Biznis vesti

Dugotrajna suša pogađa useve kafe u Brazilu i Vijetnamu i povećava svetske cene

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

23:00

Dugotrajna suša pogađa useve kafe u Brazilu i Vijetnamu i povećava svetske cene
Tanjug/AP/Sayyid Azim - Copyright Tanjug/AP/Sayyid Azim

veličina teksta

Aa Aa

S obzirom na to da velike suše ugrožavaju useve kafe u Brazilu i Vijetnamu, koji su najveći svetski proizvođači te biljke, potencijalna nestašica u snabdevanju u obe zemlje počela je da povećava globalne cene kafe.

Iako je sezona žetve u najvećoj južnoameričkoj zemlji, koja je pri kraju, praktično ravna u odnosu na prošlu godinu, a izvoz je čak i porastao, aktuelna suša već komplikuje početak sledeće sezone 2025/2026, navodi se u izveštaju Škole agrobiznisa Univerziteta u Sao Paulu, a prenosi AP.

Brazil je, kao najvećeg svetskog proizvođača kafe, pogodio najduži period bez padavina u više od sedam decenija uz natprosečne temperature, što utiče na prinose te egzotične biljke.

I Vijetnam, drugi po veličini proizvođač na svetu, istovremeno doživljava vrućinu i sušu, što takođe utiče na useve u toj zemlji.

Cene kafe nisu dostigle rekordne vrednosti poput kasnih 1970-ih, nakon što je jak mraz uništio 70 odsto biljaka kafe u Brazilu, ali su u porastu u poslednje vreme i na najvišoj su vrednosti u 13 godina, navodi Međunarodna organizacija za kafu.

U avgustu je cena indikatora te organizacije, koja kombinuje cenu nekoliko vrsta kafe, u proseku iznosila skoro 55 odsto više u odnosu na isti mesec pre godinu dana.

Delimično cene rastu zbog veće potražnje, posebno u Aziji, ali vremenske prilike su takođe jedan od faktora povećanja.

"Suša, mraz i požar oštetili su čak jednu petinu uzgojnih površina proizvođača kafe arabike u Brazilu", rekao je ekonomista za hranu i piće u Kobanku sa sedištem u Koloradu Bili Roberts.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis