Evropa

Orban se u Kijevu sastao sa Zelenskim: Budimpešta želi bilateralni sporazum o saradnji i jačanje veza

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/07/2024

-

12:34

Orban se u Kijevu sastao sa Zelenskim: Budimpešta želi bilateralni sporazum o saradnji i jačanje veza
Orban se u Kijevu sastao sa Zelenskim: Budimpešta želi bilateralni sporazum o saradnji i jačanje veza - Copyright Tanjug/AP/Zoltan Fischer/Hungarian PM's Press Office/MTI

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban stigao je danas u posetu Kijevu gde se sastao sa ukrajinskim presednikom Volodimirom Zelenskim.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas, posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom iznenadne posete Kijevu, da je zamolio Zelenskog da razmotri hitan prekid vatre i dodao da bi hitan prekid vatre doveo do ubrzavanja mirovnih pregovora sa Rusijom.

Orban je dodao da Budimpešta želi da poboljša veze sa Ukrajinom i da potpiše bilateralni sporazum o saradnji, ali i da učestvuje u ekonomskom razvoju Ukrajine, prenosi Rojters.

Mađarski premijer je dodao da je u Ukrajinu stigao skoro odmah nakon početka mađarskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije kako bi bolje razumeo kako da pomogne ukrajinskoj državi.

On je pitanje rata u Ukrajini nazvao "najvažnijim pitanjem za Evropu danas" i izrazio uverenje da će tako ostati i tokom mađarskog predsedavanja. "Svrha moje posete je da shvatim kako možemo da pomognemo Ukrajini u narednih šest meseci", rekao je Orban, prenosi Evropska pravda.

Orban je dodao da takođe želi da iskoristi sastanak da razgovara o položaju mađarske manjine u Ukrajini i razume kako da joj pomogne.

"Znate da veoma želimo da vam humanitarno pomognemo. Mi se zalažemo za mir i želeo bih da razumem - i smatram to svojom misijom - vašu viziju šansi za mir. Optimista sam i hvala vam na pozivu", rekao je Orban.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da današnji razgovori sa Orbanom mogu da budu baza za buduće sporazume između Kijeva i Budimpešte. Ovo je prva Orbanova poseta Ukrajini od početka rata Rusije i Ukrajine, a šef kabineta Zelenskog, Andrij

Jermak objavio je na svom Telegram kanalu da je Ukrajina mnogo učinila da bi došlo do te posete, prenosi agencija Ukrinform.

"Mnogo smo uradili da bi došlo do ove posete. Važni razgovori o budućnosti Evrope, bezbednosti, međunarodnom pravu i mirovnoj formuli", napisao je Jermak.

Ovo je prva Orbanova poseta Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022. i dolazi dan nakon što je počelo šestomesečno predsedavanje Mađarske Evropskom unijom.

"Najvažnija tema razgovora je mogućnost postizanja mira. Viktor Orban i Volodimir Zelenski razgovaraće i o aktuelnim pitanjima mađarsko-ukrajinskih bilateralnih odnosa“, rekao je šef pres službe mađarskog premijera Bertalan Havasi pre sastanka, prenosi Madyar Nemzet. 

Tanjug/AP/Zoltan Fischer/Hungarian PM's Press Office/MTI

 

Ukrajinski mediji skreću pažnju da je mađarski premijer jedini lider EU koji je održao bliske veze sa Moskvom uprkos njenom napadu na Ukrajinu.

Lider sa najdužim stažom na čelu države u EU takođe je kritikovao sankcije Rusiji i protivi se ambicijama Ukrajine za EU, ali nije blokirao pregovore o pridruživanju.

Tanjug/AP/Zoltan Fischer/Hungarian PM's Press Office/MTI

 

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci Orbanove kolone vozila. Ukrajinski mediji javljaju da je primećen i u blizini mađarske ambasade.

Ranije je saopšteno da na dnevnom redu mađarskog predsedavanja EU za narednih šest meseci nema tačke o podršci Ukrajini, prenosi Kyiv post.

Jedan izvor Guardiana iz Budimpešte tvrdi da je poseta usledila nakon opsežnih razgovora o pravima mađarske manjine u pograničnoj oblasti.

Tanjug/AP/Zoltan Fischer/Hungarian PM's Press Office/MTI

 

Portal Strana piše da je predsedavanje Mađarske EU bitan razlog posete.

"I formalni i pravi razlog Orbanove posete Ukrajini je šestomesečno predsedavanje Mađarske u EU“, navodi izvor ovog portala.

Tanjug/AP/Zoltan Fischer/Hungarian PM's Press Office/MTI

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa