Evropa

Španska obalska straža pregazila gumeni čamac sa četiri osobe: Borci za ljudska prava traže istragu (VIDEO)

Komentari

Autor: Guardian

27/08/2024

-

21:21

Španska obalska straža pregazila gumeni čamac sa četiri osobe: Borci za ljudska prava traže istragu (VIDEO)
Španska obalska straža pregazila gumeni čamac sa četiri osobe: Borci za ljudska prava traže istragu (VIDEO) - Copyright Youtube/red./Screnshot

veličina teksta

Aa Aa

Borci za ljudska prava u Maroku i Španiji pozvali su španske vlasti da pokrenu istragu nakon što se pojavio snimak na kojem se vidi španski policijski čamac kako se nakratko penje na mali gumenjak koji vozi ljude prema obali Španije, prenosi Guardian.

Incident se dogodio u nedelju kada se brod sa četiri osobe približio španskoj enklavi Melilja.

Činilo se da video prikazuje veći, moćniji patrolni čamac španske obalske straže (Guardia Civil) kako skreće prema gumenjaku Zodiac, praveći nekoliko manevara pre nego što je preleteo preko vrha čamca, uzrokujući da je najmanje jedna osoba ispala iz malog plovila.

Obraćajući se španskim medijima, iz policije su rekli da niko nije povređen i dodali da su oni na manjem brodu pokušavali da neregularno uđu u Španiju.

Marokansko udruženje za ljudska prava saopštilo je da je policija u Maroku takođe potvrdila da nije bilo smrtnih slučajeva u incidentu.

U postu na društvenim mrežama koji opisuje špansku intervenciju kao "nasilnu i opasnu" navodi se su četiri osobe bezbedne i uhapšene.

Kasnije je navedeno da su četvorica predata marokanskim zvaničnicima.

"Ipak, do danas nije otvorena nikakva istraga na španskoj strani. Španci su potpuno odgovorni i moraju preuzeti odgovornost za otvaranje istrage", navodi se.

"Ono što smo videli u Melilji je sramota i potpuno neprihvatljivo"

U utorak je nevladina organizacija Solidari Vheels sa sedištem u Melilji ponovila poziv Španiji da otvori istragu, u izjavi u kojoj se traži "detaljno objašnjenje" akcije obalske sraže, koja patrolira španskim lukama, putevima i granicama.

Levičarski političari u Španiji takođe su pozvali ministra unutrašnjih poslova Fernanda Grande-Marlaska da se pozabavi incidentom.

"Ono što smo videli u Melilji je sramota i potpuno neprihvatljivo", rekla je Aina Vidal, portparol levičarskog saveza Sumar, novinarima u utorak.

Jon Injaritu, iz levičarske baskijske koalicije EH Bildu, opisao je incident kao "divlje delo" na društvenim mrežama pošto je najavio planove da hitno zatraži od ministra unutrašnjih poslova da se pojavi pred parlamentarnom komisijom kako bi objasnio odgovor Španije na incident.

U razgovoru za novinsku agenciju Evropa pres, izvor iz ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da ne razmišlja o otvaranju bilo kakve interne istrage o incidentu.
 

 

 


 

Komentari (0)

Evropa