Život

"Bili smo okruženi ajkulama. Plašio sam se za život": Srpski brodolomac 10 dana plutao Atlantskim okeanom

Komentari

Autor: Diario libre

19/08/2024

-

21:20

"Bili smo okruženi ajkulama. Plašio sam se za život": Srpski brodolomac 10 dana plutao Atlantskim okeanom
"Bili smo okruženi ajkulama. Plašio sam se za život": Srpski brodolomac 10 dana plutao Atlantskim okeanom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nikola Nikolić (30) državljanin Srbije koji je danima plutao Atlantskim okeanom u blizini Kananarskih ostrva, u svojoj ispovesti opisao je svoje nesvakidašnje iskustvo. On je sa još dvojicom prijatelja u gumenom čamcu plutao 10 dana na otvorenom moru. Kako je ispričao, u poslednjem trenutku, kada su ostali bez hrane i vode, i dok su bili okruženi ajkulama, naišao je kineski brod koji ih je odveo u sigurnu luku u Dominikanskoj republici.

Naime, Nikolić je krajem jula sa dvojicom prijatelja sa Kanarskih ostrva, u Španiji, otišao na pecanje, ali im je, kako je ispričao za španski portal Diario libre, nestalo goriva pa su ostali da plutaju po moru. Kaže da su ih talasi vukli sve dalje i dalje, i da su deset dana mislili da im nema spasa.

Ispričao je da bio gotovo siguran da će ih u nekom trenutku napasti ajkule koje su ih povremeno okruživale. Kaže da su na kraju imali sreću jer je po njega i njegove prijatelje došao kineksi brod koji ih je spasao.

"Talasi su vukli naš mali čamac, a povremeno su nam se približavale i ajkule. Nikada nisam video ajkule tak blizu. Mislili smo da nećemo da preživimo", rekao je Nikolić.

Unsplash

 

Iako je prva informacija bila da su trojica pecaroša provela tri dana na otvorenom moru, Nikolić kaže da su čak 10 dana plutali u gumenom čamcu bez goriva. 

Kako je objasnio, on je svojim prijateljima Davidom Gomezom Peresom i Huanom Manuelom Perez Santanom planirao da tri dana peca na otvorenom moru. Objašnjava i da su hranu imali upavo za toliko dana.

"Preostalih sedam dana smo bili bez hrane, a poslednjeg dana nam je nestala i voda. Da kineski brod nije došao po nas sigurno bismo bili mrtvi. Samo još nekoliko sati da smo ostali tamo, bio bi kraj", rekao je on i opisao da su počeli da dozivaju pomoć kada su u daljini ugledali da im se približava brod.

Čudo koje ih je odveli u Dominikansku republiku

Nikolić kaže da nisu mogli da veruju kada su ugledali brod koji je, kako je opisao, za njih predstavljao "svetlo na kraju tunela". Čim su ga ugledali počeli su da dozivaju pomoć.

Kaže da su ih u jednom trenutku videli sa palube i krenuli ka njima. Brod je bio pod kineskom zatavom Sin An Ning i bio je njihova slamka spasa. Putovao je u Domnikansku republiku, tako da su i trojica spasenih muškaraca otplovili u tu državu. Brod je u luku Haina stigao u ponedeljak, a muškarci su predati dominikanskim vlastima.

Španska ambasada uspela je da prebaci u Španiju dvojicu svojih državljana, međutim Nikolić je ostao u Dominikani u imigracionom centru za strance sa neregulisanim boravišnim papirima.
Nikolić, koji u Španiji boravi poslednja dva meseca i vozi kamion, kaže da se sada oseća kao zatvorenik.

"Nadam se da ću se što pre vratiti u Španiju. Verujem da ću uskoro dobiti pasoš, a najviše od svega želim da vidim svoju porodicu, posebno devojku. Dominikanse vlasti su u kontaktu sa srpskom ambasadom na Kubi i očekujem da će se procedura ubrzati kako bih što pre otišao odavde", rekao je Nikolić.

Komentari (0)

Magazin