Biznis vesti

Printer za slike na termopapiru, Wi-Fi utičnice i "mamipara": Šta se kupuje na još jednoj platformi dostupnoj u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2024

-

17:56

Printer za slike na termopapiru, Wi-Fi utičnice i "mamipara": Šta se kupuje na još jednoj platformi dostupnoj u Srbiji
Printer za slike na termopapiru, Wi-Fi utičnice i "mamipara": Šta se kupuje na još jednoj platformi dostupnoj u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Onlajn kupovina sve je popularnija, pogotovo od perioda pandemije koronavirusa. Osim dostave proizvoda naručenih na platfrmama za e-trgovinu na kućnu adresu, mnogi korisnici po pristupačnim cenama mogu da nabave robu iz raznih kategorija. Sa porastom onlajn kupovine, raste i broj platformi za e-trgovinu.

I dok korisnici iz Srbije već godinama naručuju proizvode na globalnoj platformi AliExpress, koja je pokrenuta 2010. godine, od nedavno mogu to da učine i preko platforme Temu čija je misija da poveže međunarodne potrošače direktno sa proizvođačima i dobavljačima, isključujući posrednike.

Tako Beograđanka Anđela Bakić kaže za Euronews Srbija da je odlučila da isproba platformu Temu čim se pojavila u Srbiji. 

Iako izgleda da su iste, Temu i AliEkpress imaju različite asortimane proizvoda, kvalitet i pouzdanost dobavljača.

Da nema sumnje da AliExspres ima daleko širu ponudu kaže Bakić, ali i naglašava da s obzirom na to da je Temu još uvek u razvoju, za sada savršeno funkcioniše.

Pozitivna iskustva sa naručivanjem preko platforme Temu ima i 54-godišnji Beograđanin, mada priznaje da nikada nijedan proizvod nije naručio preko AliExpress-a. 

On je za Euronews Srbija rekao da je odlučio da isproba Temu, platformu za e-trgovinu za koju je čuo od drugarice, pa je tako za mesec dana naručio robu u tri navrata.

Šta naručuju potrošači iz Srbije? 

Anđela Bakić je ispričala da je godinama naručivala razne proizvode preko AliExpress-a i to uglavnom aksesoare i stvari za kuću.

"Kada je odeća u pitanju AliExpress već nekoliko godina ima visoku cenu shippinga, pa sam to izbegavala. U poslednje vreme manje poručujem sa AliEkspresa i zbog problema sa lokalnom poštom koja previše odugovlači pošiljke od carine do ekspoziture, ali i poštara koji više ne žele da dostavljaju na kućnu adresu", kaže Bakić.

Odlučila je da isproba Temu čim se pojavio u Srbiji. 

"Moram da kažem da sam jako zadovoljna jer su sve mane AliExspress-a pretvorili u svoje prednosti. Daleko je brža dostava - do dve nedelje, i sve naručeno se pakuje u jedan isti paket. Da se razumemo, ponuda je gotovo identična kao na AliEkspress-u, uostalom i čitav interfejs portala, ali je usluga bolja kada je u pitanju dostava za Srbiju. Osim toga, trenutno je u toku limitirana ponuda za free shipping na čitav asortiman", navodi Bakić. 

Gedžeti, kao što su printer za slike na termopapiru i WI-FI utičnice, ali i traka za naočare, alat za nameštanje narukvice na ručnom satu i USB džek za automobil za punjače telefona, stigli su na adresu 54-godišnjeg Beograđanina, a na isporuku je čekao od 15 do 30 dana. 

Ukupna vrednost svih proizvoda u tri pošaljke među kojima su, kako kaže, i sitnice koje naziva "mamipara", bila je 100 evra. 

"Naručio sam dva puta stvari preko Temu. Kada je moja ćerka čula da postoji ta platfroma, ona je naručila bebi dol i još neke sitnice u vrednosti od 30 evra, pa sam naručio i treći put za mesec dana", ispričao je on.

Naglasio je da ono što je vrlo bitno jeste da potrošači iz Srbije na toj platformi imaju velike popuste, u poređenju sa drugim platformama.

"Čekao sam pošiljke između 15 i 30 dana. Druga pošiljka je stigla 30-tog dana i džabe sam se nadao da ću dobiti dva evra ako budu kasnili posle roka isporuke od mesec dana", kaže uz osmeh sagovornik Euronews Srbija. 

Inače, kako dodaje, Kinezi vrlo brzo reaguju, proizvod stigne već za pet dana avionom, a najviše se potroši vremena na carinjenje robe koje traje samo jedan dan kad roba dođe na red. 

"Isti proizvod koji je kod nas na popusti preko platforme Temu probao sam da kupim u susednoj državi, cena je bila za 30 odsto veća", ispričao je on.

profimedia

 

On je rekao da mu se posebno dopalo to što je na aplikaciji i mejlu mogao da prati rutu kojom se roba doprema, sa podacima o satnici prijema porudžbine, vremenu prijema uplate, prolaska robe sa aerodroma, prijema na carinu i podacima o tranzitu sve do dolaska na kućnu adresu.  

Razlike između AliExpress-a i Temu

Temu i AliEkpress kupcima pružaju ogroman izbor jeftinih proizvoda već 14 godina, dok je Temu pokrenut 2022.

Platforma AliEkpress, pokrenuta 2010. godine, deluje kao posrednik i omogućava prodavcima da navedu i prodaju svoje proizvode direktno potrošačima na međunarodnom nivou. 

Globalna je platforma za e-trgovinu u vlasništvu Alibaba grupe, jedne od najvećih kompanija za e-trgovinu na svetu i povezuje pojedinačne i male poslovne prodavce prvenstveno iz Kine sa kupcima širom sveta.

Poznata je po pristupačnim cenama, a nudi širok izbor proizvoda u brojnim kategorijama, uključujući elektroniku, modu, dom i baštu, igračke...

Temu je pokrenula 2022. godine jedna od najvećih kompanija za e-trgovinu u Kini - Pinduo.

Za razliku od AliEkpress-a, Temu proizvode nabavlja direktno od prethodno proverenih proizvođača i dobavljača, fizički ih pregleda u cilju da potrošačima pruži pouzdanije iskustvo kupovine. 

AliExpress nudi više od 100 miliona proizvoda različitih kategorija, dok Temu nudi više od 29 ključnih kategorija proizvoda, uključujući odeću, elektroniku, kućne aparate.  

profimedia

 

Obe platforme se koncentrišu na uklanjanje posrednika i dovođenje potrošača u direktan kontakt sa proizvođačima.

Temu nudi bržu isporuku, ali manje opcija isporuke od AliEkpress-a. 

Obe platforme imaju mogućnosti praćenja kretanja robe do krajnje adrese, ali Temu te informacije o napretku paketa do korisnika daje u realnom vremenu.

Što se tiče povrata novca, AliEkpress dozvoljava kupcima da zatraže povrat novca nakon 15 dana od prijema porudžbine, dok je politika Temu po tom pitanu mnogo bolja jer se povrat prihvata čak 90 dana nakon isporuke.

I dok Temu ima relativno bržu isporuku i skoro sva roba u ponudi ima besplatnu dostavu, ta platforma ima manje opcija od AliEkrepss-a. 

Korisnici AliExpress-a mogu da koriste veb lokaciju i mobilnu aplikaciju prilagođenu korisniku.

AliExpress radi po modelu zasnovanim na proviziji i naplaćuje prodavcima između pet i osam odsto po prodaji, što može da rezultira nešto višim cenama proizvoda od onih u ponudi na Temu platformi.

Komentari (0)

Biznis