Evropa

Vilders posetio Belgiju i poželeo uspeh Flamanskom interesu: Ono što je moguće u Holandiji, moguće je i u Flandriji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/06/2024

-

21:20

Vilders posetio Belgiju i poželeo uspeh Flamanskom interesu: Ono što je moguće u Holandiji, moguće je i u Flandriji
Vilders posetio Belgiju i poželeo uspeh Flamanskom interesu: Ono što je moguće u Holandiji, moguće je i u Flandriji - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Lider holandske desničarske Partije za slobodu (PVV) Gert Vilders boravio je danas u Belgiji kako bi se pridružio poslednjem mitingu pre glasanja flamanske radikalno desničarske partije Flamanski interes (Vlaams Belang)

Flamanski interes je naslednik stranke Vlaams Blok, raspuštene zbog optužbi za rasizam pre dvadeset godina. Uprkos promeni brenda, ostale belgijske stranke zadržale su otklon prema flamanskim nacionalistima u saveznoj ili lokalnoj vladi.

Slično je bilo i sa PVV godinama sve do pre nekoliko nedelja kada su prvi put uspeli da formiraju vladu. 

"Ono što je moguće u Holandiji moguće je i u Flandriji", rekao je Vilders. 

Belgijanci će takođe glasati za nacionalne izbore u nedelju, a očekuje se da će Flamanski interes povećati svoje učešće u saveznom parlamentu i dobiti kartu za ulazak u vladajuću koaliciju.

"Svaki glas se sada računa. Ako sutra postanemo najveća partija u Flandriji, ponovo ćemo učiniti Flandriju našom", ponovio je Tom Van Griken, lider stranke.

Ako holandske izlazne ankete budu potvrđene u nedelju, Vildersov PVV će osvojiti sedam mesta u Evropskom parlamentu, gde je ranije imao jedno. Prema anketama Eurnews-a, očekuje se da će Vlaams Belang osvojiti četiri mandata, dodajući još jedno svom trenutnom broju.

Belgija se trese zbog Flamanskog interesa

Kontroverze i ekstremne pozicije držale su vrata zatvorena za Flamanski interes u njegovim pokušajima da vlada. Sve ostale stranke su odbacile vladavinu sa Van Griekenom nakon glasanja 9. juna — na bilo kom nivou vlade.

Van Grieken je postavio za svoju misiju da probije sanitarni kordon. Za sada, to znači još više pojačati glasački blok krajnje desnice kako bi se osiguralo da njegova stranka kontroliše politički proces u Belgiji. Činjenica da je njen saveznik u Holandiji Gert Vilders uspeo da uradi upravo to je "znak nade", rekao je Van Grieken.

Obraćajući se pristalicama u Dworpu, predsednik stranke je podvukao svoju misiju: "Tek kada naša stranka može da postane najveća partija, tek tada će se Flamanci čuti... i Flandrija će ponovo biti naša".

Ono što stranku Flamanski interes odvaja od drugih krajnje desničarskih partija koje rastu širom Evrope jeste njen krajnji cilj: da se severni region Flandrije odvoji od francuskog govornog područja, levo orijentisanog južnog regiona Valonije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa