Planeta

Šta je "ružičasti kokain"? Koktel droge pronađena u organizmu preminulog Lijama Pejna širi se Evropom

Komentari

Autor: Independent, Euronews Srbija

22/10/2024

-

22:00

Šta je "ružičasti kokain"? Koktel droge pronađena u organizmu preminulog Lijama Pejna širi se Evropom
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zdravstveni zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog širenja novog koktela droge koji je povezan sa smrću pop zvezde Lijama Pejna.

Bivši pevač grupe "One Direction" navodno je uzeo mešavinu droge poznatu kao 'ružičasti kokain' pre svoje smrti. Delimičnom obdukcijom pronađeni su svi lekovi koji čine koktel, rekao je za Asošijeted pres anonimni argentinski izvor upoznat sa toksikološkim izveštajem.

Neimenovani izvor je rekao da su u organizmu Pejna pronađeni krek kokain i benzodiazepin. 

"Ružičasti kokain" je sintetička mešavina narkotika koja obično ne uključuje kokain. Tri najčešće supstance koje se mogu naći u njemu su MDMA, ketamin i 2C-B.

Tanjug/AP

 

MDMA, ili ekstazi ima stimulativna i manja psihodelična svojstva. Ketamin, koji je slično popularan, je moćan anestetik sa disocijativnim, sedativnim i halucinogenim efektima.

2C-B je manje poznata supstanca sa halucinogenim i stimulativnim efektima. MDMA i 2C-B su lekovi klase A, dok je ketamin klasa B.

Ovaj prilično opasan koktel ima neverovatno snažan uticaj na telo, te je broj smrtnih slučajeva, povezanih sa korišćenjem ovog narkotika, sve veći.

Ružičasta boja dodata da bi droga bila privlačnija korisnicima

Droga se obično nalazi u obliku praha ili pilule i prepoznatljiva je po svojoj ružičastoj boji – veštački dodatoj da bi bila privlačnija korisnicima.

Ključna ekspertska briga oko ružičastog kokaina, proizilazi iz nepredvidive mešavine supstanci, od kojih svaka nosi sopstveni rizik. Iako ime može sugerisati korisnicima da će uzimati kokain, verovatno će to biti nekoliko drugih droga.

Korišćenje ketamina je od posebnog značaja, jer zloupotreba supstance može dovesti do gubitka svesti i otežanog disanja, što u nekim slučajevima može dovesti do smrti.

Ovaj narkotik datira još iz 1970-ih godina, ali se nedavno pojavila u svom modernom obliku u Kolumbiji. Brzo je postala popularna u Latinskoj Americi, a sada se proširila na Evropu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet