Evropa

Postignut dogovor nakon šest meseci: Holandske desničarske partije postigle sporazum o formiranju vlade

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2024

-

11:33

Postignut dogovor nakon šest meseci: Holandske desničarske partije postigle sporazum o formiranju vlade
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandske desničarske partije postigle su sporazum o formiranju vlade šest meseci nakon opštih izbora u zemlji, ali taj dogovor još uvek treba da potvrde parlamentarne frakcije ovih stranaka, saopštio je lider Partije slobode (PVV) Gert Vilders.

Narednu holandsku vladu činiće Vildersova krajnje desničarska PVV, koja je osvojila najviše glasova na izborima, Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) odlazećeg premijera Marka Rutea, Novi društveni ugovor (NSC) Pitera Omcigta i populistički Pokret građana poljoprivrednika (BBB), objavio je Vilders.

''Imamo sporazum o vladi, tako da su to veoma dobre vesti“, rekao je on novinarima.

Taj sporazum ne uključuje odluku o narednom premijeru, a Vilders je poručio da će razgovori o odgovarajućem kandidatu biti "pokrenuti kasnije", prenosi Politiko.

Četiri stranke zatražile su od lidera pregovora o formiranju vlade Ričarda van Zvola da pomogne u formiranju njihovog kabineta, što je on prihvatio. U skladu s novom ulogom Van Zvola, očekivalo bi se da postane naredni premijer, ali je novinarima saopštio da je ''kategorički'' odbio tu poziciju, javlja NL tajms.

Najava sporazuma između četvorice stranačkih lidera stigla je kasnije nego što se očekivalo u sredu, a Politiko navodi da to ukazuje da još uvek postoje nerešena pitanja. Dogovor još uvek treba da potvrde parlamentarne frakcije sve četiri stranke. S izuzetkom Vildersa, stranački lideri odlučili su da ostanu u parlamentu umesto da zauzmu ministarske pozicije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa