Fokus

Mičigen odbio zahtev republikanaca da zabrani glasanje Amerikancima u inostranstvu

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

23:17

Mičigen odbio zahtev republikanaca da zabrani glasanje Amerikancima u inostranstvu
Mičigen odbio zahtev republikanaca da zabrani glasanje Amerikancima u inostranstvu - Copyright Tanjug/Hannah Mattix/The Clarion-Ledger via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sudija u Mičigenu Sima Patel odbila je zahtev Republikanske partije da zabrani Amerikancima koji žive u inostranstvu i nikada nisu bili u ovoj saveznoj državi da u njoj glasaju na predstojećim predsedničkim izborima. 

Sudija Patel rekla je u svojoj presudi u ponedeljak da su izborna pravila Mičigena propisana saveznim i državnim zakonom i da nema osnova da ta pravila ponište, prenosi Rojters.
Republički nacionalni komitet (RNC) je saopštio da će uložiti žalbu na presudu.

RNC podneo je tužbu ranije ovog meseca, tvrdeći da izborni zakoni u državi nezakonito dozvoljavaju građanima SAD koji žive u inostranstvu koji nikada nisu živeli u Mičigenu, ali čija je porodica u nekom trenutku živela u ovoj državi, da tamo glasaju.

Državljanin SAD koji nikada nije živeo u SAD, ali koji ima roditelja, zakonskog staratelja ili supružnika koji je živeo u Mičigenu, ima pravo da glasa u državi, ukoliko nije registrovan da glasa u nekoj drugoj saveznoj državi, navodi se u priručniku za izborne zvaničnike Mičigena.

U vreme podnošenja tužbe, predsednik RNC-a Majkl Votli rekao je da građanima koji žive u Mičigenu njiihove glasove ''ne bi trebalo da ponište oni koji nikada nisu živeli'' u toj državi.

Oko 2,9 miliona američkih državljana koji žive u inostranstvu imalo je pravo glasa 2020. godine, iako je manje od 8 odsto njih to i učinilo, pokazuju poraci Federalnog programa pomoći pri glasanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet