Evropa

Belgija se trese zbog Flamanskog interesa: Desničarska partija koja se zalaže za podelu zemlje vodi u svim anketama

Komentari

Autor: Politico

07/06/2024

-

17:32

Belgija se trese zbog Flamanskog interesa: Desničarska partija koja se zalaže za podelu zemlje vodi u svim anketama
Belgija se trese zbog Flamanskog interesa: Desničarska partija koja se zalaže za podelu zemlje vodi u svim anketama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Belgijsku politiku ometaju "rodne gluposti, klimatsko ludilo i — 'o ne' — smak sveta!" viknuo je Tom Van Grieken, lider krajnje desničarske stranke Flamanski interes (Vlaams Belang) u predizbornom govoru u pabu u gradu južno od Brisela, prenosi u tekstu Politico.

"Ono što sve više i više Flamanaca brine nije kraj sveta, već kraj meseca!", rekao je on u malom delu Flandrije koja je stisnuta između glavnog grada i francusko-flamanske jezičke granice sa Valonijom. 

Van Griken je bio na antimigracionom, antiekološkom i putu protiv buđenja rata koji bi trebalo da se završi ubedljivom pobedom na nacionalnim, regionalnim i evropskim izborima u nedelju. 

Uspon njegove stranke baca senku na budućnost male zemlje Beneluksa, gde je vlast podeljena između savezne vlade, tri jezičke zajednice (flamanske, frankofone i nemačke) i tri regiona (Flandrija, Valonija i Brisel). Flandrija je bogatiji region, koji kroz federalne mehanizme kao što je socijalno osiguranje, više doprinosi nacionalnom budžetu od ostalih.

Vizantijska državna struktura Belgije i politička podela između frankofonih i flamanskih zajednica otežali su vladavinu. Njena sadašnja savezna vlada uključuje sedam partija. Ona već drži svetski rekord za najduži period bez vlade, jer je za postizanje koalicionog sporazuma bio potreban 541 dan u periodu 2010-2011. godine.

Ono što stranku Flamanski interes odvaja od drugih krajnje desničarskih partija koje rastu širom Evrope jeste njen krajnji cilj: da se severni region Flandrije odvoji od francuskog govornog područja, levo orijentisanog južnog regiona Valonije.

Kakva su predviđanja?

Pristalice Flamanskog interesa su se pojavile da vide Van Griekena u Dworpu. Njihov entuzijazam je nagovestio ono što mnogi očekuju da će se desiti u nedelju: predviđa se da će Flamanski interes postati najveća belgijska stranka sa oko 26 odsto flamanskih glasova.

profimedia

 

Pored suprotstavljanja imigraciji, njena kampanja je uključila nezadovoljstvo zbog bezbednosnih pitanja i rastućih troškova. Za Flamanski interes, ova krajnje desničarska, ultrakonzervativna platforma povezana je sa separatističkom agendom, jer gleda da podeli Belgiju na pola.

"Flamanski novac pre svega treba da ide flamanskim porodicama!" rekao je Van Grieken, a publika je to oduševljeno pozdravila. 

Kao članica-osnivač Evropske unije, Belgija je domaćin sedišta glavnih institucija EU, kao i sedišta Severnoatlantskog saveza (NATO). 

Ta uloga međunarodnog političkog čvorišta je u pitanju ako se ostvare snovi Flamanskog interesa da se otcepi. Podela zemlje bi takođe izazvala šokove širom Evrope, gde su regioni od Škotske do Katalonije pokušavali da se otcepe u protekloj deceniji, ali su pokušaji zadesili pravne, proceduralne i političke ćorsokake.

Kako (ne)prepoloviti državu

Za svoju partijsku platformu, Flamanski interes je uzeo stranicu iz knjige o odvajanju Čehoslovačke na Češku i Slovačku 1992. godine. 

Ona želi "uredno odvajanje" Belgije, rekao je za Politico Tom Vandendriessche, član Evropskog parlamenta i glavni ideolog stranke. 

Polazna tačka bi bila "deklaracija suvereniteta" u regionalnom flamanskom parlamentu. To bi primoralo regionalnu vladu Valonije da počne pregovore o razdvajanju, rekao je Vandendriessche, izlažući kako će sve, od vojne imovine do državnog duga zemlje, biti podeljeno.

Flamanski interes želi da valonskim kolegama da pet godina da postignu dogovor. Ako ne bude dogovora, Flandrija bi jednostrano proglasila nezavisnost.

Vrlo mali broj političara i analitičara izvan Flamanskog interesa veruje u plan.

"To je naučna fantastika", rekao je Carl Devos, istaknuti politički analitičar i profesor na Ghent Univerzitetu. 

"Sa državnim dugom, sa socijalnim osiguranjem, sa Briselom... Ideja da to možete da uradite u roku od pet godina je, naravno, potpuna glupost", rekao je on.

Van Grikenov najočigledniji partner u realizaciji secesije je Nova flamanska alijansa (N-VA), jedina druga flamanska partija koja se zalaže za nezavisnost. Ankete pokazuju da bi N-VA i Flamanski interes zajedno mogli da osvoje blizu 50 odsto flamanskih glasova. Ali lider N-VA, Bart De Wever, osudio je planove Flamanskog interesa, upozoravajući da će to izazvati "katalonski scenario" haosa i previranja. 

Jednostrano proglašenje nezavisnosti značilo bi da će Flandrija prekinuti svoje veze sa Briselom — nacionalnim pa čak i glavnim gradom regiona — i napustiti EU, rekao je De Wever Van Griekenu nedavno u TV emisiji. "To je ludo. Niko u to ne veruje", rekao je on.

N-VA umesto toga postavlja srednjoročnu transformaciju zemlje u "konfederalnu" državu sa minimalnim ovlašćenjima na nacionalnom nivou.

Vandendriessche iz Flamanskog interesa odbacio je upozorenja da bi otcepljenje dovelo do haosa.

"Katalonija je manjina na periferiji Evrope. Mi smo većina u srcu Evrope", rekao je on.

Belgijski Bardela

Uprkos tome što vodi u anketama, Flamanski interes je skoro u potpunosti blokiran da dođe na vlast.

Sve druge velike političke partije u Belgiji imaju dugogodišnju tradiciju zvanu sanitarni kordon koji partiji sprečava dolazak na vlast zbog njenih ekstremnih pozicija. 

Tu dolazi Van Grieken.

Slično kao i lider francuskog nacionalnog skupa Žordan Bardela, Van Grieken – koji je imao samo 28 godina kada je postao predsednik stranke – čini stranku uglađenijom, energičnijom i mlađom.

Njegova kosa je uvek uredno začešljana, a sa dečačkim osmehom na licu, Van Grieken prenosi često radikalne poruke svoje stranke nestašnim sjajem u očima. Birači ga smatraju simpatičnim, rekao je, čak i kada su izrazili odbojnost prema njegovoj stranci.

"Ono što vidim kao sopstvenu zaslugu, ako to možete skromno opisati, jeste to što sam probio društveni kordon", rekao je on za Politico.

Dok je prolazio kroz garažnu rasprodaju na parkingu supermarketa  Colruyt — njegove prve kampanje tog dana — tri mlade žene su ga zaustavile da naprave selfi. Stariji muškarac ga je povukao u stranu na brzi razgovar: "Definitivno glasam za tebe", rekao je čovek.

Van Griekenova kampanja, sa glavnim sloganom "Flandrija ponovo naša", pogodila je mlade glasače, posebno muškarce. Partija nadmašuje sve druge belgijske stranke na društvenim medijima, često sa konzervativnim porukama o temama kao što su migracije i upozorenja "probuđene" levice.

Polako, ali sigurno, Van Griekenovo vođstvo znači da tabu glasanje za krajnje desničarsku stranku nestaje.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Flamanski interes je "desnica, ali ne previše", rekao je jedan pristalica na drugoj stanici kampanje, u severnom selu Berendrecht, gde su se meštani okupili da gledaju biciklističku trku. 

Rušenje barijere moći

Što se tiče pitanja kulture, Flamanski interes se teško sukobljava sa pretežno liberalnim normama Belgije. U velikoj meri se oslanja na konzervativna pitanja kao što su abortus i usvajanje dece u istopolnim zajednicama. 

Poslednjih nedelja, njeni radikalni stavovi o LGBTQ+ pitanjima su je još više izolovali od drugih stranaka. "Pravi ekstremisti su ljudi koji poriču da postoje samo muškarci i žene", rekao je nedavno Van Greiken, odgovarajući na pogrdnu izjavu poslanika Flamanskog interesa o Petri De Sutter, potpredsednici belgijske vlade i trans ženi. Partijski militanti su vodili onlajn kampanju u kojoj se De Satter napadala mimovima koji ismevaju njen rodni identitet, izvestili su lokalni mediji. 

Stranka se suočava sa dugogodišnjim pitanjima o svojim vezama sa stranim autoritarnim režimima — na koja Van Grieken nije uspeo da odgovori na adekvatan način. 

Prema istrazi lokalnih medija, Filip Dewinter, nekada politički teškaš stranke, proteklih meseci se suočio sa optužbama da je blisko sarađivao sa kineskim špijunom. Stranka je prošlog decembra izbacila svog bivšeg senatora Franka Creymana zbog optužbi da ga je regrutovala kineska tajna služba.

"Odnosi stranke sa Rusijom takođe su izazivali zabrinutost u prošlosti. 2014. tri člana regionalnog parlamenta otputovala su na Krim da 'posmatraju' lažni referendum o njegovom statusu. Nedavno je njen član Evropskog parlamenta Vandendriessche prikazan u video snimcima sa onlajn kanala Glas Evrope koji su češke i belgijske obaveštajne službe smatrale proruskim propagandnim oruđem koje se meša u evropska pitanja", piše Politico u tekstu.

Kontroverze i ekstremne pozicije držale su vrata zatvorena za Flamanski interes u njegovim pokušajima da vlada. Sve ostale stranke su odbacile vladavinu sa Van Griekenom nakon glasanja 9. juna — na bilo kom nivou vlade.

profimedia

 

Van Grieken je postavio za svoju misiju da probije sanitarni kordon. Za sada, to znači još više pojačati glasački blok krajnje desnice kako bi se osiguralo da njegova stranka kontroliše politički proces u Belgiji. Činjenica da je njen saveznik u Holandiji Geert Wilders uspeo da uradi upravo to je "znak nade", rekao je Van Grieken.

Obraćajući se pristalicama u Dworpu, predsednik stranke je podvukao svoju misiju: "Tek kada naša stranka može da postane najveća partija, tek tada će se Flamanci čuti... i Flandrija će ponovo biti naša".

"Flandrija", viknuo je Van Grieken. 

“Naša!” urlala je gomila.

Komentari (0)

Evropa