Fokus

Brazilski sudija optužio mrežu "X" da pokušava da zaobiđe zabranu

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

21:30

Brazilski sudija optužio mrežu "X" da pokušava da zaobiđe zabranu
Tanjug/AP/Noah Berger - Copyright Tanjug/AP/Noah Berger

veličina teksta

Aa Aa

Sudija brazilskog Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes optužio je platformu X za ''namerne, nezakonite i uporne“ pokušaje da zaobiđe zabranu u toj zemlji i izrekao kaznu od 921,676 dolara za svaki dan tokom kojeg je "X" dostupan u Brazilu.

Ovo dolazi dan nakon što je X u sredu ponovo postao dostupan pojedinim korisnicima, posle ažuriranja pomoću kojih se obilazi blokada te platforme koju je uveo Vrhovni sud Brazila.
Moraes, koji je naredio prvobitnu zabranu, danas je opisao ovaj potez kao namerni pokušaj da se ''zaobiđe sudski nalog o blokiranju“, prenosi "Guardian".

Sudija je rekao da je tu taktiku ''direktno priznao njen najveći akcionar, Ilon Mask, u postu na "X" upućenom celoj zemlji".

''Svaka dovoljno napredna magija se ne razlikuje od tehnologije'', rekao je Mask u sredu.

Moraes je takođe presudio da ako X ne plati kazne, obaveza će pasti na Maskov satelitski internet provajder, Starlink.

Sudija je naveo da, pošto kompanije dele istog vlasnika i X više nema pravnog zastupnika u Brazilu, što je zakonski obavezno u toj zemlji, Starlink postaje odgovoran za neplaćene kazne mreže "X".

Nakon dana neograničene upotrebe, nacionalna agencija za telekomunikacije Anatel objavila je danas da je uspela da identifikuje mehanizam koji omogućava pristup mreži "X".

Bivši desničarski predsednik Brazila Žair Bolsonaro je takođe iskoristio jučerašnji povratak "X" na mrežu i pružio podršku Ilonu Maksu, dok je izneo kritike na račun Moraesa.

Nakon višemesečnog spora između vlasnika kompanije X Ilona Maska i brazilskog pravosuđa, Vrhovni sud je naredio internet provajderima u zemlji da blokiraju pristup platformi "X".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet