Biznis vesti

Posle buma koji je izazvao Temu uskoro u Srbiji još jedan kineski onlajn trgovac koji je zaludeo svet

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2024

-

14:00

Posle buma koji je izazvao Temu uskoro u Srbiji još jedan kineski onlajn trgovac koji je zaludeo svet
Posle buma koji je izazvao Temu uskoro u Srbiji još jedan kineski onlajn trgovac koji je zaludeo svet - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle višegodišnjeg iskustva naručivanja razne robe preko AliExpress-a, odnedavno je korisnicima u Srbiji omogućena e-kupovina preko još jedne kinseske platforme - Temu. Temu se pojavio 2022. godine, a od maja ove godine dostupan je i za srpsko tržište, sa ograničenom ponudom i besplatnom dostavom na čitav asortiman. Kompanija Temu, deo PDD Holdinga, ulaže mnogo novca u oglašavanje, ali i konstantno snižava cene kako bi privukla kupce koji naručuju proizvode direktno iz Kine. 

I dok je Temu izazvao pravi bum kod srpskih korisnika i postao tema u medijima, ali i u razgovorima tokom kojih kupci razmenjuju iskustva u vezi sa brzinom dostave i izgledom robe koju dobiju, ali i poređenjem sa AliExpress-om, uskoro će im biti dostupna još jedna platforma koja je popularna u Americi i u Evropi.

Reč je o kineskoj platformi Shein. 

Ko je Sheinov misteriozni osnivač?

Shein je od 2022. godine postao najveći svetski trgovac brze mode. 

Shein je 2008. osnovao preduzetnik Ksu Jangtian, takođe poznat pod imenima Kris i Skaj, koji karijeru nije započeo u svetu mode ili trgovine, već informatike. 

Prema dostpnim podacima, radio je kao stručnjak za optimizaciju internet pretraživanja u firmi za digitalni marketing koja je sarađivala sa izvoznicima. 

Na početku je svoju firmu nazvao Sheinside, ali je 2014. ime skratio u Shein.

Odeću za Shein proizvodi mreža kineskih tekstilnih firmi, a sve što se sašije odlazi u izvoz. 

Shein nudi dostavu u više od 200 država sveta. 

To će biti omogućeno bilateralnim sporazumom koji je Pošta Srbije zaključila sa Mađarskom poštom 14. avgusta. 

U Pošti Srbije kažu za Euronews Srbija da taj sporazum omogućava dolazak većeg broja pošiljaka i brži prenos paketskih pošiljaka, sa robom koje će građani Srbije naručivati putem još jedne kineske platforme - Shein. 

profimedia

 

"Za korisnike to znači bržu i lakšu isporuku robe, koja će nakon završetka postupka carinskog nadzora, na adrese korisnika biti isporučivana u roku od 72 sata", navode u Pošti Srbije.

Temu povećao broj pošiljaka u julu za 30 odsto 

I dok korisnici iz Srbije već godinama naručuju proizvode na globalnoj platformi AliExpress, koja je pokrenuta 2010. godine, od nedavno su to masovno počeli da čine i preko platforme Temu, tako da se obim pošiljaka stalno povećava. 

To potvrđuju u Pošti Srbije, navodeći da je stalni rast fizičkog obima pošiljaka u Srbiji generisanih iz internet trgovine.

Kako kažu, prema pokazateljima iz jula, broj pošiljaka generisanih internet trgovinom sa kineske internet platforme TEMU povećan je za 30 odsto u odnosu na jun. 

Dodaju da se u avgustu očekuje dodatni rast od 20 do 30 odsto.

"Preporučujemo korisnicima da u što većoj meri koriste opciju isporuke putem Poštinih paketomata, kojih trenutno ima 583 u celoj zemlji, dok će se do kraja godine mreža proširiti na 1.000 Poštinih paketomata", kažu za Euronews Srbija u Pošti Srbije.

Sudeći po povećanju koje su izazvale narudžine preko aplikacije Temu, pošiljaka će biti još više kada korisnici iz Srbije počnu da naručuju preko platforme Shein. 

Komentari (0)

Biznis