Agrobiznis

Paprika u Donjoj Lokošnici potpuno podbacila zbog suše: Cene na pijacama skočile, a manjak padavina desetkovao i kukuruz

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2024

-

21:53

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Dugotrajna suša i izuzetno visoke temperature tokom leta uticale su na manje prinose povrća i ratarskih kultura. I kvalitet je, kažu proizvodjači, lošiji u odnosu na ranije godine. Sve to utiče i na cenu, pa će ove godine u mnogim domaćinstvima biti i manje zimnice.

"Očajno i katastrofa", ovako poljoprivredni proizvođača iz Lokošnice - selu poznatom po uzgoju paprike nizače - opisuju ovogodišnju sezonu.

Skoro tri meseca u ovom mestu nije bilo kiše, a ono malo što je palo na kraju berbe, meštani kažu, nije pomoglo da se spase rod.

Aleksandar Krstić, povrtar iz tog mesta kaže za našu televiziju da je rod upola manji nego pre.

Euronews

 

"Oko 50 odsto je manji u odnosu na prošlu godinu. I kvalitet je dosta loš. Sitna je, nije krupna", neutešan je Krstić.

I Suzana Krstić, meštanka Donje Lokošnice, takođe nije optimistična. 

"Paprika nema krupnoću, sitna je, nije bogzna šta. Kukuruz isto, svaki rod je umanjen", ispričala je za Euronews Srbija ona.

Poljoprivrednici iz tog mesta takođe navode da je i rod krompira "prepolovljen". 

Skuplja paprika = manje zimnice

S druge strane, manji rod i kvalitet, uticao je na smanjen izbor na pijacama. Sve to je uticalo i na skok cena.

Kupci kažu da će praviti značajno manje zimnice, neki i pet puta manje, te da će spremiti samo ono "najnužnije u manjim količinama". 

Euronews Srbija posetila je i Lalinac, selo nadomak NIša.

Tamo nas je dočekao ratar Dejan Lazić koji kaže da je na nekim poljima u okolini Niša rod kukuruza smanjen i do 70 odsto.

"Prošle godine sam imao dva i po vagona, ove godine teško da će biti i jedan. Sitno je zrno, polovični klasovi jer nije došlo do oprašivanja zbog visokih temperatura. Kad se stavi na papir - ulaganja i proizvod na kraju dovode do duplog minusa", kaže za našu televiziju Lazić.

Zbog manjeg roda kukuruza očekuje da poskupi i stočna hrana, ako ne bude uvoza, i meso. Dodatni problem je i taj, kaže Lazić, što je suša odložila i jesenju setvu.

Kukuruz podbacio u celoj zemlji

Da će u Srbiji usled suše i ekstremno visokih temperatura podbačaj prinosa kukuruza biti i do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, uveren je agroekonomski analitičar Žarko Galetin koji navodi da će šteta samo na kukuruzu biti od 400 do 500 miliona dolara.

"Podbačaj što se kukuruza konkretno tiče se očekuje na nivou između 25 i 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Veće su posejane površine, oko 960.000 hektara, količinski će podbačaj biti nešto malo manji. Šteta na kukuruzu biće od 400 do 500 miliona dolara", izjavio je nedavno Galetin za Tanjug.

profimedia

 

On je dodao i da će ukupan prinos biti između četiri i pet miliona tona, što će zadovoljiti domaće tržište, ali da će izvozni potencijal biti mali i zasnovan na zalihama iz prošle godine, te da će proizvođači teško moći da pokriju troškove proiziodnje.

Ništa optimističnija nije ni direktorka udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović koja je nedavno ocenila da će pojedini poljoprivrednici, zahvaljujući suši i visokim temperaturama, neminovno biti na gubitku, neki u potpunosti, a neki sa štetom do 80 odsto.

Savović je u razgovoru za Tanjug istakla da će ova godina, u pogledu prinosa, ipak biti bolja nego 2022. i 2017. godine.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Ove godine očekujemo najmanje 5,5 tona po hektaru što se kukuruza tiče, a postoje dobre naznake da će se taj prinos približiti do šest tona po hektaru", rekla je Savović.

Kako kaže, cela godina je bila dosta toplija, a to je dovelo do rane žetve prolećnih i jesenjih kultura.

"Deo naše zemlje koji je u najvećem problemu jeste sever Banata i sever Bačke. Tamo će poljoprivrednici, odnosno ratari, imati najveću štetu, neki možda i kompletnu", istakla je ona.

Euronews Srbija je takođe prenela priču kako kiša u čačanskim selima nije padala više od 40 dana, što je uz visoke temperature ostavilo posledice na voćne kulture, pogotovo je naštetilo  kruškama

Komentari (0)

Biznis