Društvo

Pokrajinski štab za vanredne situacije: Vodostaj Dunava trenutno nizak, prati se situacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2024

-

17:29

Pokrajinski štab za vanredne situacije: Vodostaj Dunava trenutno nizak, prati se situacija
Pokrajinski štab za vanredne situacije: Vodostaj Dunava trenutno nizak, prati se situacija - Copyright Tanjug / Vlada AP Vojvodine/ Andrej Pap

veličina teksta

Aa Aa

Pokrajinski štab za vanredne situacije održao je danas vanrednu sednicu, kojoj je predsedavala predsednica Maja Gojković, a na kojoj je usvojen izveštaj Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" o trenutnom stanju vodotokova na teritoriji AP Vojvodine, s obzirom na povećan vodostaj Dunava u zemljama u okruženju.

Prema izveštaju, koji je izneo direktor JVP "Vode Vojvodine" Srđan Kružević, na teritoriji AP Vojvodine vodostaj Dunava je nizak i konstantno se prati situacija na terenu, saopštila je Pokrajinska vlada.

Ocenjeno je da JVP "Vode Vojvodine" i vodoprivredna preduzeća u lokalnim samoupravama raspolažu sa dovoljno ljudstva i opreme, te da su u svakom momentu spremni da deluju ukoliko dođe do opasnosti od poplava na teritoriji naše države.

Tanjug / Vlada AP Vojvodine/ Andrej Pap

 

Na sednici su rukovodioci javnih preduzeća, zdravstvenih ustanova i instituta zaduženi da pripreme predlog preventivnih mera i mera sanacije u slučaju da se poplavni talas prenese i na našu teritoriju.

Pokrajinski štab za vanredne situacije biće u stalnom zasedanju i pratiti situaciju na terenu, zaključeno je na današnjoj sednici.

RHMZ: Obilne padavine u Vojvodini, Mačvi, Šumadiji i Beogradu

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na obilne padavine na području Vojvodine, Mačve, Šumadije, kao i na teritoriji Beograda.

U tim područjima se očekuje veća količina padavina, od 20 do 40 mm za 24 sata, a na području Banata i Braničevskog okruga padavine će se nastaviti i tokom noći ka ponedeljku, pa se tamo lokalno očekuje i preko 40 mm.

RHMZ upozorava i na jak i olujni vetar. Na području Vojvodine i zapadne Srbije duvaće jak zapadni i severozapadni vetar, koji će dostizati i udare olujne jačine.

Poplave u Evropi

Zemlje Srednje Evrope pogodile su velike poplave. U olujnom nevremenu u istočnoj Rumuniji stradalo je pet osoba u Poljskoj jedna, dok je 1600 evakuisano.

U Austriji poginuo vatrogasac koji se borio sa poplavama. U Češkoj vodostaj dostigao opasne nivoe u desetak oblasti širom zemlje, plaveći kuće i puteve u više gradova i sela. Vodostaj Dunava preti Budimpešti i Bratislavi.

Upozorenja u Nemačkoj, Austriji i Sloveniji. Na Alpima već pao prvi sneg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija