštilo je Tužilaštvo Sumske oblasti, prenosi Ukrinform.

U saopštenju se navodi da su, prema preliminarnim podacima, ruske snage oko 15 časova bacile tri navođene avionske bombe na civilnu infrastrukturu sela Krasnopolja u Sumskom okrugu.

"Jedna žena je poginula kada je agresor pogodio njenu kuću, a još četiri osobe su povređene, među kojima i petnaestogodišnja devojčica", navodi se u saopštenju.
Tužilaštvo je dodalo da je oštećeno oko 15 stambenih zgrada.

Ruske snage su tokom noći i ujutru sedam puta granatirale pograničnie teritorije i naselja Sumske oblasti, podseća Ukrinform.

17.32 Zelenski je sa Šolcom razgovarao o zajedničkoj proizvodnji oružja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o zajedničkoj proizvodnji naoružanja.

"Među pitanjima o kojima se razgovaralo na sastanku su bila primena bilateralnog bezbednosnog sporazuma i moguće oblasti za proširenje saradnje u odbrambenoj industriji, posebno zajednička proizvodnja naoružanja", navodi se u saopštenju na sajtu predsednika Ukrajine.

Lideri su posebnu pažnju posvetili primeni Formule mira.

Zelenski je zahvalio Šolcu na ličnom učešću na prvom, inauguracionom Samitu mira, kao i za svu sveobuhvatnu pomoć, pre svega vojnu, koju je Ukrajina dobila od početka invazije na Rusku Federaciju u punom obimu. 

"Hvala vam što su ove isporuke konstantne. Ovo je veoma važno. Upravo to je temelj naše uspešne borbe za nezavisnost Ukrajine. Hvala vam na vođstvu u jačanju naše protivvazdušne odbrane, koja spašava živote Ukrajinaca", rekao je predsednik Ukrajine.

Zelenski je informisao Šolca o situaciji na frontu i posledicama ruskih raketnih udara na ključnu infrastrukturu Ukrajine.  

Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

 

On je naveo da je nemačka vlada naredila isporuku dodatnih PVO sistema različitih konfiguracija za jačanje Oružanih snaga, kao i odluku o prebacivanju dodatnih samohodnih topova "Panzerhaubitze 2000" i tenkova Leopard 1A5 Ukrajini, saopšteno je na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Šolc je nakon sastanka sa Zelenskim u Frankfurtu izjavio da je Nemačka bila i ostaje najsnažniji pristalica Ukrajine u Evropi. 

17.25 Holandija prebacuje Ukrajini opremu i rakete za F-16

Holandski ministar odbrane Ruben Brekelmans izjavio je danas da će ta zemlja donirati Ukrajini opremu za održavanje i rakete vazduh-vazduh za višenamenske lovce F-16 u vrednosti od 80 miliona evra.

"Avionima F-16 potrebna je podrška i rezervni delovi za održavanje, inače neće leteti. Holandija će snabdevati Kijev opremom u vrednosti od 80 miliona evra. Pored velikog broja rezervnih delova, ta sredstva uključuju generatore, mala vozila, materijal za održavanje i specijalizovane alate. Zahvaljujući raketama vazduh-vazduh, Ukrajina može da obori neprijateljske avione", naglasio je Brekelmans, prenosi Unian.

On nije naveo nikakve detalje o broju ili vrsti opreme, niti je naveo vremenski okvir isporuke. 

"Zemlja želi da isporuči pomoć što je pre moguće", dodao je Brekelmans.

Očekuje se da će do kraja ove godine Ukrajina dobiti 20 takvih lovaca.

profimedia

 

16.50 Medvedev: Rusija je globalni lider u borbi dronovima

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je danas da su ruske trupe u zoni, kako je rekao, "specijalne vojne operacije" postale eksperti bez premca za borbenu upotrebu bespilotnih letelica.

"Očigledno je da smo dobili ogroman podsticaj u ovoj oblasti. Kada su u pitanju dronovi, Rusija je vrh. To je nepobitna činjenica, jednostavno zbog nedavnih događaja, ove veštine će nam dobro poslužiti", rekao je Medvedev, prenosi TASS.

On je istakao da niko nije mogao da zamisli da će upotreba dronova postati toliko raširena pre rata u Ukrajini.

14.17 Peskov: Rusija i Putinova ličnost su sastavni deo političke borbe u SAD

Rusija i ličnost šefa države Vladimira Putina nažalost su sastavni deo političke borbe u SAD, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Činjenica da su i naša zemlja i naš predsednik verovatno, nažalost, sastavni deo političke borbe Sjedinjenih Država je očigledna", rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje kog kandidata predsednik Rusije preferira na predsedničkim izborima u SAD, prenosi agencija RIA Novosti.

profimedia

 

Na pitanje novinara da li je Putinova podrška Kamali Haris bila ozbiljna ili je reč o šali, Peskov je danas odgovorio da ljudi treba sami to da zaključe, prenosi Rojters.

"Kada mu postave pitanje o međunarodnim temama, on o njima komentariše. Što se tiče njegovog tona, ljudi koje to interesuje treba da pokušaju da to protumače", rekao je Peskov.

13.47 EK uoči zime obezbeđuje dodatnu pomoć Ukrajini od 40 miliona evra

Evropska komisija saopštila je danas da će obezbediti dodatnu humanitarnu pomoći Ukrajini u iznosu od 40 miliona evra kako bi se ta zemlja pripremila za predstojeću zimu.

"Sa nemilosrdnim napadima na energetsku infrastrukturu Ukrajine, Komisija povećava svoje humanitarno finansiranje ugroženih Ukrajinaca sa dodatnih 40 miliona evra uoči približavanja zime", navodi se u saopštenju Komisije.

Kako se objašnjava, 35 miliona evra opredeljeno je za humanitarne projekte u Ukrajini, a pet miliona evra za podršku ukrajinskim izbeglicama i njihovim zajednicama u Moldaviji.

AP/Virginia Mayo

 

U saopštenju se ističe da je primarni fokus ovog finansiranja da se pomogne Ukrajini da se pripremi za hladne zimske mesece. Kako se dodaje, EU, zajedno sa svojim humanitarnim partnerima, ima za cilj da popravi oštećene zgrade, osigura struju i grejanje i obezbedi sklonište onima kojima su najpotrebnija.

11.47 Bajden će odobriti 250 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden odobriće dodatnih 250 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin na početku sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

''To će povećati kapacitete kako bi se ispunile potrebe Ukrajine u razvoju. I mi ćemo ih isporučiti (prema potrebama) rata'', rekao je on.

11.46 Jedna osoba ubijena, 30 ranjenih u ruskom napadu na Pavlograd

U ruskom raketnom napadu na Pavlograd, u ukrajinskoj Dnjepropetrovskoj oblasti, jedna osoba je ubijena, a povređeno je 30 civila, među kojima troje dece.

''Ranjenih u Pavlogradu je 30. Troje su deca. Osmogodišnja devojčica, četvorogodišnji i 11-godišnji dečak'', rekao je guverner Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak na Fejsbuku. 

11.44 Zelenski stigao u Nemačku na sastanak koalicije u formatu Ramštajn

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je stigao u vazduhoplovnu bazu ''Ramštajn'' u Nemačkoj, gde će učestvovati na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

On će održati odvojene sastanke sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, kao i italijanskim preduzetnicima.

Zelenski će se takođe sastati s ministrima odbrane SAD i Nemačke, Lojdom Ostinom i Borisom Pistorijusom, prenosi Ukrinform. ''Koordiniramo pozicije sa svim saveznicima G7“, rekao je on.

Prema rečima zamenice portparola Ministarstva odbrane SAD Sabrine Sing, učesnici sastanka koalicije u formatu Ramštajn danas će se posebno fokusirati na jačanje sposobnosti protivvazdušne odbrane Ukrajine i aktiviranje odbrambenih industrija zemalja učesnica.

