Biznis vesti

Martinović u Arilju sa malinarima: Dijalogom preduprediti probleme koji se javljaju svake godine pred berbu maline

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2024

-

17:36

Martinović u Arilju sa malinarima: Dijalogom preduprediti probleme koji se javljaju svake godine pred berbu maline
Martinović u Arilju sa malinarima: Dijalogom preduprediti probleme koji se javljaju svake godine pred berbu maline - Copyright Tanjug/Branko Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je danas da je potrebno uspostaviti dijalog između ministarstva, malinara i otkupljivača, uključujući i Privrednu komoru Srbije, kako bi se našlo najbolje moguće rešenje za otkupnu cenu malina, tako da niko ne bude oštećen.

"Ono što je svake godine aktuelno kada je reč o malini to je otkupna cena odnosno poslovni odnos između prozvođača u primarnoj proizvodnji i otkupljivača, odnosno hladnjačara. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će se zaista potruditi da uspostavi jednu liniju dijaloga između ministarstva, malinara i otkupljivača i potrudićemo se da u sve to uključimo i Privrednu komoru Srbije kao bismo pronašli najbolje moguće rešenje, tako da niko ne bude oštećen", poručio je Martinović na sastanku sa predstavnicima Udruženja malinara "Vilamet" iz Arilja o predstojećoj sezoni berbe, otkupnoj ceni i plasmanu na tržište.

On je kao veoma važne i za rešenje problema sa kojim se suočavaju proizvođači maline istakao ugovore, pre par dana potpisane sa Narodnom Republikom Kinom kojima se, kako je rekao, otvara tržište te zemlje za sve vrste poljoprivrednih proizvoda.

Naglasio je da je to važno i za primarne proizvođače ali i za one koji izvoze srpsku malinu i da je potrebno da imamo što više kvalitetne maline zato što je, kako je naveo, kinesko tržište ogromno i "sigurno je da su potrebe tog tržišta daleko veće nego što mi možemo na njega da plasiramo".

"Ali to je jedna velika mogućnost zato što imate sigurno tržište, dobru cenu, naša roba je oslobođena od bilo kakvih carina, dažbina, taksi. Tako da srpski poljoprivredni proizvođač pa i proizvođači malina, praktično imaju najpovlašćeniji položaj u odnosu na sve ostale proizvođače u Evrope s obzirom na to da su predsednik i Vlada Republike Srbije sa Kinom dogovorili najviši oblik strateškog partnerstva, a to je zajednička budućnost", rekao je Martinović.

Tanjug/Branko Lukić

 

On je podsetio da je tekuća godina dodatno otežana proizvođačima malina snegom koji je ariljski kraj pogodio u aprilu, usled čega će, kako je rekao, ovogodišnji rod sigurno biti znatno manji.

Ministar je izrazio nadu da će se u razgovorima koji predstoje pronaći dugogodišnje rešenje koje će zadovoljiti interese svih zainteresovanih strana, te da neće postojati potreba da se svake godine pred berbu malina iznova rešavaju problemi vezani za cenu.

Šta kažu malinari?

Mileta Pilčević, predsednik udruženja "Vilamet" istakao je da je sastanak završen obećanjem ministra Martinovića da će se izaći u susret zahtevima proizvođača maline, te da će okupiti proizvođače, otkupljivače, prerađivače i izvoznike ovog voća na zajednički sastanak na kome će se dogovarati o samoj ceni.

"Nadamo se da će ministarstvo sada uspeti da nam organizuje sastanak sa otkupljivačima i prerađivačima na kome ćemo videti neku cenu za 2024. godinu, kako mi proizvođači ne bismo išli u minus i u bankrot, što je bio slučaj prošle godine", rekao je Pilčević.

Kako je naveo, osim razgovora o ovogodišnjoj ceni, bilo je razgovora o subvencijama, o problemima u malinarstvu sa kojima se proizvođači susreću.

"Nadamo se da će naši zahtevi biti ispunjeni i nadamo se brzom rešenju. Obećano nam je da ćemo do iduće sedmice imati i konkretna rešenja", istakao je Pilčević.

Tanjug/Branko Lukić

 

On je dodao da se razmišljalo i o blokadi petlje magistralnog puta u Požegi kao i o protestnoj vožnji, međutim, od toga se odustalo usled brze reakcije novog ministra.

"Mi smo to morali da otkažemo jer je ipak ministar došao u Arilje, da sasluša naše zahteve i naše probleme, te se nadamo da će se naći rešenje naših problema i da nećemo više biti prepušteni sami sebi i ulici, da idemo da blokiramo i tako ometamo druge učesnike u saobraćaju. Mi se još nadamo razumevanju otkupljivača i izvoznika i dogovoru sa njima, da će shvatiti da smo mi partneri u ovoj proizvodnji i da zavisimo jedni od drugih", kazao je Pilčević.

Koju cenu bi malinari?

Prema njegovim rečima, proizvođači maline se bore za početnu cenu od 350 dinara za kilogram koja bi im omogućila nastavak proizvodnje ali i normalan život od svog rada.

"Pregovaramo o akontnoj ceni od 350 dinara za kilogram maline, da pokrije troškove proizvodnje i da mi imamo neku minimalnu zaradu sa kojom možemo da preživimo i da ova proizvodnja opstane. Ako dođemo u situaciju od prošle godine, da beremo malinu za 200 ili 200 i neki dinar, a Institut za voćarstvo u Čačku je doneo proizvođačku cenu od 240 dinara, mi onda ne treba da se bavimo ovim i treba da se gasi ova proizvodnja ukoliko nije nikome potrebna", naglasio je Pilčević.

AP/Dean Fosdick

 

On je dodao da su malinari iz razgovora sa ministrom videli da je državi i te kako potrebna ova proizvodnja, da država ima sluha i hoće da pomogne koliko je u njenoj mogućnosti.

"Ali moramo da vidimo i sa našim otkupljivačima da li oni imaju sluha i da li shvataju da smo mi u istom košu i da svi zavisimo od te proizvodnje", zaključio je Pilčević.

Predsednik opštine Arilje Predrag Maslar izrazio je zahvalnost ministru Martinoviću koji se svega par dana od postavljanja na funkciju odazvao pozivu opštine Arilje i suočio se sa, kako je rekao, višedecenijskim problemom koji muči proizvođače crvenog zlata, te istakao da je sastanak bio jako konstruktivan.

On je napomenuo da su proizvođači tražili hitan sastanak sa otkupljivačima da bi se uspostavila neka minimalna cena, kao i regionalizaciju poljoprivrede u smislu subvencija, da se dozvoli više subvencionisanog goriva po hektaru maline.

"Međutim, ono što je jako važno jeste da se ministar odazvao, odmah došao i pokazao spremnost da se uvek odazove na poziv građana i da mu je jako važna njegova funkcija", rekao je Maslar i dodao da smatra da su proizvođači maline sa današnjeg sastanka otišli zadovoljni jer je ministar pokazao spremnost da se nađe rešenje i time ulio nadu malinarima u trajno rešenje njihovih problema.

Komentari (0)

Biznis