Evropa

Koji je cilj mirovnog samita u Švajcarskoj bez učešća Rusije: Zelenski će na sto izneti "temu o kojoj se ne pregovara"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2024

-

13:00

Koji je cilj mirovnog samita u Švajcarskoj bez učešća Rusije: Zelenski će na sto izneti "temu o kojoj se ne pregovara"
Koji je cilj mirovnog samita u Švajcarskoj bez učešća Rusije: Zelenski će na sto izneti "temu o kojoj se ne pregovara" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prethodnih dana ponovo smo slušali o mogućnosti pregovora o miru između Rusije i Ukrajina, i to od obe strane u konfliktu, ali sa potpuno udaljenim pozicijama. Sve to dešava se u trenutku dok su Rusi pokrenuli ofanzivu na Harkov, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pošao u inostrane posete tražeći novu pomoć za svoju zemlju i apelujući na svetske lidere da uzmu učešće na predstojećoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj.

Voldimir Zelenski je pozvao zapadne lidere da izvrše pritisak da bi Rusija pristala na mir i da u tu svrhu koriste "sve načine koji su neophodni". Tokom svoje posete Španiji, Zelenski je rekao da je potebno stvarno pritisnuti Rusiju koja želi da "uništi Ukrajinu i krene dalje", preneo je BBC.

Inače, Zelenski je često govorio da neće pregovarati direktno s Rusijom dok ruska vojska ne napusti ukrajinsku teritoriju, uključujući i Krim. Međutim, najnovije poruke Zelenskog dolaze u trenutku kada ruske snage napreduju na frontu, a Kijev i dalje trpi zbog nedostatka oružja.  

Zelenski je naveo da Rusija svaki mesec baci oko 3.200 vođenih vazdušnih bombi na teritoriju Ukrajine i upitao je: "Kako da se borite protiv toga?".  

Ipak, Zelenski je odbacio ideju da se Rusija pozove na planirani mirovni samit u Švajcarskoj koji će se održati sledećeg meseca. Očekuje se da bi na tom skupu mogli da se okupe predstavnici više od 90 zemalja.

Tanjug/AP/Paul White

 

Oni će pokušati da odrede kurs za pravedan i trajni mir u Ukrajini, zasnovan na 10 zahteva Kijeva. Među tim zahtevima su povratak svih teritorija koje su zauzete, isplata ratne odštete i formiranje specijalnog tribunala koji bi se bavio ruskim ratnim zločinima. Očekivano, ruska strana je sve te uslove odlučno odbacila.  

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je poručio da je predsednik Rusije Vladimir Putin spreman na razgovore, ali samo da bi postigao ciljeve koji se sada postižu "specijalnom vojnom operacijom", kako Rusija naziva invaziju na Ukrajinu.  

Šta Zelenski želi da postigne na samitu u Švajcarskoj?

Iako se pominje mirovni samit, čini se da se situacija na frontu zakuvava, pa je Zelenski u Madridu pozvao zapadne lidere da ukinu zabranu korišćenja oružja koje su donirali Ukrajini za napad na međunarodno priznatu rusku teritoriju. Većina zapadnih zemalja, uključujući SAD kao najvećeg donatora, insistira na tome da Kijev ograniči svoje napade na okupiranu ukrajinsku teritoriju.  

"Moramo da radimo zajedno, i da izvršimo pritisak ne samo na Rusiju, već i na naše partnere da nam daju priliku da se branimo od Rusije", poručio je ukrajinski lider.  

Kako piše BBC, jedan od uslova za dobijanje pomoći vredne milijarde funti od zapadnih saveznika koji se postavlja pred Kijev jeste da iznese sopstvenu viziju o načinu kako bi rat sa Rusijom trebalo da se završi. Upravo zbog toga je Zelenski još ranije objavio mirovnu formulu u 10 tačaka. Britanski javni servis primećuje da je to ono na šta se Zelenski uvek pozivao, ali da se sada ton promenio.  

AP Photo/Andriy Andriyenko

 

Samit u Švajcarskoj je obeležen hitnošću, a ukrajinski predsednik želi da se pruži vetar u krila njegovim uslovima u međunarodnoj zajednici. Za sada je Ukrajina pozivala na potpuno povlačenje Rusije sa svoje teritorije, dok je Zapad pokušavao da je podrži u tom nastojanju.  

Skup u Švajcarskoj mogao bi da bude jedina šansa Zelenskog da to pitanje predstavni saveznicima kao nešto o čemu se ne pregovara. Što više zemalja se pojavi na samitu, to bi mogao da bude veći politički pritisak na Kremlj. Ili je to barem nada, piše BBC. 

"Putin još ne mora da pravi kompromise"

S druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin je poručio da bi bilo koja vrsta mirovnog sporazuma morala da "odrazi stanje na ratištu". A ta realnost znači da njegove trupe nastavljaju sa ofanzivom u ukrajinskom severoistočnom regionu Harkova. Kao rezultat toga, Rusija je zauzela još nekoliko sela. 

Kao što je to bio slučaju prethodnih 18 meseci, ruske snage ne samo da zauzimaju novu teritoriju, već i zadržavaju onu koju su zauzele. To znači da Vladimir Putin još ne mora da pravi kompromise.  

profimedia

 

Ali Kijev tvrdi da svaki kompromis ili siva zona idu na ruku Moskvi. Kao potporu za tu tvrdnju koristi navode o ranijim propalim prekidima vatre tokom decenijskog sukoba, ali i tvrde da će Putin želeti na kraju da zauzme celu Ukrajinu, dok oči sveta budu uperene negde drugo.

Šta se može očekivati na samitu u Švajcarskoj?

Švajcarska je u januaru pristala da bude domaćin mirovnog samita na zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Ranije je objavljeno da će se skup održati 15. i 16. juna u hotelu sa pet zvezdica Burgenstok, koji se nalazi nad Lucernskim jezerom u centralnoj Švajcarskoj.

Posle inicijalne faze "opipavanja terena" koja je uključivala lobiranje i konsultacije sa različitim državama, švajcarska vlada je u saopštenju navela da su sada stvoreni uslovi i da može da se pokrene mirovni proces, prenosi "Swissinfo".

Prvi korak je "razvijanje zajedničkog razumevanja među državama učesnicama samita u cilju postizanja sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini", saopšteno je.  

profimedia

 

U početku je švajcarska vlada razgovarala sa državama G7, EU i sa predstavnicima takozvanog "globalnog juga", kao što su Kina, Indija, Južna Afrika, Brazil Etiopija i Saudijska Arabija.  

"Konferencija ima za cilj uspostavljanje foruma za dijalog na visokom nivou o načinima na koje bi se postigao trajni i pravedni mir za Ukrajinu, a u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN. Nastoji se da se stvori zajedničko razumevanje okvira koji je pogodan za ovaj cilj i konkretna mapa puta za učešće Rusije u mirovnom procesu", stoji u saopštenju.

Koje zemlje bi mogle da prisustvuju? 

Od kada je pristala da bude domaćin samita, Švajcarska je krenula i u proces lobiranja nastojeći da što više država uzme učešće. Konkretan i konačan spisak zemalja još nje poznat, a logistika je veoma složena.  

Uprkos tome predsednik Zelenski je ranije  poručio: “Okupite ih sve, pronađite format, način na koji ćemo da idemo napred, i dogovorite se o tome”.  

"Neue Zürcher Zeitung" je u aprilu izvestio, pozivajući se na pouzdane izvore , da bi predsednik SAD Džozef Bajden trebalo da dođe u Švajcarsku na samit.

Tanjug/AP/Alex Brandon, Eraldo Pere

 

Švajcarska vlada je u ranoj fazi ukazala da smatra da je učešće država BRIKS-a – Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike - ključno. Švajcarski ministar spoljnih poslova je boravio u Kini i Indiji gde je bilo reči o mirovnoj konferenciji, a ministar ekonomije je o tome razgovarao sa predstavnicima Katara tokom posete toj zemlji. Inače, hotel u kojem će se održati konferencija je u vlasništvu države Katar.

Pre nekoliko dana je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao na predsednike SAD i Kine Džozefa Bajdena i Si Đinpinga da se pridruže mirovnom samitu u Švajcarskoj. U video-snimku na engleskom jeziku Zelenski je naveo da da će samit pokazati "ko u svetu zaista želi da se rat završi".  

"Apelujem na lidere u svetu koji su još van globalnih napora u cilju Globalnom mirovnog samita – na predsednika Bajdena, lidera SAD i na predsednika Sija, lidera Kine. Molim vas, pokažite vaše vođstvo u napretku ka miru – ka pravom miru, a ne samo ka pauzi između napada”, rekao je, prenosi "NBC News".

Međutim, Brazil i Kina su u četvrtak potpisali zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na mirovne pregovore u sukobu između Ukrajine i Rusije, ali uz učešće obe zemlje. To piše u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Te dve zemlje veruju da su pregovori jedino održivo rešenje za ukrajinsku krizu i podržavaju međunarodnu mirovnu konferenciju "održanu u odgovarajuće vreme, a koju priznaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana".  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa