Život

Više od 2.500 novčića iz vremena Vilijama Osvajača uskoro u britanskim muzejima

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

23:26

Više od 2.500 novčića iz vremena Vilijama Osvajača uskoro u britanskim muzejima
Više od 2.500 novčića iz vremena Vilijama Osvajača uskoro u britanskim muzejima - Copyright AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Preko 2.500 srebrenjaka u vrednosti od 4,3 miliona funti iz vremena normanskog osvajanja Engleske uskoro će biti izloženi u nekoliko muzeja širom Velike Britanije, pre nego što postanu deo stalne izložbe u Muzeju Somerset u Tauntonu.

Dobrotvorna organizacija South West Heritage Trust je otkupila 2.584 srebrnih penija iskovanih između 1066. i 1068. godine, od kojih neki prikazuju Vilijama Osvajača, a koje je na jednoj farmi 2019. otkrio pronalazač blaga Adam Stejpls i šest njegovih prijatelja.

Majkl Luis, direktor šeme prenosnih antikviteta, projekta koji finansira vlada i koji beleži arheološka otkrića, rekao je da je ovo ''jedno od najspektakularnijih otkrića" poslednjih godina, prenosi AP.

Luis je rekao da će ovi novčici pomoći da se bolje razume najvažnija godina u istoriji Engleske, 1066. kada je Vilijam, vojvoda od Normandije, pobedio kralja Harolda u bici kod Hejstingsa, zamenivši engleske saksonske monarhe normanskim francuskim vladarima.

''Većina nas se u školi uči o normanskom osvajanju Engleske, verovatno zato što je to bio poslednji put da je Engleska osvojena. Ali to je priča zasnovana na određenim mitovima, kao što je ideja da je bitka suprotstavila Engleze protiv Francuza ili dobre Saksonce protiv loših Normana'', rekao je on.

Luis navodi da su zaraćene strane bile međusobno povezane, što dokazuje i prikaz kralja Harolda na novčicima uz frazu ''pax'' (na latinskom mir).

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin