Evropa

Zatvorena birališta u Holandiji: Vildersova Partija slobode sa jednog skočila na sedam poslanika, kažu ankete

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2024

-

22:18

Zatvorena birališta u Holandiji: Vildersova Partija slobode sa jednog skočila na sedam poslanika, kažu ankete
Zatvorena birališta u Holandiji: Vildersova Partija slobode sa jednog skočila na sedam poslanika, kažu ankete - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Krajnje desničarska partija Gerta Vildersa i levičarska koalicija su skoro izjednačene na izborima za Evropski parlament, koji su danas održani u Holandiji, pokazuju izlazne ankete.

Kako prenose holanski mediji, pozivajući se na izlazne ankete objavljene nakon zatvaranja birališta u Holandiji, levičarska koalicija Zelene levice i Partije rada na putu je da osvoji osam mesta u Evropskom parlamentu.

Vildersova partija je ostvarila veliki rast u odnosu na prošle izbore za EP kada su osvojili jedno poslaničko mesto a sada sedam.

Ankete ukazuju da će Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD), koju predvodi bivši premijer Mark Rute, osvojiti četiri mesta, dok će Demohrišćani i Demokrate 66 proći bolje nego što je bilo očekivano sa tri osvojena mesta, prenose Holandske vesti. 

 

 

Pokret poljoprivrednika i građana (BBB) će, prema anketi, imati dva mesta, dok će četiri partije imati po jedno mesto. 

Izlazna anketa, zasnovana na reprezentativnom uzorku sa biračkih mesta, ima marginalnu grešku od jednog mesta, što znači da je daleko od toga da su ovi rezultati izvesni imajući u vidu broj partija za koje se predviđa da će osvojiti jedno mesto ili da možda neće osvojiti nijedan mandat.

Birališta su u Holandiji otvorena jutros u 7.30 časova, a zatvorena u 21 čas. Holanđani su prvi danas glasali na izborima, sutra i prekosutra glasanje će biti održano u još nekoliko zemalja, a najveći broj država članica EU glasace u nedelju, 9. juna.

Nakon zatvaranja birališta u svih 27 zemalja članica EU biće poznati i rezultati glasanja.

Izbori za EP izazivaju veliku pažnju javnosti pre svega jer se očekuje da će u novom sazivu EP doći do zaokreta udesno imajući u vidu da su desničarske i krajnje desničarske partije ostvarile značajne uspehe proteklih godina širom EU, uključujuci u Holandiji, gde je prošle godine pobedila Partija slobode.

Broj poslanika u EP proporcionalan je broju stanovnika, pa su tako građani Holandije danas birali 31 poslanika u EP.

Najviše poslanika u EP imaće Nemačka - 96, a najmanje Kipar, Luksemburg I Malta, odnosno po šest poslanika.

EP je jedina institucija EU koju građani direktno biraju, ali izlaskom na izbore građani indirektno biraju i sastav Evropske komisije, budući da EP, na predlog država članica EU, bira predsednika EK i 27 komesara.
 

Komentari (0)

Evropa