Biznis vesti

Maja Gojković na konferenciji u Kini: Ukupna robna razmena između Vojvodine i Kine dostigla skoro 605 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

12:58

Maja Gojković na konferenciji u Kini: Ukupna robna razmena između Vojvodine i Kine dostigla skoro 605 miliona evra
Tanjug/VLADA AP VOJVODINE/ANDREJ PAP - Copyright Tanjug/VLADA AP VOJVODINE/ANDREJ PAP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković rekla je danas na otvaranju 6. Konferencije lokalnih lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope da je ovaj skup veoma korisna platforma za razmenu novih ideja i snažan podsticaj za dalje unapređenje saradnje zemalja učesnica i njihovih regija.

Ona je, na konferenciji koja se održava u Jantaju, u kineskoj provinciji Šandong, rekla da se dosadašnja saradnja u ovom formatu pokazala kao inovativan i konkretan osnov razvoja i jačanja uzajamne bliskosti u velikom broju oblasti, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

"Sigurna sam da će nam ovaj događaj biti od velikog značaja da upotpunimo znanja i sa uspehom ih primenimo u svojim sredinama", rekla je Gojković.

Ona je napomenula da se Vojvodina pridružuje Asocijaciji pokrajinskih guvernera u okviru mehanizma saradnje Kine i zemalja CIEZ, što će omogućiti dalje jačanje veza.

Gojkovićeva je domaćinima uputila čestitku povodom jubileja - 75 godina od osnivanja NR Kine i ocenila da su celokupni odnosi Srbije sa Kinom rezultat dugogodišnje saradnje i čvrstog uzajamnog poštovanja i razumevanja.

Istakla je da to se ogleda i kroz niz zaključenih sporazuma o saradnji, uključujući Sporazum o slobodnoj trgovini, Zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine, kao i Zajedničku izjavu o produbljivanju i unapređenju partnerstva uz 28 novih sporazuma o saradnji, kojima je dodatno učvršćen i proširen okvir saradnje dveju zemalja.

Tanjug/VLADA AP VOJVODINE/ANDREJ PAP

 

"Takvo čelično prijateljstvo predstavlja osnovu i naše ekonomske saradnje što potvrđuju rezultati rastuće spoljnotrgovinske razmene", izjavila je Gojković.

Ona je rekla da u prilog tome govori podatak da je u prvoj polovini 2024. ukupna robna razmena između Vojvodine i Kine dostigla skoro 605 miliona evra, što predstavlja rast od gotovo 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Vojvodina ima potpisane sporazume sa devet kineskih provincija"

Gojković je napomenula da je jučerašnji potpisani Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa i saradnje između provincije Šandong i Autonomne Pokrajine Vojvodine, značajan korak napred na našem zajedničkom putu, koji otvara mogućnosti za razmenu znanja, iskustava i resursa, kao i za zajednički rad na unapređenju života naših građana.

"Vojvodina ima potpisane sporazume sa devet kineskih provincija - Đilin, Hunan, Henan, Guangdong, Hajnan, Hebej, Fuđien, Šandong i Džeđang, što potvrđuje našu opredeljenost za intenzivnu međuregionalnu saradnju i razvoj veza na svim nivoima, stvarajući čvrstu osnovu za budući napredak", navela je ona.

Gojkovićeva se osvrnula i na posetu delegacije Šandong provincije Vojvodini u septembru ove godine, podsetivši da je tada obeležen početak izgradnje autoputa Beograd - Zrenjanin, da je otvaren kinesko-evropski železnički distributivni centar u Inđiji, da je potpisan Memorandum u oblasti privrede između Zrenjanina i Jantaja, kao i da su razmatrani novi zajednički infrastrukturni projekti.

"Provincija Šandong postala je jedan od ključnih partnera u našoj ekonomskoj saradnji, na prvom mestu zahvaljujući uglednim kompanijama kao što su 'Linglong International' i 'Shandong Hi-Speed Group'. Kruna dosadašnje saradnje i odnosa dveju zemalja je otvaranje fabrike 'Šandong Linglong' u Zrenjaninu, kojem je 13. septembra prisustvovao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić", istakla je Gojković.

Tanjug/VLADA AP VOJVODINE/ANDREJ PAP

 

Istovremeno, ona je izrazila uverenje da će i u budućnosti, jačanjem tradicionalne bliskosti i buđenjem novih inspiracija, Kina i Srbija nastaviti da neguju prijateljstvo.

"Time ćemo još jednom potvrditi punu privrženost i doslednost politici nezavisnosti, samostalnosti i poštovanja međunarodnog prava. Te zajedničke vrednosti u temelju su naših bliskih i tradicionalno prijateljskih odnosa. O tome jasno svedoči i uzajamna podrška prioritetima od nacionalnog značaja, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i politici jedne Kine", rekla je Gojković.

"Novi horizonti u ekonomskoj saradnji"

Potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa Li Hongdžong istakao je da je konferencija veoma važna zbog povezivanja i unapređenja saradnje.

"Obe strane moraju da učvrste saradnju i da istražuju nove oblasti za njeno ostvarivanje. Nalazimo se u važnoj fazi sopstvenog razvoja i imamo prostora za još čvršću saradnju", poručio je Hongdžong i dodao da će ova konferencija biti dobra platforma za razmenu iskustava i dodatni razvoj.

Sekretar Komiteta Komunističke partije Kine provincije Šandong Lin Vu rekao je da se ovim skupom otvara nova era i novo poglavlje u cilju unapređenja odnosa u budućnosti i poručio je da predsednik Kine Si Đinping daje veliki značaj ovoj saradnji.

On je rekao da je poseta predsednika Đinpinga u maju mesecu Srbiji bila veoma uspešna, kao i poseta delegacije provincije Šandong koja je ostvarena u cilju sprovođenja važnih dogovora Srbije i Kine, istakavši da će sve ostvareno do sada otvoriti nove horizonte u ekonomskoj saradnji.

Gojković je, zajedno sa domaćinima, obišla i kongresni centar, u okviru koga su predstavljeni proizvodi zemalja učesnica Konferencije.

Otvaranju Konferencije lidera prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Robert Otot i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Komentari (0)

Biznis