07.14 MSP Ukrajine: Apsurdno da agencija UN nastavi sa radom u Rusiji

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je danas da bi bilo "apsurdno" da Međunarodni monetarni fond (MMF) nastavi saradnju sa Rusijom, nakon izveštaja da ova međunarodna organizacija planira da pošalje svoju prvu misiju u tu zemlju nakon  invazije na Ukrajinu.

"Ukrajina je zabrinuta zbog izveštaja da MMF namerava da obnovi saradnju sa Rusijom i pošalje misiju u Moskvu. Bilo bi apsurdno da glavna finansijska institucija Ujedinjenih nacija legitimiše ruski režim koji čini stravične zločine u Ukrajini", navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva na platformi "X".

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je MMF da ostane privržen ciljevima i principima Povelje UN.

"Pozivamo sve ključne zainteresovane strane, države članice i menadžment MMF-a da i dalje izoluju državu agresora dok Rusija nastavlja da ubija civile i uništava međunarodna pravila i principe", navodi se u objavi.

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je da će misija Fonda posetiti Rusiju kako bi razgovarala o ekonomskom razvoju i politici zemlje.

MMF će biti prva velika međunarodna finansijska institucija koja će poslati zvaničnu misiju u Rusiju nakon što je Kremlj započeo svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, preneo je "Reuters".

Profimedia

 

07.07 Zelenski sa Makronom razgovarao o pripremi novog paketa vojne pomoći Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o pripremi novog paketa vojne pomoći Ukrajini.

"Imao sam dug i sadržajan telefonski razgovor sa Emanuelom Makronom. Čestitao sam mu na imenovanju novog premijera Mišela Barnijea. Francuski predsednik je izrazio saučešće u vezi sa ruskim napadima na Lavov, Poltavu i druge gradove i zajednice", navodi se u sinoćnjem saopštenju pres službe ukrajinskog predsednika.

Uoči sastanka kontakt grupe u formatu Ramštajn, Zelenski i Makron razgovarali su o nastavku odbrambene saradnje, pripremi novog paketa vojne pomoći Francuske, kao i o mogućnosti zajedničke proizvodnje nekih vrsta oružja, prenosi Ukrinform.

"Još jednom sam naglasio: očajnički nam je potrebna dozvola naših partnera za udare na aerodrome sa kojih poleću nosači protivvazdušnih raketa, tako da računamo na jedinstvo naših saveznika po ovom pitanju", istakao je Zelenski.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

 

07.00 Pentagon: PVO Ukrajine i odbrambena industrija glavne teme sastanka Ramštajn

Na sastanku učesnika koalicije u formatu Ramštajn pažnja će posebno biti usmerena na jačanje sposobnosti PVO Ukrajine, Koalicije Vazduhoplovstva, kao i na aktiviranje odbrambene industrije zemalja učesnica, saopštila je danas zamenica portparola američkog Ministarstva odbrane Sabrina Sing.

"Ključni aspekti sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (UDCG) biće jačanje PVO sposobnosti Ukrajine, obnavljanje koalicionih sposobnosti UDCG, uključujući koaliciju Vazduhoplovstva, kao i aktiviranje odbrambenih i industrijskih baza zemalja koalicije u cilju pružanja podrške Ukrajini na duži rok", istakla je ona, navodi se u saopštenju Pentagona.

Predstavnica američkog Ministarstva odbrane je naglasila da je Ukrajina važna i za američku i za međunarodnu bezbednost".

Prema njenim rečima, napori članica Kontakt grupe "i dalje će igrati važnu ulogu u borbi Ukrajine za slobodu i suverenitet".

Sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine biće održan sutra u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Tanjug/AP/Charles Dharapak

 

06.55 Ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Zavetno u Donjecku u Ukrajini

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Zavetno u Donjecku u Ukrajini, što je šesto naselje nad kojim je Rusija preuzela kontrolu u toj oblasti od početka meseca, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Zavetno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) kao rezultat aktivnih dejstava jedinica grupe trupa "Centar", prenela je agencija RIA Novosti.

Selo Zavetno na pravcu Pokrovska je naselje devet kilometara jugozapadno od sela Progres.

Zavetno je šesto naselje na teritoriji Donjecka nad kojim je ruska vojska preuzela kontrolu od početka meseca nakon što je zauzela  sela Ptiče, Vjemka, Skučno,  Karlovka i Prečistovka.

Pored toga, ruske trupe porazile su sedam brigada Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Džeržinska, Krasnoarmejska, Ščerbinovke, Grodovke, Žuravke, Mihajlovke, Selidova i Memrika, a odbili su i osam kontranapada aviona.

profimedia

 

06.50 Nauseda: Litvanske i poljske vlasti počele su rad na logističkom centru HIMARS

Litvanski Predsednik Gitanas Nauseda izjavio je da su Litvanija i Poljska već počele razgovore o formiranju zajedničkog regionalnog logističkog centra za municiju HIMARS.

"Institucije obe zemlje su već počele da rade na ovom pitanju i nadam se da zaista možemo da budemo još jedan primer prijateljstva i sinergije između Litvanije i Poljske", rekao je Nauseda novinarima nakon Foruma odbrambene industrije u Poljskoj, prenosi litvanski javni servis LRT.

06.45 Sirski: Upad ukrajinskih snaga u rusku Kursku oblast daje rezultate

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je da upad ukrajinskih snaga u Kursku oblast u Rusiji daje rezultate i da nije bilo napredovanja ruskih snaga u ključnoj oblasti na istočnom ukrajinskom frontu poslednjih šest dana.

Sirski je rekao u intervjuu za CNN da ruske snage tokom šest dana nisu napredovale ni metar u pravcu Pokrovska u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.

"Drugim rečima, naša strategija daje rezultate", naveo je Sirski.

06.40 Broj poginulih u ruskom napadu na Poltavu u Ukrajini povećao se na 55

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu u utorak na vojni institut u gradu Poltava u centralnoj Ukrajini povećao se juče na 55, saopštila je služba za hitne slučajeve nakon što je spasilačka operacija završena.

To je najmrtonosniji ruski napad na Ukrajinu od početka ove godine, a u njemu je ranjeno 328 osoba, objavila je hitna služba na Telegramu, preneo je Rojters.

Načelnik Poltavske oblasti Filip Pronin naveo je da se 27 ranjenih osoba nalazi na intenzivnoj nezi.

06.30 Stoltenberg: Ukrajina je postigla "mnogo" u Kursku, razvoj situacije neizvestan

Ukrajina je postigla "mnogo" u ofanzivi u ruskoj Kurskoj oblasti, ali je teško reći kako će se situacija dalje razvijati, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Samo Ukrajinci mogu da donesu teške odluke koje su potrebne, kao što je odluka o tome gde rasporediti snage i koji tip ratovanja je primeren u ovoj situaciji", rekao je Stoltenberg novinarima u Oslu, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

06.20 Ukrajina dobila novog šefa diplomatije

Ukrajinski parlament odobrio je imenovanje Andrija Sibihe, bivšeg ambasadora u Turskoj, za novog ministra spoljnih poslova, saopštila su dva člana ukrajinskog parlamenta.

Sibiha (49) je na mestu šefa diplomatije zamenio Dmitra Kulebu, čiji je zamenik bio od aprila, prenosi agencija AP, kojoj su ukrajinski poslanici Jaroslav Železnjak i Oleksij Hončarenko potvrdili da je parlament glasao za imenovanje Sibihe. 

06.05 Zaharova: Niko u Kijevu ne može jasno da objasni ostavke ukrajinskih zvaničnika

U Ukrajini ne postoji nijedna osoba koja bi mogla jasno da objasni ostavke ukrajinskih zvaničnika, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je napomenula da sada oni koji su ranije podržavali Kulebu "zbunjeno pokušavaju da shvate šta se dešava".

"Oni ne moraju da čitaju saopštenja za javnost ili poruke zvanične vlade Ukrajine, ali moraju da potraže bar neka curenja u medijima različitih zemalja da bi shvatili o kakvim se manevrima radi", rekla je Zaharova agenciji RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa