Biznis vesti

Đedović Handanović: Do prve nuklearke nam je potrebno bar 10 godina

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2024

-

09:22

Đedović Handanović: Do prve nuklearke nam je potrebno bar 10 godina
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Pokretanje javne rasprave o izmenama i dopunama Zakona o energetici, kojim se predlaže ukidanje zabrane nuklearnih elektrana ne može se dovesti u vezu sa posetom francuskog predsednika Emanuela Makrona, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i dodala da iskustvo pokazuje da je od početnog razmatranja opcije za proizvodnju nuklearne energije do početka rada prve nuklearke potrebno da prođe najmanje 10 godina.

Ona je u intervjuu za današnji "Blic", odgovarajući na pitanje otkud nagli preokret srpskih vlasti oko nuklearki rekla da se u međunarodnoj zajednici sve češće govori o "nuklearnoj renesansi" pa su i zemlje poput Italije, Belgije i Švajcarske nedavno radikalno promenile svoju energetsku poliitku u korist nuklearne energije.

"Ta energija je u upotrebi u svetu duže od 60 godina, pa danas postoji više od 440 nuklearnih reaktora u pogonu, u više od 30 zemalja. U svetu se oko 10 odsto električne energije proizvede u nuklearnim elektranama a u Evropskoj uniji više od 20 odsto. Srbija je okružena zemljama koje imaju nuklearke, kao što su Mađarska, Bugarska i Rumunija, a neke od njih planiraju i nove", navela je ona.

Dodala je da je u Evropi plan da ovi kapaciteti do 2050. godine budu oko 50 odsto veći nego danas.

Ministarka je rekla i da je od početka javnih konsultacija pristiglo manje od 10 komentara, da će javna rasprava trajati do 10. septembra a nakon toga nacrt će biti upućen na mišljenje nadležnim organima, potom na Vladu Srbije i u Narodnu skupštinu i da je plan da se zakon usvoji do kraja ove godine.

Kada je reč o potencijalnoj lokaciji za izgradnju nuklearke i modelu gradnje, odnosno opredeljenju za klasičnu ili modularnu elektranu, Đedović Handanović je istakla da je preuranjeno razgovarati o tome.

"Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javnu nabavku za izradu preliminarnih tehničkih studija radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije u Srbiji. U okviru nje obavićemo temeljnu komparativnu i kredibilnu opcionu analizu dostupnih tehnologija u svetu, uključujući male modularne reaktore kao i one konvencionalnog tipa, kako bi razumeli koje su najbolje dostupne tehnologije primenjive potencijalno u našoj državi, pomoću tehničkih, ekonomskih i tržišnih indikatora", navela je ona.

Što se tiče skladištenja nuklearnog otpada i navoda da je saradnja sa Francuskom uslovljena time da ovaj otpad završi u Srbiji, ministarka je navela da domaći zakoni, direktive EU, konvencije UN jasno definišu da nije moguće skladištiti nuklearni otpad iz Francuske u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis