Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski dronovi napali oblast Rivne, bez struje nekoliko naselja; Borelj za deblokadu vojne pomoć Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/05/2024

-

08:47

RAT U UKRAJINI Ruski dronovi napali oblast Rivne, bez struje nekoliko naselja; Borelj za deblokadu vojne pomoć Ukrajini
RAT U UKRAJINI Ruski dronovi napali oblast Rivne, bez struje nekoliko naselja; Borelj za deblokadu vojne pomoć Ukrajini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 825 dana. Ukrajina i Belgija su u utorak postigle bilateralni bezbednosni sporazum vredan 977 miliona evra koji uključuje isporuku 30 borbenih aviona F-16, potpisan tokom sastanka u Briselu između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i belgijskog premijera Aleksandra De Kroa. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvrdi da su vojni ciljevi unutar teritorije Rusije legitimne mete za Ukrajinu. S druge strane, Vladimir Putin upozorio je Zapad da ne dozvoli Kijevu korišćenje njihovih raketa na teritorije Rusije, navodeći moguće teške posledice. U ruskom granatiranju Torecka vazdušnim bombama, dve osobe su poginule, još tri su povređene i nalaze se u bolnici, saopštilo je Tužilaštvo Donjecke oblasti, prenosi Ukrinform. 

Ključni događaji:

  • MMF predviđa da će Evropa napustiti ruske energetske resurse do 2030. godine

  • Putin: Teške posledice za Zapad ako dozvoli Ukrajini udari na teritoriju Rusije
  • Ukrajina zaključila bezbednosni sporazum sa Portugalom
  • Makron: Izjava Sirskog o francuskim instruktorima u vojsci Ukrajine nekoordinisana
  • Zelenski: U formuli mira postoje tri tačke koje podržavaju skoro sve zemlje

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

18.44 U Harkovu identifikovana tela svih 19 žrtava napada na "Epicentar", potraga završena

Policija je identifikovala svih 19 tela ubijenih u subotu, u ruskom napadu na hipermarket "Epicentar" u Harkovu, a potraga je završena, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

"Radovi u okviru pretrage u građevinskom hipermarketu Harkova su završeni. Policija je identifikovala svih 19 tela ubijenih u vazdušnim udarima koje je izvela ruska vojska u subotu, 25. maja", naveo je Klimenko na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, "nije bilo lako", tela premunilih su danonoćno tražena među pepelom uz pomoć specijalne opreme, a zatim su promptno identifikovana uz pomoć DNK analize.

On je istakao da je "12 muškaraca i sedam žena ubijeno kao rezultat napada na običan hipermarket u Harkovu".

"Među žrtvama su 17-godišnji mladić i 12-godišnja devojčica. Još 54 osobe su povređene", dodao je Klimenko.

18.25 Blinken obećao Moldaviji pomoć od 135 miliona dolara u borbi protiv ruskog uticaja

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je obećao 135 miliona dolara pomoći Moldaviji za energetsku bezbednost i za suzbijanje navodnih ruskih dezinformacija na putu ka EU.

On je rekao da će 85 miliona dolara otići na jačanje energetske infrastrukture, a da je 50 miliona usmereno na remont energetske i poljoprivredne industrije i odvraćanje od dezinformacija.

''To će ojačati sposobnost Moldavaca da se odupru ruskom mešanju, da održe slobodne i poštene izbore, da nastave putem ka Evropskoj uniji i zapadnim integracijama, da stvore više ekonomskih prilika“, rekao je Blinken.

Više o ovome čitajte u odvojenoj vesti.

Tanjug AP/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

 

16.00 Lisak: U ruskim napadima na Nikopolj poginule dve, ranjena jedna osoba

Dva civila poginula su danas u ruskim napadima na grad Nikopolj na jugu Ukrajine, izjavio je regionalni guverner Sergej Lisak.

Lisak je rekao da je ruski dron pogodio vozilo hitne pomoći i da je tom prilikom nastradao 54-godišnji vozač i teško ranjena njegova supruga, preneo je Rojters. Još jedan civil, 52-godišnji muškarac, preminuo je u bolnici nakon što je ranjen u artiljerijskom granatiranju ranije tokom dana, rekao je on.

14.36 Sijarto: Mađarska je šokirana izjavama o upotrebi nuklearnog oružja i slanja vojske u Ukrajinu

Mađarska je šokirana izjavama o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, mogućoj upotrebi nuklearnog oružja ili čak uvođenju obavezne vojne obaveze u Evropi, izjavio je danas u Minsku mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

Na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao sa svojim beloruskim kolegom Sergejem Alejnikom, Sijarto je rekao da se obe zemlje svakodnevno suočavaju sa "dramatičnim posledicama" rata u Ukrajini, navodi se u saopštenju mađarskog Ministarstva spoljnih poslova, preneo je MTI.

"Mi Mađari smo već platili ogromnu cenu, bez obzira na to što to uopšte nije naš rat... Cilj Mađarske je jasan: želimo da ostanemo podalje od tog rata u susednoj Ukrajini", rekao je Sijarto.

On je istakao da nema vojnog rešenja za rat, dodajući da "na bojnom polju postoje samo smrt i razaranja".

Ali "sve dok smo u vladi u Mađarskoj, nećemo dozvoliti da nijedan Mađar bude odveden na ukrajinsko-ruski front... čvrsto protestujemo protiv uvođenja obavezne vojne obaveze u Evropi", rekao je on.

"Put ka miru počinje prekidom vatre sa mirovnim pregovorima koji slede", rekao je on i zamolio Belorusiju da "učini sve da osigura da se rat, patnja i besmislena ubistva završe u Ukrajini i da svi ponovo možemo da živimo u miru u regionu".

13.31 MMF predviđa da će Evropa napustiti ruske energetske resurse do 2030. godine

Osnovni scenario Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pretpostavlja da će evropske zemlje postepeno sasvim napustiti ruska fosilna goriva do 2030. godine. Udeo Ruske Federacije u uvozu gasa u Evropsku uniju smanjen je sa 41 odsto u 2021. na 15 odsto u prvih 10 meseci 2023. godine, navodi MMF na svom sajtu pozivajući se na izveštaje Evrostata.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

Napominje se da je Nemačka preorijentisala uvoz prirodnog gasa na Norvešku, čiji je udeo povećan sa 19 na 60 odsto i na zemlje poput Belgije i Holandije. Očekuje se da će Evropa uvoziti više fosilnih goriva iz SAD, kao i da će povećati sopstvenu proizvodnju energenata.

08.37 Ruski dronovi napali oblast Rivne, prijavljen nestanak struje

Ruski dronovi napali su u toku noći Rivensku oblast na zapadu Ukrajine, nakon čega je nestalo struje u nekoliko naselja, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Aleksandar Koval.

"Kao posledica pada ostataka na jedan od elektroenergetskih objekata, aktiviran je sistem zaštite, što je dovelo do nestanka struje u pojedinim naseljenim mestima“, napisao je Koval.

Predhodno je Ukrajina saopštila da je oboreno 13 od 14 "šahed" dronova u oblastima Nikolajev, Kirovograd i Rivne. Prema ruskoj verziji događaja došlo je do snažne detonacije pogođenog skladišta municije i oblasti Rivne, u gradu Sarni. To je za RIA Novosti saopštio koordinator tzv. "Nikolajevskog podzemlja" Sergej Lebedev, pozivajući se na izveštaje saboraca iza ukrajinski linija.

"Meštani su noću primetili dve ozbiljne eksplozije na zapadnoj strani grada, gde se nalazi 430. arsenal vojne jedinice A-0153" rekao je ruskoj agenciji Lebedev, dodavši da je Sarni logističko čvorište.

07.35 Borelj pozvao vlade EU da deblokiraju vojnu pomoć Ukrajini

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj ponovo je pozvao vlade zemalja članica da deblokiraju finansijska sredstva namenjena vojnoj pomoći Ukrajini, koja se ne mogu koristiti u nedostatku konsenzusa među državama članicama.

"Trenutno imamo sedam zakona koje treba doneti da bismo mobilisali 6,6 milijardi evra. To nije bilo moguće uraditi već duže vreme, jer ne postoji neophodan konsenzus. Potrebna nam je jednoglasnost, koje mesecima nema. O tome sam govorio u ponedeljak na Savetu ministara spoljnih poslova, a danas smo to ponovili. Još 6,6 milijardi evra čeka da se primeni, a svi instrumenti neophodni za to još čekaju da budu odobreni", rekao je Borelj na konferenciji za novinare u utorak nakon sastanka Saveta ministara EU na nivou ministara odbrane, prenosi Ukrinform. 

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

07.00 Zelenski: U formuli mira postoje tri tačke koje podržavaju skoro sve zemlje

Ukrajina je definisala tri glavne tačke u Formuli mira, koje podržavaju čak i one zemlje koje balansiraju i ne podržavaju u potpunosti Ukrajinu tokom rata, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na zajedničkom brifingu sa premijerom Portugala Luizom Montenegrom.

Tanjug/AP

 

"Ove tačke su zasnovane upravo na povelji UN. Uzeli smo tri tačke - nuklearnu bezbednost, bezbednost hrane i humanitarni pravac, tu, inače, nije samo razmena, već i povratak ukrajinske dece koju je Rusija pokrala i nasilno odvela u Rusiju. To jest, ove tri tačke su veoma važne. Možda ćemo razgovarati i o nuklearnoj bezbednosti i napadima na energetsku industriju Ukrajine", rekao je Zelenski, prenosi "Ukrinform". 

06.35 Makron: Izjava Sirskog o francuskim instruktorima u vojsci Ukrajine nekoordinisana

Saopštenje vrhovnog komandanta ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog da je potpisao dokumente kojima dozvoljava francuskim vojnim instruktorima da uskoro posete ukrajinske centre za obuku je bilo ''za žaljenje i nekoordinisano'', poručio je danas predsednik Franucske Emanuel Makron.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Makron je tokom posete Nemačkoj novinarima rekao da je Ukrajina ispravila pogrešno saopštenje i da se on neće više oglašavati po ovom pitanju, prenosi "Reuters".

Sirski je u ponedeljak, tokom virtuelnog sastanka sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom, rekao da Pariz namerava da pošalje instruktore u Ukrajinu za obuku vojske.

06.29 Ukrajina zaključila bezbednosni sporazum sa Portugalom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Portugala Luiz Montenegro potpisali su danas u Lisabonu bilateralni Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti.

Portugal će ove godine obezbediti najmanje 126 miliona evra vojne podrške.

Takođe, potvrđuje učešće u međunarodnoj koaliciji F-16, kao i u programu nabavke municije velikog kalibra, naporima u deminiranju i jačanju pomorske bezbednosti.

Odvojeni delovi sporazuma posvećeni su bilateralnoj saradnji u odbrambenoj industriji, obaveštajnoj delatnosti, borbi protiv organizovanog kriminala i propagandi, kao i suprotstavljanju hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim rizicima.

Ukrajina i Portugal će koordinirati i ojačati zajedničke napore da podrže Ukrajinu na njenom putu ka budućem članstvu u NATO-u. 

Antonio Cotrim, Pool Photo via AP

 

06.13 Putin: Teške posledice za Zapad ako dozvoli Ukrajini udari na teritoriju Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je zapadne zemlje da će snositi "teške posledice" ako daju odobrenje Ukrajini da koristi zapadno oružje u udarima na teritoriju Rusije.

"Predstavnici zemalja NATO-a, posebno u Evropi, posebno u malim zemljama, generalno bi trebalo da budu svesni sa čime se igraju. Moraju da se sete svojih malih teritorija sa veoma gustom naseljenošću... Ovo je ozbiljna stvar, naravno, veoma pažljivo posmatramo", rekao je Putin tokom posete Uzbekistanu, prenosi TASS.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Prema njegovim rečima, u slučaju upotrebe dalekometnog naoružanja od strane Oružanih snaga Ukrajine, Moskva će ponovo morati da donese odluku o sanitarnoj zoni.

06.05 Ukrajina i Belgija potpisale bezbednosni pakt vredan 977 miliona evra

Ukrajina i Belgija su postigle bilateralni bezbednosni sporazum koji uključuje isporuku 30 borbenih aviona F-16, potpisan tokom sastanka u Briselu između predsednika Volodimira Zelenskog i premijera Aleksandra De Krua.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa