Politika

Gojković: Cilj je da se do 2027. poboljša standard građana u svakom smislu

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2024

-

11:48

Gojković: Cilj je da se do 2027. poboljša standard građana u svakom smislu
Gojković: Cilj je da se do 2027. poboljša standard građana u svakom smislu - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja/Mladen Sekulić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković najavila je da će na dan oslobođenja grada Novog Sada 23. oktobra biti održana zajednička sednica republičke i pokrajinske vlade na kojoj će razgovarati o velikim, zajedničkim kapitalnim projektima.

Ona je napomenula da zajednička sednica dveju vlada nije održana šest godina "a neophodno je" i istakla da republička i pokrajinska vlade imaju istu politiku, kao i da je cilj do 2027. godine da se poboljša standard građana u svakom smislu.

"Period pred nama do 2027. moramo da posvetimo rešavanju malih stvari, koje pojedincu i manjim zajednicama znače sve. Dakle, više zabavišta, više pristupnih puteva, domova zdravlja i rešavanje pojedinačnih problema. To je naš cilj - da do 2027. godine poboljšamo standard građana u svakom smislu", istakla je Gojkovićeva u intervjuu za današnju Politiku. 

Govoreći o zajedničkoj sednici dve vlade, pokrajinska premijerka je da se, s predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem odmah po njihovom izboru, dogovorila da to sada bude redovna praksa, kao što je to slučaj i sa redovnim konsultacijama i dogovorima u vezi s projektima. 

"Da još više podstaknemo ministre i pokrajinske sekretare da budu zajedno i da zajedno rade. Bez obzira na to koje su nadležnosti, mi imamo istu politiku i, kao ozbiljni ljudi jedni bez drugih ne možemo", rekla je.

Dodala je da postoje izazovi u državi, ali da se živi skladno.

"Svesni smo svih izazova koji postoje u našoj državi, okruženju i šire, ali zahvaljujući mudroj politici živimo sasvim skladno", izjavila je Gojković.

Ona je rekla da kada su došli na čelo države morali su da se bave velikim stvarima i projektima, jer je država bila u velikim problemima, stepen nezaposlenosti ogroman, a država nije imala ni prijatelje u svetu za razliku od danas.

Rekla je da je ovo najbolje ekonomsko i privredno doba za celu državu i da se razvoj neće zaustaviti, ako bude mira.

"Svi ekonomski pokazatelji govore da Srbija ide uzlaznom putanjom i svako ko nije zlonameran reći će da su našoj zemlji sada mnogo veće plate, da ima više puteva, fabrika", istakla je Gojković.

Ona je rekla da se kvalitet života svakog građanina poboljšava izgradnjom velikih projekata poput brze pruge do Subotice, građenjem lokalnih bolnica i zabavišta.

"Brzu prugu otvorićemo do kraja godine. Osmeh Vojvodine2 je deo velikog projekta Budućnost Srbije" za Expo 2027. Rekonstrukvija Sremskih Karlovaca je ušla u taj projekat, a možda će i Petrovaradinska tvrđava. Ono što znam, poznavajući predsednika Vučića i premijera Vučevića, kada se rokovi zadaju, to se i završi na vreme", istakla je Gojkovićeva.

Dodala je da svi moraju da shvate da budžetska sredstva nisu novac političara.

"To je novac građana koji preko poreza pune budžete, i ako im obećaš da će nešto biti urađeno, onda to mora da bude gotovo", istakla je Gojkovićeva.

Dodala je da je od 2016. godine mnogo uložene u poljoprivredu kroz subvencije i podsticajne mere za mlade da se vrate u seosku sredinu.

"S razvojem infrastrukture, seoske sredine postale su dosta bliže Novom Sadu i drugim gradovima, tako da je danas život na selu daleko od nekadašnjih stereotipa i mladima može biti privlačniji od života u gradu", rekla je Gojkovićeva.

Ona je rekla da će u AP Vojvodini kineska kompanija "Linglong" zaposliti još 400 radnika u novom delu fabrike koji grade i da će u oktobru biti organizovan skup kineskih, lokalnih i regionalnih lidera iz jugoistočne Evrope i istkla je da svi moraju da brinu o zaštiti životne sredine.

"Tom prilikom potpisaćemo sporazum o saradnji u oblasti ekonomije, poljoprivrede, obrazovanja i kulture. Svi moraju da ispunjavaju sve propisane standarde, bez toga nema početka rada", istakla je Gojkovićeva.

Ona je dodala da je problem pijaće vode na teritoriji Vojvodine stari, nasleđeni problem koji nije lako rešiti.

"Posetila sam Kikindu, tamo su započeti dodatni radovi i imam uveravanja da će u tom gradu uskoro biti potpuno rešen problem pijaće vode. Realno je očekivati da će to uskoro biti rešeno i u Zrenjaninu, koji će biti prestonica kulture Srbije 2025. godine. Pijem ovih dana vodu iz česme i nemam nikakvih problema. Javnost je obaveštena čim je utvrđeno da nešto postoji", rekla je Gojkovićeva.

Ona je istakla da neko veštački pravi problem u vezi sa Univerzitetom u Novom Sadu, ali da se ona neće mešati, jer je univerzitet autonoman.

"Kao predsednica Pokrajinske vlade, sigurno se neću mešati u unutrašnje funkcionisanje univerziteta. Poštujem autonomiju koja im je data", zaključila je Gojkovićeva.

Komentari (0)

Srbija