Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski u Briselu: Potpisan sporazum sa Belgijom - Ukrajina dobija 30 borbenih aviona F-16

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2024

-

08:29

RAT U UKRAJINI  Zelenski u Briselu: Potpisan sporazum sa Belgijom - Ukrajina dobija 30 borbenih aviona F-16
RAT U UKRAJINI Zelenski u Briselu: Potpisan sporazum sa Belgijom - Ukrajina dobija 30 borbenih aviona F-16 - Copyright Tanjug/Ap//Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 824 dana. Ministri spoljnih poslova EU pozvali su Mađarsku da prestane da blokira vojnu pomoći za Ukrajinu u iznosu od 6,5 milijardi evra. Evropska unija uspostavila je novi režim sankcija, kojim će biti uvedene restriktivne mere za sve one koji su u Rusiji odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava, kao i za ugrožavanje demokratije i vladavine zakona. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je 90 zemalja već potvrdilo učešće na globalnom mirovnom samitu u Švajcarskoj koji je zakazan za 15. juni. U međuvremenu, ruske snage preuzele su kontrolu nad još dva sela, dok ukrajinski zvaničnici tvrde da su najmanje tri osobe stradale u ruskom napadu na Nikolajev, kao i još jedna u Harkovu. 

Ključni događaji:

  • Ruske snage preuzele kontrolu nad još dva sela
  • Američki zvaničnik: SAD će učestvovati na mirovnom samitu o Ukrajini
  • Zelenski: 90 zemalja već potvrdilo učešće na mirovnom samitu u Švajcarskoj
  • Evropska unija uspostavila novi režim sankcija za Rusiju
  • Ministri EU pozvali Mađarsku da prestane da blokira pomoć Ukrajinu
  • Fon der Lajen: EU mora da se pripremi za mogući rat

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

22.24 Zelenski: U formuli mira postoje tri tačke koje podržavaju skoro sve zemlje

Ukrajina je definisala tri glavne tačke u Formuli mira, koje podržavaju čak i one zemlje koje balansiraju i ne podržavaju u potpunosti Ukrajinu tokom rata, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na zajedničkom brifingu sa premijerom Portugala Luizom Montenegrom.

"Ove tačke su zasnovane upravo na povelji UN. Uzeli smo tri tačke - nuklearnu bezbednost, bezbednost hrane i humanitarni pravac, tu, inače, nije samo razmena, već i povratak ukrajinske dece koju je Rusija pokrala i nasilno odvela u Rusiju. To jest, ove tri tačke su veoma važne. Možda ćemo razgovarati i o nuklearnoj bezbednosti i napadima na energetsku industriju Ukrajine", rekao je Zelenski, prenosi "Ukrinform".

On je dodao da su sve zemlje ujedinjene oko pomenute tri tačke i da je to dobar signal za početak rada.

"Nakon toga, na tehničkom nivou, naši ljudi, predstavnici lidera svih država će detaljno proraditi svaku od ovih tačaka. Ako te tri tačke funkcionišu, onda ćemo moći da rešimo i sve ostalo, ako zemlje zaista žele da se ovaj rat završi", rekao je Zelenski.

Antonio Cotrim, Pool Photo via AP

 

20.45 Tužilaštvo Donjecka: U ruskom napadu na Torecka poginule dve osobe, troje povređeno

U ruskom granatiranju Torecka vazdušnim bombama, dve osobe su poginule, još tri su povređene i nalaze se u bolnici, saopštilo je Tužilaštvo Donjecke oblasti, prenosi Ukrinform.

"U 18 časova ruske trupe su napale grad Toreck sa tri vazdušne bombe. Okupatori su gađali stambeni blok u centralnom delu grada", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su kao rezultat direktnog udara uništeni ulazi u dve višespratnice i zgrada preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju, utvrđuje se konačan broj poginulih, a prema preliminarnim podacima, ruske trupe su upotrebile bombe KAB-250 za napad na naselje.

Tanjug AP/Libkos

 

20.25 Makron: Izjava Sirskog o francuskim instruktorima u vojsci Ukrajine nekoordinisana

Saopštenje vrhovnog komandanta ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog da je potpisao dokumente kojima dozvoljava francuskim vojnim instruktorima da uskoro posete ukrajinske centre za obuku je bilo ''za žaljenje i nekoordinisano'', poručio je danas predsednik Franucske Emanuel Makron.

Makron je tokom posete Nemačkoj novinarima rekao da je Ukrajina ispravila pogrešno saopštenje i da se on neće više oglašavati po ovom pitanju, prenosi "Reuters".

Sirski je u ponedeljak, tokom virtuelnog sastanka sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom, rekao da Pariz namerava da pošalje instruktore u Ukrajinu za obuku vojske.

20.19 Ukrajina je zaključila bezbednosni sporazum sa Portugalom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Portugala Luiz Montenegro potpisali su danas u Lisabonu bilateralni Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti.

Portugal će ove godine obezbediti najmanje 126 miliona evra vojne podrške.

Takođe, potvrđuje učešće u međunarodnoj koaliciji F-16, kao i u programu nabavke municije velikog kalibra, naporima u deminiranju i jačanju pomorske bezbednosti.

Odvojeni delovi sporazuma posvećeni su bilateralnoj saradnji u odbrambenoj industriji, obaveštajnoj delatnosti, borbi protiv organizovanog kriminala i propagandi, kao i suprotstavljanju hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim rizicima.

Ukrajina i Portugal će koordinirati i ojačati zajedničke napore da podrže Ukrajinu na njenom putu ka budućem članstvu u NATO-u.

Deo sporazuma o političkoj saradnji odnosi se na ukrajinsku formulu miru, "privođenje agresora pravdi", jačanje sankcija Rusiji i zajednički rad na stvaranju mehanizma obezbeđivanja nadoknade štete, gubitaka ili štete izazvane ruskom agresijom.

Antonio Cotrim, Pool Photo via AP

 

19.40 U Harkovskoj oblasti usled granatiranja buknulo 18 šumskih požara

U Harkovskoj oblasti, spasioci gase 18 šumskih požara na površini od preko 2.300 hektara.  Većinu požara izazvali su ruski raketni udari, objavila je Državna služba za vanredne situacije Ukrajine na Fejsbuku.

"Specijalni timovi rade u izuzetno teškim uslovima, pod stalnim napadima neprijatelja. Teškoća gašenja povezana je i sa činjenicom da su delovi šumskih masiva na frontovima minirani i kontaminirani neeksplodiranom municijom", dodaje se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

19.34 "Reuters": SAD će u Berlinu tražiti načine da se spreči izbegavanje sankcija Rusiji

Zamenik američkog ministra finansija Vali Adejemo će tokom predstojeće posete Berlinu pozvati na dalje akcije kojim bi se sprečilo izbegavanje zapadnih sankcija Rusiji i uputiti upozorenje o ulozi Kine u tome, rekao je danas neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva finansija "Reutersu".

"Adejemo će detaljno navesti dodatne korake koji moraju biti preduzeti kako bi se ograničila ruska ratna mašinerija, uključujući i prekid njenih lanaca snabdevanja vojne industrije. Jasno će naglasiti posledice sa kojima će se suočiti oni koji krše sankcije", dodaje zvaničnik.

19.13 Putin: Teške posledice za Zapad ako dozvoli Ukrajini udari na teritoriju Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas zapadne zemlje da će snositi "teške posledice" ako daju odobrenje Ukrajini da koristi zapadno oružje u udarima na teritoriju Rusije.

"Predstavnici zemalja NATO-a, posebno u Evropi, posebno u malim zemljama, generalno bi trebalo da budu svesni sa čime se igraju. Moraju da se sete svojih malih teritorija sa veoma gustom naseljenošću... Ovo je ozbiljna stvar, naravno, veoma pažljivo posmatramo", rekao je Putin tokom posete Uzbekistanu, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, u slučaju upotrebe dalekometnog naoružanja od strane Oružanih snaga Ukrajine, Moskva će ponovo morati da donese odluku o sanitarnoj zoni.

"Sada se glavni događaji u specijalnoj operaciji odvijaju oko Harkova. Događaji u ovom pravcu bili su izazvani delovanjem Zapada. Dakle, oni su bili ti koji su isprovocirali ove događaje u ovom pravcu, mislim da sam rekao pre šest meseci: ako nastave da udaraju na stambena naselja na teritoriji Ruske Federacije, onda ćemo biti primorani da napravimo zonu bezbednosti. Mi smo to preneli dalje" istakao je predsednik Rusije.

On je podsetio da Rusija nikada nije odbila da pregovara o Ukrajini.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

18.38 Stoltenberg: Pravo Ukrajine na samoodbranu uključuje udare na vojne ciljeve unutar teritorije Rusije

Pravo Ukrajine na samoodbranu uključuje udare na legitimne vojne ciljeve unutar Rusije, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je učestvovao na sastanku Saveta za spoljne poslove Evropske unije uz prisustvo ministara odbrane EU u Briselu.

"Ovo je agresorski rat. Rusija je napala drugu zemlju, izvršila invaziju na drugu zemlju. A Ukrajina ima, prema međunarodnom pravu, pravo na samoodbranu... Samoodbrana uključuje i udare na ciljeve van Ukrajine, na legitimne vojne ciljeve u Rusiji, granica je zapravo linija fronta“, rekao je Stoltenberg, komentarišući ukidanje ograničenja na ukrajinsku upotrebu zapadnog oružja za napad na ciljeve unutar Rusije, navodi se na sajtu NATO.

Prema njegovim rečima, NATO ima dva zadatka u ovom ratu - jedan je podržati Ukrajinu, osigurati da Ukrajina prevlada, a drugi je sprečiti da ovaj rat eskalira dalje od Ukrajine, da postane punopravni sukob između NATO i Rusije.

Kako je naveo, NATO nema nikakve planove da šalje borbene trupe u Ukrajinu i bude direktno uključen u borbu.

13.33 Švedska pauzira planove za isporuku borbenih aviona "Gripen" Ukrajini

Švedski ministar odbrane Pal Jonson izjavio je danas da će Švedska pauzirati planove o isporuci borbenih aviona "Gripen" Ukrajini, kako bi se omogućilo uvođenje borbenih aviona F-16. Jonson za švedsku agenciju TT rekao da je plan pauziran na zahtev drugih članica NATO-a, koje su pozvale da se sačeka sa "Gripenima", prenosi Rojters.

"Ovo je povezano sa činjenicom da je fokus trenutno na uvođenju F-16 sistema", rekao je Polson.

Ukrajina je prošle godine započela pregovore sa Švedskom o dobijanju "Gripen" aviona.

12.06 Borelj:EU razmatra ukidanje ograničenja Ukrajini da zapadno oružje koristi za udare na Rusiju

Visoki predstavnik Evropske unije za spolju politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će na današnjem sastanku ministara odbrane Unije biti razmatrano ukidanje ograničenja Ukrajini da oružje koje dobija sa Zapada koristi za napade na ruskoj teritoriji.

"Da li da dozvolimo da se naše oružje koristi dalje, na ruskoj teritoriji? Pa, neke države članice su počele da odlučuju o ukidanju ovog ograničenja. To je još jedna važna stvar za raspravu danas", rekao je Borelj pre sastanka, a objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Borelj smatra da bi takva upotreba oružja iz zapadnih zemalja, prema ratnom pravu, bila prihvatljiva, iako bi stvorila rizik od eskalacije sukoba.

11.58 Objavljen snimak raketnih napada u Harkovu

Associated Press

10.28 Zelenski i De Krol potpisali sporazum, Ukrajini stiže 977 miliona pomoći

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i belgijski premijer Aleksandar De Krol potpisali su danas u Briselu sporazum koji uključuje isporuku 30 borbenih aviona F-16.

"Sporazum uključuje najmanje 977 miliona evra belgijske vojne pomoći Ukrajini ove godine, kao i posvećenost Belgije pružanju podrške tokom desetogodišnjeg trajanja sporazuma", rekao je Zelenski, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

 

10.08 Sikorski: Poljska ne bi trebalo da isključi slanje trupa u Ukrajinu

Poljska ne bi trebalo da isključi slanje trupa u Ukrajinu, rekao je ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski dok se Kijev bori da odbije napredovanje Rusije. Ali, u komentarima koje je preneo Rojters, Sikorski nije precizirao kakvu bi ulogu takve trupe imale.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

Dok su ukrajinski saveznici iz NATO-a obećali da će snabdevati ratom razorenu naciju novcem i oružjem onoliko dugo koliko je potrebno da se odbije ruska invazija, oni su generalno odbacili mogućnost slanja vojnika u zemlju.

Upitan u intervjuu da li je Poljska spremna da pošalje trupe u Ukrajinu, Sikorski je rekao da to ne treba isključiti, prenosi Gardijan.

"Trebalo bi da ostavimo (ruskog predsednika Vladimira) Putina da nagađa o našim namerama", preneo je Rojters intervju koji je objavljen u poljskoj Gazeta Viborcza, italijanskoj La Repubblica i španskom El Paisu.

09.45 Belgija šalje Ukrajini 30 borbenih aviona F-16, Zelenski danas u Briselu

Belgija će se obavezati da obezbedi Ukrajini 30 borbenih aviona F-16, a prve isporuke su planirane za ovu godinu, izjavila je ministarka spoljnih poslova te zemlje Hadžu Labib, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Belga. Najava isporuke aviona dolazi nekoliko sati pre sastanka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i belgijskog premijera Aleksandera de Kroa u Briselu koji, kako je predviđeno, treba da potpišu bezbednosni sporazum između dve zemlje, navodi Rojters.

Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

 

Zelenski je juče posetio Španiju, koja je obećala vojnu pomoć Ukrajini od milijardu evra ove godine, u okviru bezbednosnog pakta koji je predsednik Ukrajine potpisao sa španskim premijerom Pedrom Sančezom. Ukrajina je potpisala niz bezbednosnih sporazuma sa zapadnim partnerima, koji joj garantuju dugotrajnu pomoć u vidu nabavke oružja i obuke ukrajinske vojske.

08.34 Ukrajinski dron pogodio Šebekino

Oružane snage Ukrajine napale su Šebekino u Belgorodskoj oblasti FPV dronom, a povređenih nije bilo, napisao je na svom Telegram kanalu guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

"Grad Šebekino je napadnut od strane ukrajinskih Oružanih snaga pomoću FPV-a, u stambenoj zgradi nije povređen nijedan civil, takođe je oštećen sanitet Hitne pomoći na licu mesta“, saopštio je on.

07.45 Letonski predsednik: Nema razloga da Ukrajina ne izvrši napad na rusku teritoriju

Letonski predsednik Edgars Rinkevičs rekao je da ne vidi razlog zašto bi Ukrajina odbila da izvrši udare na rusku teritoriju, tokom intervjua za CNN.

 

 

Rinkevičs kaže da "nema razloga“ da se meša u posla Kijeva. Po njegovom mišljenju, ruski vojni uspesi su posledica nesposobnosti Zapada da Ukrajini obezbedi oružje i uvođenja ograničenja na njegovu upotrebu.

"Ne govorimo o gradovima ili civilima već o legitimnim vojnim metama", rekao je letonski lider govoreći o potencijalnim metama napada.

07.15 Ruska vojska granatirala Borovaju

Ruska vojska granatirala je u toku noći Borovaju blizu Izjuma u Harkovskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

Zapalila su dva stambena objekta, a povređen je 70-godišnji muškarac koji je posle eksplozije hospitalizovan.

Na drugoj lokaciji izbio je požar u ekspozituri "Nove pošte", javlja Strana.ua.

07.05 Ruske snage preuzele kontrolu nad još dva sela

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad još dva mesta - nad Netajlovom u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i Ivanovku u Harkovskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Što se tiče ruskih ofanzivnih akcija u Harkovskoj oblasti, kako je ranije rekao ruski predsednik Vladimir Putin, vojska deluje u tom pravcu "kako bi zaštitila pogranične oblasti i svoje građane od stalnih napada sa ukrajinske strane", preneo je Raša tudej.

07.00 Vorobjov: Ruski PVO oborio dron u blizini Moskve

Ruske protivvazdušne jedinice oborile su bespilotnu letelicu u blizini Moskve, rekao je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov. On je na Telegramu naveo da su delovi oborene bespilotne letelice pali na privatnu kuću u Baljši, istočno od glavnog grada, kao i da su osobe koje su se nalazile u kući ostale neozleđene.

Agencija TASS, pozivajući se na avio-službu, rekla je da su avioni privremeno preusmereni sa putanja leta na severoistoku Moskve.

06.55 Zelenski: 90 zemalja već potvrdilo učešće na mirovnom samitu u Švajcarskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je 90 zemalja već potvrdilo učešće na globalnom mirovnom samitu u Švajcarskoj koji je zakazan za 15. juni.

"Ukupno 90 zemalja potvrdilo je svoje prisustvo do sada, a mi nastavljamo da radimo sa svetskim liderima kako bismo obezbedili još veće  učešće", naveo je Zelenski, prenela je Evropska pravda.

On je izrazio zahvalnost španskom premijeru Pedru Sančezu što je potvrdio prisustvo na samitu.

Tanjug/AP

 

06.47 Evropska unija uspostavila novi režim sankcija za Rusiju

Evropska unija uspostavila je novi režim sankcija, kojim će biti uvedene restriktivne mere za sve one koji su u Rusiji odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava, kao i za ugrožavanje demokratije i vladavine zakona.

Kako je objavljeno na sajtu Saveta EU, odluka da se uspostavi novi režim sankcija ''deo je odgovora EU na ubrzanu i sistematsku represiju u Rusiji''.

Dodaje se da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predložio da EU uspostavi novi režim sankcija kao odgovor na smrt opozicionara Alekseja Navaljnog u sibirskom zatvoru u februaru i ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Rusiji.

Novi okvir uključuje zabranu prodaje ili izvoza opreme u Rusiju koja bi mogla da se koristi za unutrašnju represiju, uključujući određeno vatreno oružje, municiju i bodljikavu žicu, kao i tehnologiju ili softver namenjen za nadgledanje ili presretanje telekomunikacija.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

06.31 Tajani: Dvesta italijanskih kompanija ostaće u Rusiji i štitićemo njihove interese

Oko 200 italijanskih kompanija nastavlja s radom u Rusiji, a vlada u Rimu namerava da štiti njihove interese, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Tajani, koji je i zamenik premijera, izjavio je to po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije i dodao da će takav stav izneti tokom kontakata s partnerima, preneo je TASS.

"Italija smatra da Evropska unija treba da garantuje nastavak aktivnosti evropskim kompanijama, koje legalno posluju u Rusiji pogođenoj sankcijama", rekao je on.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

06.20 Ministri EU pozvali Mađarsku da prestane da blokira pomoć Ukrajinu

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su Mađarsku da prestane da blokira upućivanje vojne pomoći za Ukrajinu u iznosu od milijardi evra.

Ministri su na sastanku pozvali šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta da Budimpešta ne blokira vojnu pomoć EU Ukrajini u iznosu od oko 6,5 milijardi evra, prenosi "Reuters".

Odluke EU o spoljnoj politici zahtevaju jednoglasnu podršku svih 27 država članica.

Italijanski ministar inostranih poslova Antonio Tajani rekao je da su sve članice EU protiv blokade i da žele da reše to pitanje, prenosi "Reuters".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa