Evropa

Podrška Ukrajini, ali ne i većem izdvajanju za odbranu: Šta kažu Evropljani o potencijalnom ishodu rata?

Komentari

Autor: ECFR, Euronews, Guardian

07/07/2024

-

14:00

Podrška Ukrajini, ali ne i većem izdvajanju za odbranu: Šta kažu Evropljani o potencijalnom ishodu rata?
Podrška Ukrajini, ali ne i većem izdvajanju za odbranu: Šta kažu Evropljani o potencijalnom ishodu rata? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje više od dve godine, a njegovo okončanje nije ni na horizontu. Na vidiku nisu ni potencijalni pregovori Kijeva i Moskve, a dok Ukrajina poziva zapadne saveznike da pošalju dodatnu pomoć, mnoge članice Evropske unije danas kao najverovatniji ishod za okončanje sukoba vide pregovore sa Rusijom, nasuprot potpunoj ukrajinskoj vojnoj pobedi.

Ovakve stavove donelo je novo istraživanje Evropskog saveta za spoljne poslove (ECFR), u kojem se navodi da ispitanici u Francuskoj, Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji nisu najvoljniji u tome da njihove zemlje povećaju potrošnju na odbranu. To može predstavljati izazov za kontinent, prenosi Euronews, jer Evropa nastoji da ojača svoju vojsku suočen upravo sa ratom u Ukrajini.

"Malo je verovatno da će evropske vlade dobiti javnu podršku za direktno vojno učešće", navodi se u izveštaju Ivana Krasteva i Marka Leonarda.

Rezultati, zasnovani na anketiranju 19.566 odraslih ljudi u 15 zemalja, takođe pokazuju da su mnogi građani EU skeptični u pogledu širenja bloka na istok, iako je Brisel nedavno i formalno započeo proces pregovora o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom.

Otvaranje formalnih pregovora o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom 25. juna predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel opisao je kao "trenutak ponosa za obe nacije i strateški korak za EU", što predstavlja početak pregovora koji u praksi mogu da potraju godinama.

Kada je reč o potrošnji za odbranu, skepticizam je bio najveći u Italiji, gde je više od 62 odsto ispitanika reklo da vlada ne bi trebalo da se troši ukoliko to znači smanjenje potrošnje za druge prioritete poput zdravstva ili obrazovanja.

Šta kažu Ukrajinci?

Evropski savet za spoljne poslove redovno sprovodi istraživanja o Ukrajini, ali je ovo prvi put da anketira ljude i unutar same Ukrajine.

Kako je pokazalo istraživanje, podrška ukrajinskom cilju ostaje snažna širom Evrope uprkos preokretima na bojnom polju, ali evropski glasači sve više smatraju da je naoružavanje Ukrajine neophodno ne da bi se postigla potpuna pobeda Ukrajine na bojnom polju, već da bi se ojačala ruka Ukrajine u budućim pregovorima sa Rusijom.

Ukupno 34 odsto Ukrajinaca trenutno kaže da veoma veruje ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, dok mu još 31 odsto veruje "prilično" – što znači da su oni koji veruju svom lideru brojniji od onih koji nemaju poverenja (dva na jednog).

Na pitanje o najverovatnijem ishodu rata, 58 odsto Ukrajinaca predviđa ukrajinsku pobedu, 30 odsto je reklo da će se završiti nagodbom, a samo jedan odsto smatra da će Rusija izaći kao pobednik, prenosi Guardian.

Unutar ostalih 14 ispitanih evropskih zemalja, samo u Estoniji je preovladavalo mišljenje (38 odsto) da će Ukrajina odmah dobiti rat. Ipak, većina u Švedskoj i Poljskoj bi želela da Evropa pomogne Ukrajini da se bori dok se sva njena teritorija ne povrati. Većina u Italiji, Grčkoj i Bugarskoj usprotivila se tome do te mere da su smatrali da je loša ideja povećati snabdevanje Ukrajine oružjem. 

Grupi zemalja, uključujući Češku, Francusku, Nemačku, Holandiju, Španiju i Švajcarsku, nedostaje nacionalni konsenzus o ratu i ulozi EU. Ni u jednoj zemlji nije bilo podrške za slanje trupa u Ukrajinu.

Ukupno 69 odsto Ukrajinaca reklo je da je potrebno više oružja da bi se odbranila, a 75 odsto Ukrajinaca smatra ulogu EU pozitivnom i smatra je da je članstvo Ukrajine neophodno za pobedu u ratu.

Upitani da navedu deset zemalja prema pouzdanosti podrške svojoj domovini, Ukrajinci su rangirali Ujedinjeno Kraljevstvo na vrh sa 88 odsto, rekavši da je Britanija bila "veoma ili uglavnom pouzdana", a zatim Litvaniju sa 77 odsto, iako se većina zemalja na listi smatra pouzdanim.

"Naše nove ankete sugerišu da će jedan od ključnih izazova za zapadne lidere biti pomirenje suprotstavljenih stavova između Evropljana i Ukrajinaca o tome kako će se rat završiti. Dok obe grupe priznaju potrebu za kontinuiranim vojnim obezbeđenjem, kako bi se pomoglo Ukrajini da se odbrani od ruske agresije, postoji dubok jaz oko toga šta predstavlja pobedu – i šta je zapravo svrha evropske podrške", rekao je Mark Leonard.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa