Evropa

Mrežama kruži viralni crtać o Zelenskom: Poruka je jasna, a može se pretpostaviti odakle su autori (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/07/2024

-

15:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Internetom kruži animirani film u kojem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prikazan kao zlikovac. Junak crtanog filma skuplja novac za vojnu pomoć za rat u Ukrajini. On takođe ima korporaciju koja se zove "Ukrajina" i od zapadnih sila u nekim epizodama moli za novac kako bi se uložio u naoružanje. 

U jednoj sceni se vidi kako Zelenski salutira glasom Adolfa Hitlera. Takođe u jednoj epizodi radnja se odvija u Parizu. Deda mraz je Volodimir Zelenski obučen u žuto-plavu odeću i on od dece krade poklone u kojima se nalaze vojne igračke. Takođe ta epizoda prikazuje koliko je i francuski narod sve siromašniji zbog vojne pomoći koje šalju Ukrajini. 

Kada govorimo o autoru ovog animiranog filma, nepoznat je, ali je zanimljivo što se širi društvenim režama da je upravo francuski crtać u pitanju, međutim bez ikakve ideje, tačnije bez ikakvog izvora zbog čega je to tako. 

Ovaj crtać se širi i društvenim mrežama, naročito onim netradicionalnim poput Telegrama. Ruski Telegram kanal Readovka redovno kada izađe nova epizoda postavi opis i tu epizodu, a jedan post je pregledan oko 600 hiljada puta, što govori koliko je viralan. 

Novinari BBC-a su se pozabavili time ko je napravio ovaj crtani film i kako kažu, natpisi na francuskom u seriji sadrže dosta pravopisnih grešaka, nazivi pariskih ulica su pobrkani ili potpuno izmišljeni, što svakako budi sumnju da li je francuski autor napravio ovaj crtani filma. 

Takođe su nezavisni analitičari u jednoj epizodi procenili da je pacov koji se pojavljuje u ovom crtanom filmu isti onaj koji se pojavljuje u jednom prethodnom viralnom crtaću koji prikazuje situaciju u zapadnoj Africi, gde su ruski plaćenici predstavljeni kao oslobodioci tih teritorija. Zaključili su i da je upravo pacova koji se koristi u ovim crtanim filmovima napravio ruski autor. 

Kada pričamo o domenu sajta gde se nalaze ti crtani filmovi, on je registrovan preko registratora u SAD, međutim nisu poznate nikakve informacije o administratoru, a prvi mediji koji su postavili, tačnije podelili vest o ovom crtanom filmu su, kako su istražili BBC-evi novinari, upravo ruski mediji. To govori da je možda i ovo ipak ruski crtani film. 

Ovo nije prvi film sa sličnom temom koji je predstavljen kao francuski. Nedavno je jedan film koji je navodno napravljen u nezavisnoj francuskoj produkciji, međutim taj studio ne postoji kada se traži na Guglu, niti može da se nađe bilo kakva detaljnija informacija o tome. Prikazuje Zelensku kao marionetu zapadnih sila koji odlučuju koji će biti naredni sukob u Evropi, ali i u svetu. 

Profesor Kevin Limonije sa francuskog Instituta za geopolitiku objašnjava da nije čudno što je prikazano da je ovaj crtani film napravljen u Francuskoj i kaže da je poslednje Makronove izjave o slanju trupa u Ukrajinu Moskva shvatila kao pretnju. Takođe, nakon izlaska Britanije iz EU, Francuska je ostala jedina nuklearna sila u EU i u tom smislu ima značajnu vojnu moć, tako da ne čudi zbog čega je baš Francuska u ovom smislu upotrebljena.

Kada govorimo o poslednjim Makronovim izjavama, svakako je jedna od njih da se pridruži o pozivu generalnog sekretara NATO-a da se Ukrajini omogući da vojne baze u Rusiji gađa oružjem dugog dometa koje su isporučile zapadne zemlje. Ovo je samo jedna od poslednjih informacija, međutim novi parlamentarni izbori u Francuskoj mogu tu situaciju da promene.
Ovako se naizgled naivni crtaći dele putem društvenih mreža, međutim analitičari kažu da mogu da imaju ozbiljni propagandni značaj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa